• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  5 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 17.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  5 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.7°C
  5 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  4 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSΙ

Τα λασπόνερα μιας τραγωδίας

 • A-
 • A+

«Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου».

Πόσο επίκαιρη μοιάζει τόσες και τόσες φορές η φωνή αυτή του Μανόλη Αναγνωστάκη. Λασπόνερα πάνω στο μοιρολόι.

Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό το μοιρολόι, αλλά είμαι βέβαιος ότι η ίδια τρομακτική, βάναυση πορεία των ανθρώπων που ρήμαξε ο τόπος τους θα συνεχίζει να τρεκλίζει στον ατέλειωτο λασπωμένο δρόμο.

Τα ίδια και τα ίδια πάλι στον λασπότοπο της τραγωδίας. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτοί που κυβέρνησαν τόσα χρόνια τη χώρα και δεν διαθέτουν το ελάχιστο φιλότιμο να σωπάσουν, την ελάχιστη ευαισθησία να αφήσουν την κραυγή των πονεμένων να φέρει την κάθαρση στη χώρα αυτή.

Αναζητώντας τον εχθρό, τον εχθρό του λαού. Και αυτός δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί. Και το έκαναν στο πρόσωπο της νυν περιφερειάρχη. Αθώωσαν όλους… προηγούμενους και νυν κυβερνώντες.

Εξυπνη επικοινωνιακή τακτική που τους βολεύει απόλυτα. Και τους εντός, που ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς που ώς τώρα ψιθύριζαν στους διαδρόμους και, βεβαίως, τους εκτός που βρέθηκαν με κενή εστία και σκόραραν.

Εύκολος στόχος; Η στοχοποίηση, όμως, δεν διοχετεύει μόνον ανθρωποφαγία, δεν ξεκαθαρίζει μόνο λογαριασμούς με «συμβόλαια», ενέχει και πολλούς κινδύνους.

Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ότι συγκαλύπτει τα πράγματα και βγάζει λάδι τους πραγματικούς ενόχους.

Και σε τελική ανάλυση μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, να ήταν, δηλαδή, τόσο απλή η ευθύνη. Γρήγορα γρήγορα θα καθαρίζαμε με τον ένοχο και όλα θα ήταν καλά.

Δεν είναι, όμως, έτσι. Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα. Και ο λαϊκισμός τα συσκοτίζει περισσότερο.

Ας βγούμε όμως από τα λασπόνερα και ας μιλήσουμε λίγο κανονικά.

Οι καταστροφές, κατά την ταπεινή μου γνώμη, προκαλούνται από ακραία φυσικά φαινόμενα και το μέγεθός τους έχει να κάνει αναμφίβολα με ταξικούς-κοινωνικούς προσδιορισμούς.

Πώς προσδιορίζεται αυτό; Πρώτον, από τις υποδομές που αμβλύνουν το φαινόμενο και έπειτα από την πρόσβαση των ασθενέστερων στους μηχανισμούς διάσωσης.

Με άλλα λόγια, ένα πλημμυρικό φαινόμενο δεν θα επιφέρει το ίδιο μέγεθος καταστροφής σε μια φτωχογειτονιά και σε μια αντίστοιχη πλούσια. Εξάλλου κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θέλει να ζει σε ένα μπαζωμένο ρέμα, αν έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα κανονικό σπίτι.

Υποδομές λοιπόν και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι οι άμυνες του ανθρώπου στα ακραία φυσικά φαινόμενα, ώστε να μειωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός από τη νυν περιφερειακή διοίκηση της Αττικής;

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα που θα αμβλύνουν το μέγεθος της καταστροφής;

Θα εστιάσω στη χωρική ενότητα της αρμοδιότητάς μου, στη Δυτική Αθήνα και σε πραγματικότητες που ο καθείς μπορεί να δει.

Τον πρώτο κιόλας μήνα από την ανάληψη της διοίκησης, τον Οκτώβριο του 2014 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ισχυρότατο φαινόμενο νεροποντής που δημιούργησε εκτεταμένες ζημιές σε όλη την περιοχή και σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Εγινε κάτι; Στα σύνορα Ιλίου και Περιστερίου, περιοχή που είχε ιδιαίτερα πληγεί από τα τότε πλημμυρικά φαινόμενα, ολοκληρώνεται ήδη το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο.

Στο Κηφισό, επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης των πρανών και του δρόμου. Και τα δύο έργα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιρετικής επικινδυνότητας για υλικές και ανθρώπινες ζημιές στην περίπτωση ακραίου καιρικού φαινομένου.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε έναν χρόνο μετά, την ίδια ακριβώς περίοδο, τον Οκτώβριο του 2015, όταν πλημμύρισε το Χαϊδάρι. Εκεί ξεκινάει το έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού ομβρίων επί της λεωφόρου Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω.

Το έργο θα συγκεντρώνει όλα τα νερά που κατεβαίνουν από το Ποικίλο Ορος και θα τα διοχετεύει στον Κηφισό.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, συνεχίζεται το αντιπλημμυρικό Αγίας Βαρβάρας-Γέφυρας Σαράφη και, τέλος, συνεχίζονται 17 μικρά αντιπλημμυρικά, προϋπολογισμού 30 εκατ. περίπου.

Η ολική αντιπλημμυρική μελέτη για τη Δυτική Αθήνα ύψους 5 εκατ. και η μελέτη για τη συγκράτηση των νερών του Ποικίλου Ορους συμπληρώνουν τον σχεδιασμό για τη Δυτική Αθήνα.

Είναι αρκετά αυτά; Θα κρίνουν οι πολίτες. Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον φόβο.

Το τέταρτο φθινόπωρο είναι δυστυχώς ένα ακόμη φθινόπωρο φόβου, καθώς δεν έχουν αρθεί ακόμη οι αιτίες που συνετέλεσαν στις προηγούμενες καταστροφές.

Τρέμουμε ακόμα, όταν γκριζάρει ο ουρανός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο φθινόπωρο φόβου, αλλά και το πρώτο φθινόπωρο ελπίδας, ώστε τα φθινόπωρα από εδώ και μπρος η Δυτική Αθήνα να κοιμάται ήσυχη όταν βρέχει.

Στον στόχο αυτό θα βοηθήσει πολύ μια άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα.

*αντιπεριφερειάρχης Αττικής (Δυτικός Τομέας)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάνω σε μια εκατόμβη νεκρών από πυρκαγιά
Εάν δεν υπήρχαν τόσοι νεκροί και τόσο πένθος που προσωπικά με εκμηδενίζει, εκμηδενίζει και την άποψή μου τελικά, ακτινογραφώντας όλα τα σχόλια που διαβάζω αυτές τις μέρες, αλλά και τα πολεοδομικά «αρπακτικά»...
Πάνω σε μια εκατόμβη νεκρών από πυρκαγιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προαναγγελθέν έγκλημα
Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε το Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στην Ανατολική Αττική. Καμιά αναφορά σε ζητήματα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομών, πολεοδομίας,...
Προαναγγελθέν έγκλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για την καταστροφή στη Μάνδρα ολοκληρώνεται η αναφορά μου για τα κυριότερα αίτια του πλημμυρικού επεισοδίου της 15ης Νοεμβρίου στη Μάνδρα. Η ξαφνική πλημμύρα οφείλεται σε ακραία...
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
Σιγά σιγά η λασπολαγνεία των τελευταίων ημερών κοπάζει. Η Δυτική Αττική μετράει τις πληγές της. Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας, προκαλώντας τεράστιες...
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια
Μετά την τραγωδία στη Δ. Αττική και δεδομένης της σημερινής κατάστασης και της ανάπτυξης του οικιστικού και βιομηχανικού ιστού στις κοίτες και τις ζώνες κατάκλυσης των επιμέρους κλάδων του χειμάρρου Σούρες,...
Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί πνιγήκαμε...
Η τραγωδία της Μάνδρας: Εκτός από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, βάλαμε και εμείς το χέι μας ● Οι ευθύνες του ανθρώπου στην πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου ● Οι εγκληματικές παρεμβάσεις επί των κοιτών των χειμάρρων...
Μαζί πνιγήκαμε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας