Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαλίφης στη θέση του χαλίφη;

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Saudi Press Agency via AP

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη;

  • A-
  • A+

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα μείνει ιστορική για τη Μ. Ανατολή και το Ισλάμ γενικότερα. Σε μια πρώτη φάση, ο επίσημος διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος του νυν βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, αφαίρεσε το δικαίωμα της θρησκευτικής αστυνομίας να συλλαμβάνει πολίτες για θρησκευτικές «παρανομίες» και συνέλαβε αρκετές δεκάδες ιερωμένους οι οποίοι εξέφραζαν το ακραίο Ισλάμ, τον σαλαφισμό, και την επίσημη κρατική αίρεση της Σ. Αραβίας, τον ουαχαμπισμό.

Η πρώτη κίνηση της άρσης της επιρροής της ακραίας αυτής ερμηνείας του Ισλάμ συνοδεύτηκε από την άρση της απαγόρευσης να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα επετράπη να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε τρία στάδια.

Η κίνηση αυτή βάζει τη Σ. Αραβία σε μια πρώτη εσωτερική πολιτική δοκιμασία από την εποχή της ίδρυσής της ως κράτους. Το βασίλειο έχει καθήκον την προστασία και επέκταση του ουαχαμπισμού που δικαιολογεί και στηρίζει τη βασιλεία ως νομιμοποιημένη πολιτική έκφραση του Ισλάμ. Ο ισλαμικός κόσμος, πέραν της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των λεγομένων «εμιράτων», δεν έχει βασιλείς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μιλά για «ένα ήπιο Ισλάμ, ανοιχτό στον κόσμο και σε όλες τις θρησκείες». Αν πράγματι το εννοεί, τότε ο πρίγκιπας είναι ο «Λούθηρος του Ισλάμ».

Η Σ. Αραβία είναι το Βατικανό του Ισλάμ. Είναι ο θεματοφύλακας των ιερών πόλεων, Μέκκας και Μεδίνας, ο τόπος προσκυνήματος για πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνους ετησίως, από όλο τον πλανήτη. Είναι φύλακας της ορθοδοξίας, του σαλαφισμού, επί αιώνες.

Μια νεωτερική ερμηνεία του Ισλάμ από το ίδιο το κέντρο του θα ήταν ένας σεισμός, θρησκευτικός, πολιτικός και πολιτιστικός, με παγκόσμιες επιπτώσεις. Θα έθετε εκποδών τις ακραίες ερμηνείες των Ταλιμπάν (μαθητές του Κορανίου), Αλ-Κάιντα, και του λεγόμενου «Χαλιφάτου», αλλά και την πολιτική της επιστροφής στο «Χαλιφάτο» των ένδοξων προγόνων των Αράβων.

Η Σ. Αραβία διοικούνταν με τρόπο συναινετικό και με διαβουλεύσεις μεταξύ των φυλών που τις απαρτίζουν οι επίγονοι-πρίγκιπες του ιδρυτή της, Αμπντελαζίζ, και του γιου του, Σαούντ. Η σύλληψη 11 πριγκίπων, δεκάδων υπουργών και ανώτατων γραφειοκρατών και συμβούλων για «διαφθορά» κατόπιν της δημιουργίας μιας επιτροπής με επικεφαλής τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατέστρεψε το προϋπάρχον μοντέλο και ανοίγει τη συζήτηση για μια εμφανή προσπάθεια αρπαγής των κέντρων ισχύος του βασιλείου. Βάζει τον διάδοχο απέναντι σε τρεις τουλάχιστον σειρές διαδοχής του θρόνου.

Η διαφθορά στο βασίλειο είναι ενδημική, όπως σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, κοσμικά ή θεοκρατικά. Είναι οξύμωρο να εφευρίσκεται μια τέτοια δικαιολογία μέσα σε 24 ώρες για να αρχίσουν εκκαθαρίσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι ένα προληπτικό κίνημα του διαδόχου κατά των επικριτών του και θιγμένων από την πολιτική του - τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική.

Την ίδια στιγμή έχει παυθεί και έχει συλληφθεί ο αρχηγός του Στρατού των Φυλών, ο οποίος είναι μεγαλύτερος του κανονικού στρατού κληρωτών και μισθοφόρων. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα προληπτικό χτύπημα κατά των αντιπάλων του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ηλικίας μόλις 32 ετών, ο οποίος ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη πολιτική επέμβασης στην Υεμένη, καθώς και την οικονομική πολιτική μείωσης των τιμών πετρελαίου για να ανταγωνιστεί πετρέλαια από σχιστόλιθο των ΗΠΑ.

Στο «εξωτικό» απομονωμένο βασίλειο, ο διάδοχος έκλεισε τρία ΜΜΕ, όπως κάθε συνεπής καταληψίας των κέντρων εξουσίας, και βέβαια τα δυτικά μέσα δεν διαθέτουν καμία πρόσβαση στα τεκταινόμενα. Διπλωματικές πηγές και οικονομικοί παράγοντες του βασιλείου των... σκιών μιλούν ελάχιστα και πάντα ανωνύμως, περιοριζόμενοι να τονίσουν πως οι νέοι συμφωνούν με το πρόγραμμά του και πως ο φόβος μιας σύλληψης ή κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων αντιφρονούντων τούς κρατάει μακριά από κάθε αντίδραση.

Το κίνημα του πρίγκιπα κατέλαβε όλα τα κέντρα εξουσίας του βασιλείου και εξουδετέρωσε προσωρινά τους αντιπάλους του. Αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, την οποία εξέφρασε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Συνεπώς, διατηρείται η πολιτική της επέμβασης στην Υεμένη, δηλαδή ενός πολέμου ο οποίος σύμφωνα με όλους τους αναλυτές δεν μπορεί να κερδηθεί.

Παραμένει η πολιτική του αποκλεισμού του Κατάρ. Παραμένει μια αδιαμόρφωτη συμμαχία με τη Ρωσία στους τομείς του πετρελαίου και κάποιου modus vivendi για τη Συρία. Παραμένει μια κρυφή αλληλοκατανόηση με το Ισραήλ σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι δύο με την κυρίαρχη θέση που αποκτά το Ιράν στην περιοχή από τον Κόλπο έως τη Συρία και τον Λίβανο.

Κυρίως, παραμένει στη θέση της η ακραία αντι-ιρανική πολιτική, η οποία προφανώς θέλει να παρασύρει τις ΗΠΑ στο να αναιρέσουν τη συμφωνία τους με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δηλαδή σε έναν ανοιχτό πόλεμο.

Οι εξελίξεις στη Σ. Αραβία είναι άκρως ανησυχητικές και επικίνδυνες για την περιοχή μας. Μια ανατροπή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν και ένας ανοιχτός νέος πόλεμος στην περιοχή θα σημάνει μεγάλες καταστροφές και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, οικονομική εξέλιξη η οποία θα πλήξει την Ε.Ε. και την Κίνα.

Η περιοχή μας παραμένει ένα ενεργό ηφαίστειο με απρόβλεπτες συγκρουσιακές επιπτώσεις. Αυτό θα επιφέρει νέες μετακινήσεις πληθυσμών και νέες οικονομικές και κοινωνικο-πολιτικές ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

* Συγγραφέας

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αυτοαδυναμία
Κοντοζυγώνει η κρίσιμη καλοκαιρινή κάλπη κι η κομματική καμαρίλα σκαρφίζεται χίλια μύρια απίθανα τεχνάσματα, προκειμένου να ταΐσει με σανό και άφθονη πρωτεΐνη από ξίγκι λιποβαρούς μύγας τις ορδές των απρόθυμων...
Αυτοαδυναμία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σχόλη και το τεντωμένο τόξο
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα -έχει και η παραλία τις χαρές της και την ομορφιά της, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα όταν πίνεις την μπίρα σου δίπλα στο κύμα και ακούς τη μουσική της θάλασσας και νιώθεις τη δροσιά της...
Η σχόλη και το τεντωμένο τόξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μοναδικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο παππούς μου έλεγε: Καλύτερα να σε ζηλεύουνε παρά να σε λυπούνται. Σκέφτομαι αυτές τις μέρες ότι τούτο ίσως θα ταίριαζε ως παρηγοριά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις που δέχεται πανταχόθεν. Η «ζήλια» εν...
Η μοναδικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Το ’πε και το ’κανε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ…
…Είπε η Κίνα στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, με φερέφωνο την (δική της) κυβερνήτη της ημιαυτόνομης διοίκησης: «Μη διαδηλώνετε, γιατί θα βαρέσω». Αυτοί δεν υπάκουσαν, διαδήλωσαν, και τους βάρεσε. Την Τετάρτη,...
Το ’πε και το ’κανε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Φτηνές πτήσεις
Ζούμε στα ταξίδια μια μεταβατική περίοδο. Κάποιες πινελιές της πάλαι ποτέ πολυτέλειας, που όφειλε να τυλίγει τους λίγους πλούσιους, οι οποίοι κάποτε είχαν πρόσβαση σ’ αυτά, επιζούν με δυσκολία, αλλά όλο και...
Φτηνές πτήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αχ, η… μεσαία μου τάξη
Ανέκραξε η κυβέρνηση άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές. Κι αμέσως άρχισε ένα ατελείωτο μοιρολόι, στο οποίο οι αυτόκλητες μοιρολογίστρες ανέλαβαν να εξιστορήσουν τα παθήματα της μεσαίας...
Αχ, η… μεσαία μου τάξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας