• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια

 • A-
 • A+

Δεδομένης της σημερινής κατάστασης και της ανάπτυξης του οικιστικού και βιομηχανικού ιστού στις κοίτες και τις ζώνες κατάκλυσης των επιμέρους κλάδων του χειμάρρου Σούρες, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, πριν η ενέργεια των χειμάρρων εκτονωθεί σε περιοχές με μικρή τοπογραφική κλίση.

Η πλέον σύγχρονη αντίληψη της αντιπλημμυρικής προστασίας σε χώρες με τη γεωλογική-τεκτονική δομή και εξέλιξη της Ελλάδας συνδυάζεται με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων.

Με το δεδομένο επομένως ότι το επιφανειακό και υπόγειο καρστ (δαιδαλώδη ανοίγματα επί του πετρώματος) είναι καλά ανεπτυγμένο τόσο στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου Σούρες όσο και των γειτονικών λεκανών, υπάρχει η δυνατότητα παροχέτευσης των νερών (πλημμυρικών και μη) της βροχής στον υπόγειο-καρστικό υδροφόρο ορίζοντα με τη βοήθεια ανασχετικών φραγμάτων και γεωτρήσεων εμπλουτισμού.

Το όφελος θα είναι διπλό, διότι θα προλαμβάνονται οι πλημμύρες, αλλά και θα εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ανασχετικά φράγματα φέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:

• Ελαττώνουν την κλίση της κοίτης, οπότε και την ενέργεια των υδάτων

• Παρακρατούν τα νερά στη λεκάνη κατάκλυσης, οπότε κατεισδύουν μέσω του επιφανειακού καρστ

• Εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας (καρστικός ή ελεύθερος) μέσω των γεωτρήσεων που βρίσκονται ανάμεσα στα φράγματα και πάνω στη μισγάγγεια. Επιπροσθέτως, η αντιπλημμυρική προστασία σε όλους τους κλάδους της λεκάνης του χειμάρρου Σούρες πρέπει να ολοκληρωθεί με άμεσες και μεσο-μακροπρόθεσμες ενέργειες.

Αμεσες ενέργειες

■ Συστηματικός καθαρισμός των κοιτών από κάθε είδους υλικά που προέρχονται είτε από φυσική είτε από τεχνητή απόθεση.

■ Αυστηροποίηση των κανονισμών περί απαγόρευσης απόθεσης απορριμμάτων και μπαζών (ή άλλων αντικειμένων) που αποβλέπουν στην οικοπεδοποίηση.

■ Συνεχής έλεγχος των κοιτών και των αναβαθμίδων από καταπατήσεις και μπαζώματα.

Μεσο-μακροπρόθεσμες ενέργειες

• Απομάκρυνση οποιασδήποτε κατασκευής από τους άξονες των χειμάρρων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν σε βιομηχανικό πάρκο (συμπεριλαμβανομένου και του εργοταξίου του Δήμου Μάνδρας).

• Κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων μεγαλυτέρων διαστάσεων σε όλο το τμήμα του οδικού δικτύου που είναι κατασκευασμένο πάνω στην κοίτη του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης.

• Εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης αλλά με συνοδά έργα ανάσχεσης των υδάτων (πλημμυρικών και μη) και τη δημιουργία μικρών φραγμάτων στα ανάντη των λεκανών των χειμάρρων Αγία Αικατερίνη και Σούρες (για την προστασία και της Μαγούλας).

• Οριοθέτηση ζωνών προστασίας πλημμυρών, όπου θα καθορίζονται ή θα απαγορεύονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, ώστε να αποφεύγονται πιθανές καταστροφές, αλλά και να επιτρέπεται η φυσική εκτόνωση της πλημμύρας.

• Εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου παρακολούθησης μετεωρολογικών παραμέτρων (βροχόπτωση κ.ά.) αλλά και υδρολογικών παραμέτρων (στάθμη/ποιότητα) στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Σαρανταπόταμου που δεσπόζει στη Δυτική Αττική.

Οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα τηλεμετρικού χειρισμού, ώστε η διαχείριση των δεδομένων να γίνεται στην αίθουσα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρακτική αυτή αφενός θα έχει αποτέλεσμα την απόκτηση σημαντικών στοιχείων για την εκπόνηση σχετικών μελετών σε βάθος χρόνου, αφετέρου θα προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης για την έναρξη επικίνδυνων πλημμυρικών γεγονότων.

Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη εφόσον συνδυαστεί με κατάλληλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (άμεσης απόκρισης), αφού θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση όπου κρίνεται αναγκαίο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων πιθανών πλημμυρών.

*Γεωλόγος MSc ΕΚΠΑ, κάτοικος Μάνδρας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για την καταστροφή στη Μάνδρα ολοκληρώνεται η αναφορά μου για τα κυριότερα αίτια του πλημμυρικού επεισοδίου της 15ης Νοεμβρίου στη Μάνδρα. Η ξαφνική πλημμύρα οφείλεται σε ακραία...
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
Σιγά σιγά η λασπολαγνεία των τελευταίων ημερών κοπάζει. Η Δυτική Αττική μετράει τις πληγές της. Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας, προκαλώντας τεράστιες...
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα λασπόνερα μιας τραγωδίας
Τα ίδια και τα ίδια πάλι στον λασπότοπο της τραγωδίας.Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αναζητώντας τον εχθρό, τον εχθρό του λαού. Και αυτός δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί. Και το έκαναν στο πρόσωπο της νυν περιφερειάρχη....
Τα λασπόνερα μιας τραγωδίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί πνιγήκαμε...
Η τραγωδία της Μάνδρας: Εκτός από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, βάλαμε και εμείς το χέι μας ● Οι ευθύνες του ανθρώπου στην πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου ● Οι εγκληματικές παρεμβάσεις επί των κοιτών των χειμάρρων...
Μαζί πνιγήκαμε...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Μάνδρα ώς τις Σκουριές
Ολα όσα έγιναν στη Δ. Αττική αλλά και τα αίτια που τα προκάλεσαν εύλογα παραπέμπουν στη Β.Α. Χαλκιδική, καθώς εκεί συνυπάρχουν αλλά και αυξάνουν καθημερινά όλα τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία της Δ....
Από τη Μάνδρα ώς τις Σκουριές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Δυτ. Αττική
Η επέκταση της πόλης της Μάνδρας επάνω στο ρέμα έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη νομαρχίας και δήμου το 2003 και εγκρίθηκε από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Το σχέδιο...
Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Δυτ. Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας