• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  4 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  80%

Διότι δεν συνεμορφώθης

 • A-
 • A+

Με τη φιλοσοφία δεν υπάρχουν δέντρα: υπάρχουν μόνο ιδέες. Αυτά γράφει σ’ ένα ποίημά του ο Πεσόα. Προφανώς, ο συγγραφέας δεν αμφισβητεί τη φιλοσοφία. Και ποιος θα το δεχόταν άλλωστε. Βάζει, ωστόσο, στην πριονοκορδέλα του όλους εκείνους που μόνο θεωρητικολογούν. Χωρίς να λάβουν υπόψη τους πως υπάρχουν πράγματα απτά. Που συχνά τα παραβλέπουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να τους χωρέσουμε στο δικό μας πατρόν. Οποιο κι αν είναι αυτό. Το κομματικό, το συνδικαλιστικό, της αμόλυντης ιδεολογικής οπτικής. Της διαφημιστικής κρεατομηχανής.

Κάτι τέτοιο εκτυλίχθηκε μπροστά στα τηλεοπτικά μάτια και τα ερτζιανά αυτιά μας. Μια συνέντευξη άνοιξε το καπάκι. Ανοιξε το παράθυρο, παραφράζοντας τον Πεσόα, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο που όζει. Δεν έχουν σημασία οι απόψεις που εξέφρασε η καλλικέλαδη αοιδός.

Αρκεί που ονειρεύεται ακόμη προσδοκώντας έναν καλύτερο κόσμο. Και βέβαια η επανάσταση είναι η αέναη ανάσταση των ανθρώπων και η μετάβασή τους σε ποιοτικότερες συνθήκες βιωτής. Επιπλέον, με τη στάση της απέναντι στους ασχημονούντες υβριστές έφερε στο προσκήνιο τον εκπρόσωπο της νέας γενιάς που αγωνιά και ονειρεύεται.

Αν λοιπόν η στάση της συνιστά ελπίδα πως υπάρχουν νέα παιδιά με αξιοπρέπεια, που δεν δελεάζονται από την εύκολη δημοσιότητα, που δεν προσχωρούν σε πολιτικά, μιντιακά και άλλα πολυποίκιλα δίκτυα για την επαγγελματική τους επιτυχία, η λεκτική βία που ασκήθηκε σ’ αυτήν φέρει στην επιφάνεια μια σκοτεινή πλευρά του νεοελληνικού μας βίου. Είναι η βία των ισχυρών. Η βία ενάντια σ’ αυτό που παρεκκλίνει από τον κυρίαρχο κανόνα.

Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα ονόματα των ασκούντων λεκτική βία, μόλο που αντιβαίνει αυτό στον στόχο του Πεσόα. Μπορώ να παραθέσω ονόματα πολλά. Είναι γνωστά και η λίστα με τα ονόματα πολύ μεγάλη. Σ’ όλο το εύρος της δημόσιας ζωής. Ακόμη και μέσα στον καθένα μας. Στους πρώην συντρόφους και συνεταίρους που χωρίζουν τα τσανάκια τους. Στους συζύγους που χωρίζουν. Στις θρησκευτικές και πολιτικές σέχτες.

Η διεύρυνση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του ηλεκτρονικού Τύπου έχει διευρύνει τη δυνατότητα χειραγώγησης του δημόσιου λόγου και την έκδοση νεο-πιστοποιητικών κοινωνικού φρονηματισμού. Εξαπολύονται χαρακτηρισμοί μειωτικοί. Σε μια περίοδο που όλοι ολοφύρονται για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτά ρίχνονται στη χωματερή της δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Ο σεβασμός της προσωπικότητας κινδυνεύει να εξοριστεί από τα σύγχρονα νεοελληνικά λεξικά. Η γυναίκα γίνεται αποδεκτή όταν δεν σηκώνει κεφάλι διεκδικώντας τη δική της παρουσία. Οταν αναπαράγει ξεπερασμένα πατριαρχικά στερεότυπα. Οταν της παραχωρείται το δικαίωμα του λόγου από έναν «βαρβάτο» άνδρα.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σιωπή της μπούρκας
Η ισλαμιστική, όπως όλες οι πολιτικές γλώσσες, είναι κυρίως συμβολική. Και στο πεδίο αυτό, το μόνο επιτρεπτό, για την ώρα, πεδίο άσκησης πολιτικής είναι οι γυναίκες. Οι Ταλιμπάν «πρέπει» λοιπόν (προφανώς δεν...
Η σιωπή της μπούρκας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!
Η 8η Μάρτη 2019 συναντά ξανά τον λόγο από τον οποίο γεννήθηκε: την απεργία ως το κύριο μέσο ανάδειξης της γυναικείας καταπίεσης και κύριο τρόπο διεκδίκησης της ισότιμης θέσης της γυναίκας μέσα στο κοινωνικό...
Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιλοσοφία για παιδιά και η ηθική του διαδικτύου
Το κίνημα «Φιλοσοφία για Παιδιά», έχοντας ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, κατόρθωσε να εδραιωθεί και να καρποφορήσει εκ-παιδευτικά σε πολλές πλέον χώρες του κόσμου, ενδυναμώνοντας τη θέση ότι η...
Φιλοσοφία για παιδιά και η ηθική του διαδικτύου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξαρτημένος
Κάτσε να ξαναμπώ, να δω πώς τα πάει η τελευταία μου ανάρτηση στο facebook. Πριν από λίγο δεν είχε και πολλά «μου αρέσει». Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που κάνει να φορτώσει η σελίδα, παίζω νευρικά με τα δάχτυλά...
Εξαρτημένος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: διαφθορά και ανισότητα
Πού είναι η δημοκρατία για να διασφαλίσει ισότητα και ελευθερίες στους πολίτες. Βιώνουμε μια «εξαθλιωμένη κοινωνική κατάσταση», η οποία δηλητηριάζει την ποιότητα όλων των σχέσεών μας, καθώς συμβιώνουμε δίπλα...
Βία κατά των γυναικών: διαφθορά και ανισότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης του νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», το ΚΚΕ έθεσε προβληματισμούς για τη διαδικασία που εισάγεται και εστίασε την προσοχή του στους όρους που μπορούν...
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας