• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%

Η γλώσσα του σώματος Οταν ο κ. Παυλόπουλος, με στάση ευγενούς, σκεπτόμενου αλλά προβληματισμένου οικοδεσπότη, αναφέρθηκε στη Λωζάννη, λειτούργησε σαν ένας καλός δάσκαλος που αντιμετωπίζει έναν μαθητή που δεν τα «πιάνει»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τρεισήμισι παρατηρήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

 • A-
 • A+

Η γλώσσα του λόγου Βλέποντας τη λεκτική μονομαχία των δύο προέδρων την Πέμπτη θυμήθηκα ένα πρόσφατο περιστατικό. Σε συνάντηση που είχα με Βρετανούς βουλευτές, ένας σημαντικός πολιτικός παραδέχτηκε ότι η βρετανική πολιτική ήταν και παραμένει σε γενικές γραμμές φιλοτουρκική.

Αμέσως όμως πρόσθεσε ότι αυτό δεν ισχύει πια. Οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής του Ερντογάν είναι τόσο προβληματικές και απρόβλεπτες, που οποιοσδήποτε ορθολογικός προγραμματισμός είναι αδύνατος.

Ο Βρετανός είχε δίκιο. Η πολιτική του Ερντογάν στη Συρία και το Ιράκ άλλαζε κάθε μήνα, η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου μεταβλήθηκε σε κόρτε με τον Πούτιν, η μακρά διαδικασία ειρήνευσης με τους Κούρδους έγινε εκστρατεία καταστροφής του κόμματος και της ηγεσίας τους.

Η σύγχυση των κινήσεων μετά την αποτυχία του «νεο-οθωμανικού» σχεδίου σε κάνει να σκέπτεσαι ότι οι πράξεις του Ερντογάν δεν μπορούν να ιδωθούν ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του. Στις μελλοντικές μου συναντήσεις δεν θα έχω ανάγκη από λεπτομερείς περιγραφές των προκλήσεων στο Αιγαίο. Οι δηλώσεις του Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο θα αρκούν.

Η γλώσσα της διπλωματίας Οταν υποστηρίζεις ότι μία διεθνής συνθήκη πρέπει να «επαναδιαπραγματευτεί» ή «επικαιροποιηθεί» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παραγνωρίζεις το ότι δεν ήταν αποτέλεσμα τοπικού παζαριού. Η αναφορά στον πολυμερή χαρακτήρα της Συνθήκης της Λωζάννης, υπενθύμισε ότι η Συνθήκη δεν είναι μία απλή εμπορική συμφωνία, αλλά το πιστοποιητικό θανάτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το οποίο γεννήθηκε η σύγχρονη Τουρκία και καθορίστηκαν τα σύνορα οκτώ κρατών.

Ο Ερντογάν πρωτοαναφέρθηκε στη Λωζάννη όταν άρχισε το endgame στη Συρία και οι Κούρδοι απαίτησαν τη δημιουργία κράτους. Τώρα την επανέφερε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αμφισβητεί τα σύνορα των γειτόνων. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης που έχει κωδικοποιήσει το Δίκαιο των Συνθηκών, «επαναδιαπραγμάτευση» συνθήκης γίνεται με συμμετοχή όλων των αρχικών συμβαλλομένων. Είναι μάλιστα αδύνατη, όταν αφορά σύνορα.

Φοβάμαι ότι η τουρκική διπλωματία έδωσε πολλές λαθεμένες συμβουλές. Η νομική απάντηση του κ. Παυλόπουλου, η πολιτική και λεπτά ειρωνική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα τζαμιά, τη μειονότητα, την Κύπρο και το Αιγαίο έδειξαν ότι η προετοιμασία των Ελλήνων πολιτειακών παραγόντων ήταν σαφώς καλύτερη. Αλλά ας κρατήσουμε τα θετικά της επίσκεψης για το μέλλον.

Η γλώσσα του σώματος Στην ιστορική αντιπαράθεση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος κάθισε όπως συνηθίζεται στη μία άκρη του καναπέ, με πόδια κλειστά και τα χέρια πιασμένα και ακουμπισμένα πάνω τους, ελαφρά στραμμένος προς την άλλη άκρη ώστε να βλέπει τον συνομιλητή του. Ο Ερντογάν όμως κάθισε στη μέση του καναπέ ως εάν του ανήκε.

Η στάση του, συνηθισμένη και στην Ελλάδα, εξέφραζε τον πιο επιθετικό ανδρισμό. Πόδια ανοικτά, χέρια κρεμασμένα μπροστά, ύφος σκυθρωπό και υπεροπτικό ως εάν αντιμετώπιζε κάποιον κατώτερο. Οταν ο κ. Παυλόπουλος, με στάση ευγενούς, σκεπτόμενου αλλά προβληματισμένου οικοδεσπότη, αναφέρθηκε στη Λωζάννη, λειτούργησε σαν ένας καλός δάσκαλος που αντιμετωπίζει έναν μαθητή που δεν τα «πιάνει».

Σαφής, αλλά αυστηρός προκάλεσε μία γνωστή αντίδραση: «Είστε καλός καθηγητής, κύριε, αλλά εγώ δεν ξέρω από νόμους και συνθήκες, μόνο από δύναμη». Από εκείνη τη στιγμή η επιθετικότητα άρχισε να μειώνεται, το σώμα να μικραίνει, η ρητορική να περιορίζεται σε επίδειξη δύναμης. Μαζί με τους ομολόγους του, Τραμπ και Πούτιν, ο Ερντογάν είναι τύπος άνδρα του πατριαρχικού παρελθόντος, μοντέλου ανδρισμού προς αποφυγή.

Ο λόγος Η κα. Γεννηματά δήλωσε ότι λάθος ετέθη ζήτημα «ερμηνείας» της Συνθήκης. Η κατανόηση του Ομήρου, της Βίβλου, του Καβάφη ακόμη και των λόγων που διαβάζει η ίδια στη Βουλή δεν είναι παρά μία ακόμη «ερμηνεία».

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα κανονικότητα
Μια νέα κανονικότητα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας διαμορφώνεται, που οριοθετεί τη μέχρι τώρα, για την ακρίβεια τα τελευταία χρόνια, επιδείνωση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ολική επαναφορά σε...
Η νέα κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Σουηδία στη Βορειοανατολική Συρία
Ο Ερντογάν ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αποδεχτούν ότι οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις είναι τρομοκράτες. Τι αλλάζει η παραπάνω εξέλιξη στο κουρδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία;
Από τη Σουηδία στη Βορειοανατολική Συρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύμμαχος ή ουδέτερη «επιτήδεια» Τουρκία;
Η χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού από τα ελληνικά ΜΜΕ για την απαξίωση της πολιτικής της σημερινής Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα είναι ανακριβής.
Σύμμαχος ή ουδέτερη «επιτήδεια» Τουρκία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο γήπεδο του αντιπάλου
Η πρώτη πολύτιμη υπηρεσία που παρέχει ο Κιλιτζάρογλου στον Ερντογάν είναι ότι κλείνει τον δρόμο στη διεκδίκηση της προεδρίας από τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και της Αγκυρας Γιαβάς...
Στο γήπεδο του αντιπάλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας «άλλος» Ερντογάν, 19 χρόνια πριν
Από τότε κύλησε πολύ νερό, μεσολάβησαν πολλά και ο χρόνος δυστυχώς λειτούργησε σαν γομολάστιχα που έκανε να ξεχαστούν και έσβησε διακηρύξεις για φιλία, για συνεργασία, για καλή γειτονία και ειρηνική πρόοδο.
Ενας «άλλος» Ερντογάν, 19 χρόνια πριν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας