Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαισιοδοξία για το Κυπριακό έβγαλε η «κάλπη» στα Κατεχόμενα
AP Photo/Petros Karadjias

Απαισιοδοξία για το Κυπριακό έβγαλε η «κάλπη» στα Κατεχόμενα

  • A-
  • A+

Ούτε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος ούτε οι υποθέσεις αθέμιτου πλουτισμού ούτε η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις φάνηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις «βουλευτικές εκλογές» της περασμένης Κυριακής στα Κατεχόμενα.

Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής Afrika την επαύριο των «εκλογών» «Φάε και μη φοβάσαι» («Ye da korkma»).

Αν σε αυτό προσθέσουμε και την είσοδο στη «Βουλή» του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και του κόμματος των εποίκων, βλέπουμε ότι η σκληροπυρηνική Δεξιά κατορθώνει να συγκεντρώσει μια ισχνή πλειοψηφία εδρών, η οποία δύναται όμως να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σε οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει το 22% που πέτυχε στις «προεδρικές εκλογές» απέναντι στον Ακιντζί, δήλωσε όμως ότι το Κόμμα του Λαού δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Αντίθετα η Αριστερά, η οποία παραδοσιακά είναι υπέρ της λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπέστη πανωλεθρία.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αν και με νέα ηγεσία, έχασε περίπου το 18% της δύναμής του σε σχέση με τις «εκλογές» του 2013, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για τη συνεργασία του το 2016 με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όταν και υπογράφηκε το Οικονομικό Σύμφωνο.

Η αποχή έφτασε στο 37,5% και έγκριτοι αναλυτές θεωρούν ότι στην πλειοψηφία του αφορά ψηφοφόρους της Αριστεράς οι οποίοι αφ’ ενός δεν συγχώρεσαν τη συνεργασία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αφετέρου το κατηγορούν για ατολμία έναντι της Τουρκίας και της διάθεσης περαιτέρω επιβουλής της.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχε αναπτυχθεί ένα Κίνημα Αριστερού Μποϊκοτάζ των εκλογών. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος τη βραδιά των αποτελεσμάτων: «Από τη μια δεν τους αρέσει το καθεστώς και η κατοχή, από την άλλη δεν πάνε να ψηφίσουν».

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είδε επίσης τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, πληρώνοντας την προσπάθεια του Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά να επιρρίψει όλες τις ευθύνες του ναυαγίου των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στρέφοντας έτσι τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, που είναι υπέρ της λύσης, στην αποχή.

Ο τερματισμός των συνομιλιών και η απογοήτευση που ακολούθησε έστρεψαν την προεκλογική εκστρατεία σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως η οικονομία, προνομιακό πεδίο της Δεξιάς.

Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν ήταν το νούμερο ένα στην προεκλογική ατζέντα και μόνο τις τελευταίες ημέρες έγιναν αναφορές από τα κόμματα.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται, πέρα από την πολιτική αστάθεια που προοιωνίζεται -αρκετοί μιλούν ήδη για νέες εκλογές τον Ιούνη-, αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω την κατάσταση στο Κυπριακό. Γιατί ναι μεν ο διαπραγματευτής δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα λυσοφοβική «Βουλή».

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, Χρίστου, βλέπει τα δημοσκοπικά του ποσοστά αυξανόμενα -ελπίζουμε αυτά να μην επαληθευτούν στην κάλπη των προεδρικών εκλογών της 29ης Γενάρη-, αλλά και τις λυσοφοβικές φωνές στην Κυπριακή Δημοκρατία, διαμορφώνεται ένα σκηνικό που δεν αφήνει περιθώρια άλλων καθυστερήσεων.

Καθόλου τυχαία τα σενάρια που εντέχνως διακινούνται στον τουρκικό Τύπο για λύση δύο κρατών ή/και για δημοψήφισμα το καλοκαίρι για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Και εδώ αξίζει να επαναλάβουμε πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται αυτοί που θεωρούν ότι κάθε φορά που σταματούν οι συνομιλίες θα τις συνεχίσουν στο μέλλον από το ίδιο σημείο.

Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά φέρνει πιο κοντά εφιαλτικές λύσεις.

Αδήριτη προβάλλει η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των συμπεφωνημένων και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μετά τις προεδρικές εκλογές, από τις οποίες πρέπει να αναδειχθεί ένας Πρόεδρος προσηλωμένος στην επίτευξη λύσης για το καλό του λαού του νησιού.

Αυτή πρέπει να είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση στις αρνητικές εξελίξεις της προηγούμενης Κυριακής στα Κατεχόμενα και όποιος δεν ανταποκριθεί σε αυτή θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στην Ιστορία.

*γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
Τι σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό στον εναπομείναντα ελάχιστο χρόνο; Η απεσταλμένη του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε μια αποστολή με ημερομηνία λήξης. Υστατη προθεσμία...
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: ώρα μηδέν
Τις ημέρες αυτές ταξιδεύει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η εντολή που έχει από τον γενικό γραμματέα είναι να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς...
Κυπριακό: ώρα μηδέν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Τουρκοκύπριοι στις κάλπες για το μέλλον τους
Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία εκλέγει -σε δύο γύρους καθώς κανείς υποψήφιος δεν έχει μεγάλο προβάδισμα- ηγέτη και εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις.
Οι Τουρκοκύπριοι στις κάλπες για το μέλλον τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοπαγίδευση της Κύπρου
Στη θάλασσα η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις σε όλη την περίμετρο της Κύπρου με τρία τουρκικά σκάφη και ισχυρή παρουσία του τουρκικού ναυτικού. Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου προτού επεκτείνει τις ντε...
Η αυτοπαγίδευση της Κύπρου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πόσο αντέχουν οι σύγχρονοι τοίχοι;
Πριν από μερικά χρόνια είχαμε δει ένα πολύ εντυπωσιακό ρεπορτάζ: οι παλιοί κάτοικοι της Αμμοχώστου πήγαν επίσκεψη στα σπίτια τους. Πέρασε ο καιρός και οι τελετές έμειναν τελετές. Η πόλη παραμένει παγωμένη.
Πόσο αντέχουν οι σύγχρονοι τοίχοι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας