Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκατό χρόνια από την έφοδο των εργατών στον ουρανό

Εκατό χρόνια από την έφοδο των εργατών στον ουρανό

  • A-
  • A+

Εκατό χρόνια πριν, η εργατική τάξη της Ρωσίας έπαιρνε την εξουσία στα χέρια της. Τα σοβιέτ, τα συμβούλια των εργατών και των φαντάρων έγιναν «το κράτος, δηλαδή η εργατική τάξη που είναι οργανωμένη σε κυρίαρχη τάξη», όπως έγραφαν οι Μαρξ και Ενγκελς στο Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εχουμε την πικρή εμπειρία κυβερνήσεων της Αριστεράς που στηρίχτηκαν σε κινήματα για να τσαλαπατήσουν μετά υποσχέσεις και ελπίδες. Στη Ρωσία οι μπολσεβίκοι ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο. Δεν έκαναν «κωλοτούμπες», αντίθετα, υλοποίησαν μέχρι κεραίας όλα τα αιτήματα των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων.

Η νέα εργατική εξουσία διακήρυξε την αποχώρηση της Ρωσίας από το σφαγείο του πολέμου. Χωρίς τον ρωσικό Οκτώβρη και τον γερμανικό Νοέμβρη έναν χρόνο μετά, η ανθρωπότητα θα μετρούσε ακόμα εκατομμύρια νεκρούς και ακρωτηριασμένους στα χαρακώματα. Καθιέρωσε τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, κρατικοποίησε τις τράπεζες, διέγραψε το δημόσιο χρέος, έδωσε τη γη στους αγρότες και δικαιώματα σε όλους τους καταπιεσμένους.

Η Ε.Ε. χτυπάει φιλικά την πλάτη του Ραχόι που τσαλαπατά τα δικαιώματα της Καταλονίας. Το 1917 η σοβιετική εξουσία έδωσε σε όλα τα έθνη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, μέχρι και του σχηματισμού ανεξάρτητου κράτους. Σήμερα οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις της «πολιτισμένης» Ε.Ε. ενορχηστρώνουν ισλαμοφοβικές εκστρατείες ρατσισμού και διακρίσεων.

Το 1917 η εξουσία των σοβιέτ έγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών πληθυσμών και τους ξεσήκωσε στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Υπεράσπισε τα τζαμιά, ενώ δήμευε την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πάλη ενάντια στην καταπίεση της γυναίκας, κατάργηση κάθε διάκρισης εις βάρος των ομοφυλόφιλων, έκρηξη της δημιουργικότητας και του πειραματισμού στην τέχνη, απαλλαγμένη από τη λογοκρισία και τη δικτατορία των «χορηγών».

Ολες αυτές οι πρωτοφανέρωτες κατακτήσεις ήταν το αποτέλεσμα της πάλης της εργατικής τάξης να αλλάξει τον ίδιο της τον εαυτό, αλλάζοντας την κοινωνία εκ βάθρων. Αυτές οι κατακτήσεις τσακίστηκαν και εξαφανίστηκαν όταν η σταλινική αντεπανάσταση επέβαλε τις προτεραιότητές της τη δεκαετία του ’30.

Αυτή την «έφοδο στον ουρανό» θα ανιχνεύσει το διήμερο των συζητήσεων που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) στις 4-5 Νοέμβρη στη Νομική της Αθήνας. Ενα διήμερο με εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας, καλλιτεχνικά δρώμενα. Αλλά και με πολιτικές συζητήσεις: για την επανάσταση, τις κατακτήσεις και τη διεθνή της διάσταση, το κόμμα των μπολσεβίκων και την εργατική τάξη.

Συζητήσεις για τα ερωτήματα που απασχολούν και σήμερα τον κόσμο της Αριστεράς, πώς χάθηκε η επανάσταση, ποια είναι τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα.

Προβάλλεται συχνά η ένσταση ότι η Ρωσική Επανάσταση κι ο Οκτώβρης του 1917 ήταν προϊόντα της ιδιαιτερότητας της χώρας και της εποχής. Η Ρωσία ήταν μια καθυστερημένη κοινωνία χωρίς δημοκρατικές παραδόσεις. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν κι αυτός μια τραγική «ιδιαιτερότητα», πάλι σύμφωνα με αυτή την άποψη. Με τη βία και τις στερήσεις που έφερε, όξυνε τα πάθη και τις «ουτοπιστικές» προσδοκίες ή τις «ολοκληρωτικές» λύσεις κατά άλλους.

Ομως, η Ρωσική Επανάσταση και ο Οκτώβρης του 1917 είχαν υπόβαθρο την κρίση ενός ολόκληρου συστήματος που είχε βυθιστεί στον παροξυσμό του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Και η απάντηση που έδωσε σε αυτή την κρίση είχε διεθνιστικό ορίζοντα και αναφορά.

Οταν ο Γκράμσι περιέγραφε για τις εργοστασιακές επιτροπές σαν τα έμβρυα ενός νέου κράτους στην Ιταλία του 1920, μετέφραζε την εμπειρία των σοβιέτ στα «δυτικά» και αυτή η γλώσσα ανταποκρινόταν στις εμπειρίες εκατομμυρίων εργατών και εργατριών από το Τορίνο μέχρι το Σιάτλ και τη Σανγκάη.

Κι όταν οι μπολσεβίκοι οργάνωναν τον Οκτώβρη, το έκαναν σαν τμήμα μιας διεθνούς επαναστατικής Αριστεράς, που από τις αρχές του 20ού αιώνα αναζητούσε τον δρόμο της κοινωνικής επανάστασης στην εποχή του ιμπεριαλισμού, «πολέμων, κρίσεων και επαναστάσεων».

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κόκκινος Οκτώβρης -κι οι απαντήσεις που έδωσε- είναι επίκαιρος και σήμερα.

* Ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ:

** συγγραφέας-ιστορικΌς, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αιώνας από την επανάσταση των κολασμένων της γης!
Διοργανώνεται διεθνιστική συνάντηση στις 4 και 5 του Νοέμβρη στην ΑΣΟΕΕ, για να απαντήσει στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα του συστήματος, που θέλει να σβήσει από τις μνήμες και τις συνειδήσεις λαού κι...
Ενας αιώνας από την επανάσταση των κολασμένων της γης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Μαυσωλεία πρέπει να έχουν σωστή χρήση
Κάθε έτος, στις 22 Απριλίου, λαμβάνει χώρα η επέτειος από τη γέννηση μίας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας. Και μιλάμε για τον Λένιν, έναν άνθρωπο που το 1917 έκανε μαζί με τους...
Τα Μαυσωλεία πρέπει να έχουν σωστή χρήση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τις κοινωνικές τάξεις και ανισότητες στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Αριστερά σήμερα δεν μπορεί να επιδιώκει απλά τη συνέχιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρέπει να επιδιώξει τη γέννηση ενός νέου καθεστώτος, που προσωρινά ονομάζεται σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.
Για τις κοινωνικές τάξεις και ανισότητες στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρόζα Λούξεμπουργκ εναντίον Λένιν
Τον Ιανουάριο 2019 συμπληρώθηκαν 100 έτη από την άγρια δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ από τα Freikorps, αλλά η ζωή της και οι ιδέες της είναι σχεδόν άγνωστες σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς.
Ρόζα Λούξεμπουργκ εναντίον Λένιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
100 χρόνια από την Κομμουνιστική Διεθνή των εργατών!
Το ιδρυτικό συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς δεν ήταν ένα μαζικό γεγονός. Ομως, είχε τεράστιο αντίκτυπο. Τα θεμέλιά της μπήκαν στις πολιτικές και θεωρητικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις του 1914-1916 και...
100 χρόνια από την Κομμουνιστική Διεθνή των εργατών!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»
Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα από τη Δεξιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατέστρεψε την οικονομία οδηγώντας τη σε καχεξία και οπισθοδρόμηση. Το δυστύχημα είναι ότι την κριτική αυτή ασπάζεται από άλλη...
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας