Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μηχανισμοί
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

Οι μηχανισμοί

  • A-
  • A+

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς», ενώ, για να μάθουμε τι σημαίνει στην πράξη ο συγκεκριμένος όρος, μάλλον πρέπει να περιμένουμε κάμποσο ακόμα. Σε αυτή τη φάση έχουμε μόνο προγραμματικές δηλώσεις (κάτι σαν εκθέσεις ιδεών που αμφιβάλλω αν τις διαβάζει ή τις πιστεύει κανείς), ολίγους μάλλον υποτονικούς διαξιφισμούς, μερικές μπηχτές, σχόλια δημοσιολογούντων και φυσικά τις τηλεμαχίες.

Από όλα αυτά, εγώ τουλάχιστον, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω με απόλυτη σιγουριά τον νικητή, αλλά κάποιες γενικότερες σκέψεις δεν θα ήταν άτοπες. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το πόσοι τελικά θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία έχει τεράστια σημασία και θεωρώ λάθος –ή μια έξυπνη κίνηση από ορισμένους– να μην επιτραπεί η εξ αποστάσεως ψήφος.

Οχι μόνο επειδή μια αθρόα προσέλευση στις κάλπες θα υποδήλωνε σαφώς ενδιαφέρον για το εγχείρημα, αλλά κυρίως γιατί όσο περισσότεροι απλοί πολίτες ψηφίσουν τόσο λιγότερο θα μετρούσε ο ρόλος των μηχανισμών, ή αλλιώς των οργανωμένων στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν στον χώρο.

Περί μηχανισμών, λοιπόν, ο λόγος. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, τα οργανωμένα στελέχη θα μπορούσαν να αντιτάξουν ορισμένα εύλογα επιχειρήματα. Είναι εκείνοι που επί χρόνια τράβηξαν κουπί, δηλαδή έτρεξαν, εργάστηκαν για το κίνημα στελεχώνοντας τις διάφορες τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, έπεισαν τον κόσμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκαν το κόμμα στα καφενεία και τους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, όχι όλοι φυσικά, αλλά πάρα πολλοί, έχουν ταυτιστεί με τις γνωστές πρακτικές του ολέθριου παρελθόντος. Γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Μπορεί κι αυτό να είναι κατά μία έννοια άδικο, αν σκεφτούμε ότι τα αντίστοιχα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν πλήρωσαν το μάρμαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος που δεν εξυγίανε το Δημόσιο, για να το πω διπλωματικά, ανήλθε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δε Κώστας Καραμανλής, στη διακυβέρνηση του οποίου έγιναν τέρατα και σημεία, έχει αποσυρθεί στη Ραφίνα, ενώ στις ατέρμονες συζητήσεις για το πώς φτάσαμε στον γκρεμό, συνήθως δεν αναφέρεται ούτε καν το όνομά του (με κύριο ένοχο τον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτή την κραυγαλέα παράλειψη). Αλλά, ως γνωστόν, ο ντουνιάς είναι άδικος, όπως λέει και το τραγούδι.

Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τα παλιά. Γιατί τελευταία, αν δούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, θα διαπιστώσουμε ότι εμφανίστηκε και επικρατεί μια νέα τάση: οι ψηφοφόροι να επιλέγουν πολιτικούς που δεν είχαν άμεση σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί. Συνέβη στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, συνέβη στη Γαλλία με τον Μακρόν, συμβαίνει στη Βρετανία με τον Κόρμπιν. Αν κάποιος μου έλεγε πριν από έναν χρόνο ότι ο μέχρι προσφάτως παντελώς άγνωστος και σαφέστατα αριστερός βουλευτής των Εργατικών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος ένοικος της Downing Street, θα του συνιστούσα να τον κοιτάξει γιατρός.

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες –ας μη γελιόμαστε– αλλά δεν αποκλείεται κάτι παρόμοιο, αν και όχι σε τέτοια κλίμακα, να συμβεί και στην Ελλάδα. Τώρα, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ηθικό του πλεονέκτημα απομυθοποιήθηκε, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται τόσο «λίγος».

Ισως, λοιπόν, κάποιο καινούργιο πρόσωπο, σοβαρός και μετρημένος, που δεν παραπέμπει στο παλιό ΠΑΣΟΚ, ούτε ανακαλεί συνειρμικά τους καιρούς που δανειζόμασταν σαν να μην υπήρχε αύριο για να δέσουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, θα μπορούσε να γίνει η χαραμάδα για να περάσει μια κάποια ελπίδα. Οσο για το επιχείρημα ότι η φθορά της κυβέρνησης θα σημάνει τον επαναπατρισμό των Πασόκων που στεγάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, εμένα δεν με πείθει. Μπορεί να προσθέσουν δυο τρεις μονάδες στα ποσοστά της Κεντροαριστεράς, αλλά, τελικά, είναι κι αυτό μια απελπισμένη προσπάθεια να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Κι όπως έλεγε ο Ροΐδης, άλλο η «ανάστασις νεκρών» και άλλο η «ανόρθωσις πτωμάτων».

Υστερόγραφο (άσχετο): επί δεκαετίες ολόκληρες, στην Αριστερά κυκλοφορούσε η εξής ερμηνεία για το γνωστό πρόβλημα με τα Εξάρχεια και τα παιδιά που τους αρέσει να τα σπάνε: ότι πρόκειται για προβοκάτσια των μπάτσων ή (εναλλακτικά και επιβοηθητικά) ότι η αστυνομία τούς ξέρει, αλλά επίτηδες τους αφήνει να αλωνίζουν.

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τώρα που δεν κυβερνούν τα αστικά κόμματα αλλά η Αριστερά, εξακολουθεί να ισχύει αυτό; Μήπως ο κ. Τόσκας δεν ελέγχει τους αστυνομικούς προβοκάτορες, άρα οφείλει να παραιτηθεί; Μήπως τελικά όντως δεν ξέρει, όπως ισχυρίζονταν οι προκάτοχοί του, ποιοι είναι οι μπαχαλάκηδες; Ή μήπως τους αφήνει κι αυτός να αλωνίζουν;

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ;
Η κόπια «νέο ΠΑΣΟΚ» ενέχει τον κίνδυνο της πασοκοποίησης (pasokification), όχι μόνο κατά τη φάση της εξαέρωσής του, λόγω της πρόσκρουσής του στην κρίση, αλλά και κατά τη φάση της καθεστωτικής υπερμεγέθυνσής...
Ποιος χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Γατόπαρδος της Κεντροαριστεράς
Ο κόσμος που κινητοποιήθηκε ανήκε κυρίως σε έναν πυρήνα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είναι φορείς μιας πολιτικοποίησης διαμορφωμένης σε προηγούμενες εποχές· άλλωστε, ένα κόμμα είναι όχι μόνο οργάνωση και ιδεολογία,...
Ο Γατόπαρδος της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ανοίξει ο διάλογος
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκε στα χαμηλά πατώματα γιατί ηττήθηκαν η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία, αλλά γιατί ο πολίτης θεώρησε το άλλοτε ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό ΠΑΣΟΚ ακολούθημα της Ν.Δ. Τώρα χρειάζεται...
Να ανοίξει ο διάλογος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί χαίρεται η Κεντροαριστερά και χαμογελάει, πατέρα;
Είναι αδιανόητο να μιλάει κανείς για μέλλον και ανασύσταση της Κεντροαριστεράς με αυτά τα ποσοστά στις νέες ηλικίες. Βέβαια, οι αριθμοί απλώς επιβεβαίωσαν την εικόνα από τα εκλογικά τμήματα στα οποία...
Γιατί χαίρεται η Κεντροαριστερά και χαμογελάει, πατέρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας