• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Κυριακή 4/2, θα διεξαχθεί ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη (35,5% στον α' γύρο) και του Στ. Μαλά (30,25%).

Ολο το προηγούμενο διάστημα και εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας, τα κυπριακά συστημικά ΜΜΕ αναπαρήγαν τις προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες μιλούσαν για μεγάλο προβάδισμα του απερχόμενου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, υποψηφίου της Δεξιάς, και ντέρμπι για την είσοδο στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Σταύρο Μαλά, ανεξάρτητο υποψήφιο, υποστηριζόμενο από την Αριστερά, και τον υποψήφιο του ενδιάμεσου-απορριπτικού χώρου, Ν. Παπαδόπουλο. Το τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται στον αντίποδα των παραπάνω, καθώς το προβάδισμα Αναστασιάδη δεν είναι μεγάλο, σε αντίθεση με τη διαφορά μεταξύ Μαλά και Παπαδόπουλου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε δύο κυρίως σημεία:

-Κατ’ αρχάς στο ζήτημα του Κυπριακού μπορούμε να επισημάνουμε ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσαν Αναστασιάδης-Μαλάς, παρά τις μεταξύ τους σημαντικές διαφορές, διαμορφώνουν μια σαφή πλειοψηφία στην κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Σταύρος Μαλάς με απόλυτη σαφήνεια εξέφραζε την ετοιμότητά του να προσέλθει εκ νέου στις συνομιλίες, εκκινώντας από το σημείο που αυτές διακόπηκαν.

Αντίθετα, ο Ν. Αναστασιάδης βαρύνεται από την εσπευσμένη αποχώρηση από τις συνομιλίες, γεγονός που ορθά αποδίδεται στον προεκλογικό του σχεδιασμό να διατηρήσει δεσμούς με το ακραίο εθνικιστικό τμήμα της παράταξής του και καταγράφεται σε όλες τις σχετικές εκθέσεις που έχουν συντάξει τα Ηνωμένα Εθνη.

Σημειώνουμε ότι το Κυπριακό δεν είναι στενά ένα «εθνικό» ζήτημα. Σε μία περιοχή όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, που φλέγεται από πολυεπίπεδες συγκρούσεις, η δημιουργία ενός λειτουργικού ομόσπονδου κράτους, με δικαιώματα για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και η διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ τους, θα αποτελούσε ένα άλλο υπόδειγμα, για την ευρύτερη περιοχή, στον αντίποδα των αμφίπλευρων εθνικισμών και φονταμενταλισμών.

-Το δεύτερο πεδίο της προεκλογικής σύγκρουσης αφορούσε το επίπεδο της οικονομίας, της καθημερινότητας, των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων, κληρονομιά από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Ο Σταύρος Μαλάς επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη προστασίας των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, που υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των δανείων, και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα, ο απερχόμενος πρόεδρος περιορίσθηκε στην προβολή των ικανοποιητικών πράγματι οικονομικών δεικτών, αγνοώντας όμως ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι μισθοί κατέρρευσαν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή ύψη.

Αλλωστε, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση του τουριστικού ρεύματος ή ακόμα και η εμπορία της κυπριακής ιθαγένειας, αλλά και άλλα υπό αμφισβήτηση επενδυτικών σχεδίων (καζίνα).

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από πλευράς του ανεξάρτητου υποψήφιου της Αριστεράς, τονίστηκε η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, η αναγκαιότητα αξιοποίησης του υψηλού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η στροφή στην καινοτομία και σε επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με λήψη όλων των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζουμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση επέτρεψε στην Εκκλησία να οικοδομήσει ξενοδοχειακή μονάδα εντός αναγνωρισμένου αρχαιολογικού χώρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του διέπραξαν ένα επιπλέον σοβαρό ατόπημα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ -θυγατρική της Χρυσής Αυγής-, ο οποίος συγκέντρωσε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 5,6%, δήλωσε ότι θα αποστείλει σχετικό ερωτηματολόγιο στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Οι εκπρόσωποι του απερχόμενου προέδρου δήλωσαν ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα απαντήσει στο ΕΛΑΜ, δίνοντας υπόσταση στο ναζιστικό μόρφωμα και καθιστώντας το παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Πρόκειται για μια τακτική όχι μόνο ψηφοθηρική, αλλά και ακραία επικίνδυνη. Αντίθετα, ο Στ. Μαλάς, με παρρησία, έχει από καιρό δηλώσει ότι δεν θα έχει οποιαδήποτε επαφή και συνομιλία με το ναζιστικό μόρφωμα.

Κλείνοντας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, το 30,25% που συγκέντρωσε ο Στ. Μαλάς στον πρώτο γύρο έχει διαμορφώσει ένα κλίμα ανάτασης και αισιοδοξίας στην κυπριακή Αριστερά και στα ευρύτερα προοδευτικά στρώματα της κοινωνίας. Οι δυσκολίες φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και ο άνεμος να είναι ούριος.

* μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά και προσομοιώσεις
Τα επιτεύγματα της τεχνοεπιστήμης είναι σαν μια δεύτερη φύση. Ειδικά ο σημερινός κόσμος υποτάσσεται στην αναπαράσταση ενός εικονικού κόσμου.
Αριστερά και προσομοιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανανοίξει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για τη δημοκρατία και για τον ρόλο της πολιτικής στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα ηγεσία ΑΚΕΛ χωρίς τα βαρίδια του δημοψηφίσματος 2004
Νέα ηγεσία εκλέγει το ΑΚΕΛ σήμερα (3/7) στο 23ο Συνέδριό του, με επικρατέστερους για τη θέση του γενικού γραμματέα τον Στέφανο Στεφάνου και τον Γιώργο Λουκαΐδη. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν σήμερα το απόγευμα, η...
Νέα ηγεσία ΑΚΕΛ χωρίς τα βαρίδια του δημοψηφίσματος 2004
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψήφος αυτοσυντήρησης στην κυπριακή κάλπη
Για τον ΔΗΣΥ το ΕΛΑΜ κατατάσσεται ήδη στα συγκοινωνούντα δοχεία της Δεξιάς, που εκφράζονται μαζί στην κάλπη των προεδρικών του 2023. Τώρα είναι, με τους τέσσερις βουλευτές του, και ρυθμιστής της...
Ψήφος αυτοσυντήρησης στην κυπριακή κάλπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βουλευτικές στη σκιά της διαφθοράς
Οι προεκλογικές εμφανίσεις του Ν. Αναστασιάδη ήταν κατεξοχήν πολωτικές και συγκρουσιακές απέναντι στην αντιπολίτευση, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι τον απασχολεί η υστεροφημία του.
Βουλευτικές στη σκιά της διαφθοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά η Αριστερά…
Η μνήμη από τον Γενάρη του ’15 είναι ακόμα νωπή. Η Αριστερά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πήρε την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά από αδιάβλητες εκλογές.
Πρώτη φορά η Αριστερά…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας