• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προσφυγική κρίση

 • A-
 • A+

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της ανθρωπιστικής κρίσης είναι δυστυχώς απογοητευτικές.

Επειδή, όμως, το προσφυγικό πρόβλημα είναι σοβαρό, άμεσο και, εν τέλει, ευρωπαϊκό θέμα, απαιτεί συναινέσεις, πολιτικό πολιτισμό και υπέρβαση των διαφορών, προκειμένου να ευοδωθούν οι δράσεις, να πολλαπλασιαστούν οι δομές αλληλεγγύης.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο με πρώτο βήμα την ενημέρωση των Ευρωπαίων Πολιτών αφενός για την κινητοποίηση για τη συλλογή των αναγκαίων εφοδίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, αφετέρου για την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ανθρωπιστική συμπεριφορά της κοινωνίας μας.

1. Σε εθνικό επίπεδο με επισκέψεις όπως:

• στο κέντρο κράτησης Κορίνθου παρουσία ευρωβουλευτών,

• στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Λέσβος που σηκώνουν το «βάρος» - με αξιοπρέπεια μέχρι τώρα - των προσφυγικών ροών στην χώρα μας.

2. Με συναντήσεις με κορυφαίους αυτοδιοίκητους παράγοντες της χώρας, πρώτου και δευτέρου βαθμού όπως:

• τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Μπακογιάννη

• την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου

• τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό

3. Με ανοιχτή επιστολή στους Δήμους της Πελοποννήσου και γραπτή εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για την ανάγκη στήριξης ευπαθών ομάδων προσφύγων.

4. Συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που έγινε στο Ναύπλιο και στην Ερμιονίδα.

5. Με την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε Ερμιονίδα και Λυγουριό.

6. Στην Ευρώπη, ενημερώνοντας και προειδοποιώντας ταυτόχρονα για αυτό που συμβαίνει στον Ευρωπαϊκό νότο, με συνεχείς επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως:

• το Μόναχο της Γερμανίας,

• το Σούντσβαλ της Σουηδίας,

• τη Γλασκώβη της Σκωτίας

• το Ελσίνκι της Φιλανδίας

Ζητάμε τη στήριξή και την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών για να δημιουργηθεί μια κοινή στρατηγική με γνώμονα την δημοκρατία και την παγκόσμια αλληλεγγύη.

Επικεντρώσαμε της προσπάθειες μας στη συνεργασία για τον ευχερέστερο συντονισμό των ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο στα ζητήματα όπου παρατηρείται σύγκλιση απόψεων, καθώς και για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών Αριστερών και Πράσινων κομμάτων προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Δυστυχώς οι Ευρωπαϊκές χώρες μη μπορώντας να επιτύχουν ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς όπως αποδείχθηκε η κρίση αυτή τις βρήκε απροετοίμαστες, σε μια τεράστια σε μαζικότητα -ειδικά πρόσφατα- αυτή ροή η οποία επηρεάζει καθοριστικά πια την συνολική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Πιέζουμε, ώστε η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος να είναι ανθρωπιστικά, ηθικά και πολιτισμικά παραδειγματική, εστιάζοντας σε έναν νέο Ευρωπαϊκό μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Διεκδικούμε μια δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη, υιοθετώντας την πρόταση για ένα νέο σύστημα κατανομής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις προτιμήσεις των αιτούντων για άσυλο.

Ασφαλώς και δεν κατανοούμε την ανεύθυνη στάση δυστυχώς αρκετών χώρων της Ε.Ε όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία που αρνούνται πεισματικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους.

Η λύση δεν θα έρθει μέσα από τις απομονωμένες εθνικές πολιτικές αλλά από μια Ενωμένη Ευρώπη. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι η κατασταλτική και αποτρεπτική πολιτική, όπου και όταν εφαρμόστηκε, ήταν αναποτελεσματική και έφερε στο τέλος τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε.

Μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμια συνεννόηση με έναν ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ, είναι η μόνη διέξοδος στο προσφυγικό πρόβλημα. Και φυσικά, η σημαντικότερη απόφαση που θα είχε νόημα να παρθεί σε Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει στην Ειρήνευση της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον ουσιαστικό τερματισμό του πολέμου, ώστε να αντιμετωπισθεί στην καρδιά του το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς απειλές και υπεκφυγές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Οι πολεμικές επεμβάσεις δεν δίνουν λύση στο ζήτημα, οι στρατιωτικές και βίαιες ενέργειες δεν μπορούν να προσφέρουν σε μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός. Μόνο μια συνολική, πολιτική διαδικασία θα δώσει ένα τέλος στον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη.

Απαιτείται επιτέλους η διεθνής κοινότητα να ρίξει βάρος στα αίτια του φαινομένου της μετανάστευσης και να κινηθεί για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης που θα δώσει τέλος στο δράμα της προσφυγιάς.

Καλείται η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να καταστεί δυνατή η αναστολή των εχθροπραξιών, η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Ευρώπη οφείλει να δραστηριοποιηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προσφυγικού. Να δουλέψει για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία των πρώτων υλών. Αν δεν δράσει, σε λίγο δεν θα είναι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια οι πρόσφυγες και όχι μόνο από τη Συρία.

Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στη σημαντικότερη προτεραιότητα, την Ειρήνη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε κυρίως με βάση αυτό το ιδεώδες και οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο της: να γίνει η Ευρώπη αρωγός ειρήνης στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και εργαλεία εφαρμογής υπό δημοκρατικό έλεγχο.

Στην Ελλάδα, που η νεότερη ιστορία της συνδέθηκε τόσο με το προσφυγικό ζήτημα μετά την μικρασιατική καταστροφή, έλαχε για μια ακόμα φορά ένα βαρύ ιστορικό φορτίο: να συντρέξει κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον πόλεμο προσβλέπουν σε μια ειρηνική ζωή, στην κεντρική κυρίως Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες που τελικά παραμείνουν, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Χώρες.

Ανεπτυγμένες χώρες έχουν στηρίξει την πρόοδο τους σε μυαλά αλλά και σε χέρια προσφύγων.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πολιτικές ενσωμάτωσής τους που σε τελική ανάλυση θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη γερασμένη ηλικιακά οικονομία της ΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι γεγονός πως η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την συνοχή της Ευρώπης, την ίδια της την ύπαρξη και την δομή, με τον τρόπο τουλάχιστον που την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δοκιμάζονται και αυτές στην πράξη, στις πιο κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη, μετά την περιπέτεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

* Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Επικεφαλής περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ημέρα της Ashura: γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις
Κατανοώντας το πνεύμα της Ημέρας της Ashura γίνεται φανερό ότι οι πολιτισμικές αξίες που αυτή κουβαλά δεν έρχονται σε αντίθεση ή και σε σύγκρουση με το πνεύμα που διέπει τις αστικές δημοκρατίες και το νομικό...
Η Ημέρα της Ashura: γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να φύγετε…
Να πάτε αλλού, έλεγε κάποιος κύριος σε μια διαφήμιση. Ηθελε την ησυχία του, χωρίς τους ήχους των μουσικών οργάνων των νεολαίων της γειτονιάς. Ασχέτως αν κάποιοι από αυτούς, ίσως, γίνουν σημαντικοί μουσικοί....
Να φύγετε…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια αντικειμενική προσέγγιση της πορείας του «Προσφυγικού»
Το «Προσφυγικό» αποτελεί σήμερα πεδίο σφοδρής σύγκρουσής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι όροι όμως αυτής της σύγκρουσης είναι όροι πολεμικής (προφανώς εν όψει και εκλογών). Έχοντας ζήσει το θέμα αυτό...
Για μια αντικειμενική προσέγγιση της πορείας του «Προσφυγικού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
Βοήθεια μόνο για περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές του Παναμά. Τι άλλο προέκυψε από τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, πρόσφατα...
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εθνική μας σχιζοφρένεια με την Ευρώπη
Για να σοβαρευτούμε, το πρόβλημά μας θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: στην ανάδειξη και εδραίωση των αξιών που επιβάλλει η νεωτερικότητα είμαστε και πρωτοπόροι και ουραγοί. Πρωτοπόροι επειδή υποτίθεται ότι...
Η εθνική μας σχιζοφρένεια με την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα και στο προσφυγικό
Σήμερα, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος συσσωρεύεται στα νησιά υπό απάνθρωπες συνθήκες, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 14.000. Γιατί; Επειδή οι Αρχές δεν μπορούν να εξετάσουν γρήγορα τις αιτήσεις. Υποτίθεται...
Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα και στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας