Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραγωγική ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παραγωγική ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη

  • A-
  • A+

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας που επιβλήθηκε από τους δανειστές στην Ελλάδα και είχε ως συνέπεια τη μακροχρόνια ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη φτωχοποίηση των Ελλήνων, το πάγωμα της εσωτερικής αγοράς, την καταστροφή της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς και τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις σε διεθνή συμφέροντα του εθνικού πλούτου, είναι σαφές πλέον ότι δεν εξυπηρετούσε τίποτε περισσότερο από τις επιδιώξεις των δανειστών.

Πουθενά άλλωστε στα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μνημόνια δεν υπήρξε η πρόβλεψη για τη δρομολόγηση μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για την Ελλάδα, ικανής να υπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας, παράλληλα με την υποστήριξη των δανειακών της υποχρεώσεων.

Τώρα, λοιπόν, που πλησιάζουμε στην έξοδο από το τούνελ της επιτροπείας, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να οργανώσουμε την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η οποία πρέπει να σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και να θεραπευτούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κινηθεί στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μας ανάγκασε σε εξωτερικό δανεισμό, μας οδήγησε σε υπερχρέωση και στη συνέχεια μας επιβλήθηκε από τους δανειστές σαν θεραπεία από τα δεινά που η ίδια η νεοφιλελεύθερη συνταγή είχε προκαλέσει.

Πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία είναι η δρομολόγηση μιας αυτοδύναμης αναπτυξιακής πορείας, ικανής να στηρίξει την Ελλάδα στα πόδια της, χωρίς το δεκανίκι του εξωτερικού δανεισμού. Η αυτοδύναμη ανάπτυξη προϋποθέτει τον σχεδιασμό σε νέες βάσεις ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Ενός παραγωγικού μοντέλου που επειδή ακριβώς θα είναι αυτοτροφοδοτούμενο, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής πορείας, σε αντίθεση με το ληξιπρόθεσμο και θνησιγενή χαρακτήρα ενός μοντέλου που στηρίζεται στον εξωτερικό δανεισμό.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση, για να υπηρετεί τον στόχο της αυτοδυναμίας, απαιτεί μια μεγάλη στροφή της ελληνικής οικονομίας στη συγκροτημένη και συστηματική αξιοποίηση των πολλαπλών ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων.

Η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής, η ιδιαιτερότητα της φύσης, του κλίματος και των οικοσυστημάτων της ελληνικής υπαίθρου, η μοναδικότητα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς το ιστορικά καταξιωμένο ως ευρηματικό και επινοητικό ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα, δυστυχώς, εγκαταλείπει την πατρίδα, συνιστούν κορυφαία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν στον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην προοπτική λοιπόν μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης ικανής να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της ελληνικής οικονομίας, οι τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της χωροταξίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, του τουρισμού και του οικοτουρισμού, του πολιτισμού, αλλά και της παιδείας, πρέπει να αναδιαρθρωθούν εκ βάθρων προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα στροφή προς μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερο και όχι μικρότερης σημασίας χαρακτηριστικό της προσπάθειας για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, είναι η δικαιοσύνη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η ανάπτυξη, για να είναι δίκαιη, πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στις οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και στους καρπούς τους.

Η αρχή αυτή δεν συναντάται στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η οποία είναι μονομερώς προσανατολισμένη προς τα μεγάλα παγκοσμιοποιημένα οικονομικά συμφέροντα, ενώ αντιθέτως είναι σύμφυτη με την υπόθεση της αυτοδύναμης ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, στην προοπτική της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους.

Η δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει ακόμη την αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι με σεβασμό στους διακριτούς τους ρόλους μοιράζονται την ευθύνη του εγχειρήματος. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τις ιδεοληψίες που θέλουν τον δημόσιο τομέα αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό, καθώς και τον ιδιωτικό ως οιωνεί παράγοντα διαφθοράς.

Ο ρόλος του Δημοσίου ως θεματοφύλακα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της δημιουργίας κοινωφελών θεσμών, έργων και υποδομών, της αξιοποίησης των δημόσιων αγαθών και της προστασίας του περιβάλλοντος, τον αναγορεύει σε βασικό πυλώνα της δίκαιης ανάπτυξης. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας, στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, υπηρετεί τις υγιείς τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και όχι αλλότριους και κερδοσκοπικούς οικονομικούς κατακτητές.

Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, με τον σχεδιασμό μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης που να διασφαλίζει οικονομική αυτοδυναμία, καθώς και με την εφαρμογή ενός δίκαιου αναπτυξιακού μοντέλου που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, αποτελούν σήμερα το μεγάλο αίτημα του αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου που έχει συγκροτηθεί από τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις τα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας.

Το μεγάλο αίτημα της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας θα υλοποιηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην υπεύθυνη για τα σημερινά δεινά νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, αντιπροτείνοντας την πολιτική επιλογή της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και θα αφήσουν το θετικό ίχνος τους στην ιστορία του τόπου.

* καθηγητής, προέδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ανταμ Σμιθ στην Ελλάδα... σήμερα!
Πόσο διαφορετική θα ήταν η εκτίμηση της ελληνικής κατάστασης από τον πατέρα του σύγχρονου φιλελευθερισμού, τον Σκοτσέζο φιλόσοφο Ανταμ Σμιθ! Για τον μεγάλο φιλελεύθερο διανοητή η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν...
Ο Ανταμ Σμιθ στην Ελλάδα... σήμερα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεύθεροι βραχυπρόθεσμα, Πολιορκημένοι μακροπρόθεσμα
Eχει δημιουργηθεί η προσδοκία στον Eλληνα πολίτη ότι η 21η Αυγούστου θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και την έναρξη μια νέας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας .Δεν ξέρω αν πρέπει να...
Ελεύθεροι βραχυπρόθεσμα, Πολιορκημένοι μακροπρόθεσμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβήθηκε τα κύματα, κ. Τσίπρα; Εμείς ή εσείς;
Εγινες πολύ προκλητικός και αμετροεπής, κ. Τσίπρα, λέγοντας από την Ιθάκη ότι «κάποιοι φοβηθήκαν τα κύματα» γιατί τα κύματα τα φοβήθηκες εσύ και μόνον εσύ. Γιατί εσύ, κ. Τσίπρα, φοβήθηκες το μέγα κύμα του...
Ποιος φοβήθηκε τα κύματα, κ. Τσίπρα; Εμείς ή εσείς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραπεζικό σύστημα...
Κανόνες δικαίου αποδεχτοί από τα πεπολιτισμένα έθνη, όπως είναι λ.χ. η «απρόοπτη μεταβολή συνθηκών», η οποία σημειωτέον είναι απρόοπτη για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, συστήνουν τα αναγκαία θεμέλια κάθε...
Τραπεζικό σύστημα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοδος από τα μνημόνια και πολιτική
Εχουν συμπληρωθεί 8 χρόνια κατά τα οποία η ελληνική πολιτική κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς τεχνοκρατικών μνημονίων, ελέγχων και εποπτειών σχετικά με τη δημοσιονομική δράση της οικονομίας της. Την 20ή...
Εξοδος από τα μνημόνια και πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα, κανονικότητα!
Μετά το τελευταίο Ζάππειο, είναι προφανές πως η εικόνα που εκπέμπεται από μέρους των πολιτικών μας ελίτ, αλλά και της σύνολης ευρωγραφειοκρατίας, είναι το σκόπιμο αποτέλεσμα ενός πλήθους ευφημισμών. Ευφημισμών...
Και τώρα, κανονικότητα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας