• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 6.0°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 8.7°C
  1 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.0°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 5.9°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.8°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.8°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  5 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 5.9°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.3°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  43%
Dreamstime

Ο δρόμος των ανθρώπων

 • A-
 • A+

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπήρξαν ανέκαθεν ενδιάμεσος τόπος κατά τις μετακινήσεις ανθρώπων, αλλά και άλλων έμβιων οργανισμών. Αιολείς και Ιωνες εγκαταστάθηκαν στα νησιά και κατόπιν στα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας. Σε αυτά έστησαν στρατόπεδα οι Αχαιοί κατά τον Τρωικό πόλεμο, από εδώ εφοδιάζονταν. Την αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι Ελληνες των μικρασιατικών παραλίων κατά τους Διωγμούς του 1914 και του 1922. Ομοίως σ’ αυτά τα νησιά απαντά η βασιλική οθωμανική οχιά και στη Λέσβο έχει εγκλωβιστεί ο ασιατικός σκίουρος μετά τον αποχωρισμό των νησιών από την ασιατική ήπειρο.

Οταν ο προσφυγικός πληθυσμός αυξάνει, δεν μένει παρά η μετακίνησή του στην ενδοχώρα. Αυτό επιβάλλουν η λογική και οι συνθήκες. Ετσι έγινε το 1915 με τους Ελληνες πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Λέσβο. Τον Ιούνιο η εφημερίδα «Σάλπιγξ» της Λέσβου γράφει ότι από τους περίπου 70.000 πρέπει «να κρατηθώσιν επί της νήσου μόνον τόσοι πρόσφυγες όσοι δύνανται να εργασθώσιν επ’ αυτής και να κερδίσωσιν τον άρτον των».

Τον ίδιο μήνα η Νομαρχία Λέσβου, με δημόσια ανακοίνωση μέσω των εφημερίδων, ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι μπορούν να εγκατασταθούν στη βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, «κρίνουσα αναγκαίον και επιβεβλημένον το μέτρον της αραιώσεως του ενταύθα προσφυγικού πληθυσμού ένεκεν της δυσαναλόγου προς τον αριθμόν των κατοίκων και του χώρου συγκεντρώσεως, εξασφάλισε την άνετον διαμονήν και συντήρησιν πεντακισχιλίων προσφύγων εν Καβάλα και Δράμα, προετοιμάσασα αυτόθι καταλύματα και εργασίαν δι’ όλους εν γένει τους άνδρας, γυναίκας και παιδία εκ των δυναμένων να εργασθώσι».

Η μεταφορά θα γίνει με «ιδιαίτερα ατμόπλοια ναυλωθησόμενα υπό της Κυβερνήσεως», τα οποία «θα παραλαμβάνωσιν από της προσεχούς εβδομάδος και θα μεταφέρωσι δωρεάν τους επιθυμούντας να αλλάξωσι τόπον διαμονής προς ανετωτέραν εγκατάστασιν μέχρι της ώρας καθ’ ην συν Θεώ θα επιστρέψωσι εις τας Πατρίδας των. Εις τους αναχωρούντας θα παρέχηται τροφή δι’ όλον το διάστημα του ταξειδίου, αφικνούμενοι δε εις τον προς ον όρον θα παραλαμβάνονται υπό των Αρχών Καβάλας και Δράμας και θα εγκαθίστανται εις τα επί τούτω οριοθέντα καταλύματα και μέρη, λαμβάνοντες και το ανάλογον επίδομα μέχρι του δυνατού της τελείας αυτών και ανέτου αυτοσυντηρήσεως».

Εκατό χρόνια μετά, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά κάνει προβληματική τη διαμονή και τη διαβίωσή τους. Η μακροχρόνια παραμονή και ο εγκλωβισμός τους δυσκολεύει όλους· τους ίδιους, τους κατοίκους των νησιών, τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες ασχολούνται με τη διαμονή τους. Ετσι, επιβάλλεται η μεταφορά τους, όπως το 1915, στη στεριανή Ελλάδα και όπου έχουν προγραμματίσει οι ίδιοι.

* Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέντε μύθοι σχετικά με τους πρόσφυγες
Μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, δεν έχουν πιστωθεί για την υποδοχή ροής δυσανάλογη με τον πληθυσμό τους και την οικονομική τους κατάσταση και αντιμετωπίζουν συχνά την κατηγορία ότι δεν ελέγχουν...
Πέντε μύθοι σχετικά με τους πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέοι «άγιοι» της Λέσβου
Γύρω στο 2015, στο νησί μας έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ενα σημαντικό μέρος των κατοίκων της Λέσβου λειτούργησε ανθρωπιστικά. Ανάμεσα σ’ όλους ξεχωρίζουν ο παπα-Στρατής και ο κυβερνήτης του...
Οι νέοι «άγιοι» της Λέσβου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
Η εμπειρία της αναμονής αποτελεί για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αναπόσπαστο πλέον στοιχείο του προσωπικού τους βιώματος και καθορίζει τη συγκρότηση της ίδιας κατηγορίας στην...
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάνω στον κύκλο
Τούτες τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα γεγονότα που συνέβησαν στην αγροτική τοποθεσία Καράβα της Λέσβου. Τότε που ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν νύχτα στο νησί, για να επιβάλουν τη δημιουργία...
Πάνω στον κύκλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
Τα μεγέθη είναι απολύτως διαχειρίσιμα όταν υπάρχει σχέδιο και βούληση, με εφικτές λύσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα, ξεκινώντας με την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης για τις...
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα
32 άνθρωποι βολόδερναν επί 18 ώρες μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου με τις λιμενικές αρχές των δύο χωρών να παρακολουθούν απαθείς χωρίς να κάνουν επιχείρηση διάσωσης.
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας