• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.0°C
  4 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.5°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 34.4°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 35.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  57%

Η οικουμενικότητα της Ρωσικής Επανάστασης

 • A-
 • A+

Η Ρωσική Επανάσταση ήταν το συγκλονιστικότερο γεγονός του 20ού αιώνα που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας. Το σύνθημα «όλη η εξουσία στα σοβιέτ» προκαλούσε ίλιγγο στις δυνάμεις του κεφαλαίου και πρόβαλλε ένα απελευθερωτικό πρόταγμα σε παγκόσμιο επίπεδο για το μέλλον των κοινωνιών.

Η πεμπτουσία της Επανάστασης ήταν η σύνδεση άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, πάνω σε ευρεία κινηματική βάση, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία του λαού συμμετείχε στην επαναστατική πάλη αλλαγής της εξουσίας και του τρόπου παραγωγής.

Βεβαίως, υπήρχε μία ηγετική ομάδα με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, η οποία διοχέτευε εργαζόμενους, σε αγρότες και σε κάθε κοινωνικό υποκείμενο συγκροτημένες επαναστατικές ιδέες.

Σ' αυτό το πλαίσιο η λειτουργία του κόμματος με τη μορφή του λεγόμενου δημοκρατικού συγκεντρωτισμού υπήρξε πολιτική μέθοδος λειτουργίας η οποία προσαρμοζόταν ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτική συγκυρία. Η δημοκρατία πρυτάνευε του συγκεντρωτισμού. Με την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία υπήρξε η πλήρης αντιστροφή της συγκεκριμένης κατάστασης.

Η διάλυση των σοβιέτ, δηλαδή των μορφών άμεσης δημοκρατίας, η κατάργηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επέβαλαν στο κόμμα τον πλήρη συγκεντρωτισμό, τον θάνατο της δημοκρατίας, έναν ολοκληρωτισμό με συνταύτιση κόμματος και κράτους, καταργώντας κάθε έννοια ελευθερίας και κριτικής σκέψης.

Αυτό το μοντέλο πολιτικής θεολογίας και στυγνής καταπίεσης που οικοδόμησε διά πυρός και σιδήρου ο Στάλιν εξακολουθούσε και εξακολουθεί να ονομάζεται δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, να προβάλλεται πως είναι δήθεν η μέθοδος κομματικής και πολιτικής λειτουργίας του Λένιν, αλλά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η δυσφήμηση του σοσιαλισμού από τη σταλινική ολοκληρωτική λαίλαπα στη Δύση ήταν καταλυτική για την ακύρωση ενός παγκόσμιου εγχειρήματος ανατροπής του καπιταλισμού.

Σήμερα το μεγάλο στοίχημα των λαών ανεξαρτήτως ονομασίας παραμένει ο αρχικός πυρήνας της Ρωσικής Επανάστασης. Δηλαδή η σύνδεση της άμεσης δημοκρατίας με την αντιπροσωπευτική, από τη σφαίρα της παραγωγής και της οικονομίας μέχρι το επίπεδο των πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών θεσμών.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομία, στην πολιτική αλλά και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η απειλή για πλανητική καταστροφή, τόσο οικολογική από την αντιμετώπιση της Φύσης ως μιας πόρνης που πρέπει διαρκώς να εκδίδεται στην απληστία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο και των τεράστιων δυνάμεων πυρηνικής, χημικής κ.λπ. επαναφέρουν το οικουμενικό αίτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία των διανοουμένων
Υπάρχουν δύο ορθολογικοί δρόμοι, και οι δύο λάθος, για να αναλύσεις τους λόγους αποτυχίας της πρώτης πληβειακής επανάστασης, της οκτωβριανής. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ερώτημα του Κοροβέση. Μήπως η αυθεντική...
Η εξουσία των διανοουμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επανάσταση και αποκολοκύνθωση
Εκατό χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση και η ίδια παραμένει ένα ορφανό. Κανείς δεν τη γιορτάζει επισήμως. Κανένα κράτος δεν την αντιμετωπίζει με «εθνική περηφάνια». Πράγμα, βέβαια, όχι τόσο κακό για την ίδια....
Επανάσταση και αποκολοκύνθωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οκτωβριανή Eπανάσταση: τι πρόσφερε, τι έμεινε
Φέτος συμπληρώνονται 100 από την εκδήλωση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, πρέπει να παραδεχτεί ότι ήταν ένα κορυφαίο γεγονός που συγκλόνισε και επηρέασε δραστικά...
Οκτωβριανή Eπανάσταση: τι πρόσφερε, τι έμεινε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικές του φόβου, πολιτικές της χειραφέτησης
Ο απόηχος της Οκτωβριανής Επανάστασης ακούγεται ακόμη, εκατό χρόνια μετά, για το καλό ή το κακό. Δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς της ΕΣΣΔ αυτό που τρόμαζε τους «πλούσιους», λέει ο Χόμπσμπαουμ, αλλά ο ορίζοντας...
Πολιτικές του φόβου, πολιτικές της χειραφέτησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκατό χρόνια μετά!
Στην περιφερειακή μας χώρα οι βασικοί αναθεωρητές της Iστορίας είναι σταθερά προσηλωμένοι στα καθ’ ημάς «εμφύλια πάθη». Ουδείς γνωρίζει εάν θα βρουν καιρό ν’ ασχοληθούν και με τους Μπολσεβίκους. Στη θέση τους...
Εκατό χρόνια μετά!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη σημερινή Ρωσία
Η εκδήλωση στην Κόκκινη Πλατεία ήταν θεσμός. Φόρος τιμής στους αγωνιστές, πεσόντες και ζώντες – οι επιζώντες, φορώντας όλα τα παράσημά τους, παρακολουθούσαν από διακεκριμένες θέσεις. Συμμετείχαν αποσπάσματα...
Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη σημερινή Ρωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας