• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια νίκη με ταυτότητα

 • A-
 • A+

Ο νόμος για την ταυτότητα φύλου στην πράξη αφορά ένα μικρό κλάσμα του πληθυσμού. Αυτό ίσως οδηγήσει κάποιους στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι η ψήφισή του δεν αποτελεί κάποιο σπουδαίο πολιτικό επίτευγμα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Κατ’ αρχήν, η γκέι κοινότητα και τα διεμφυλικά άτομα το βίωσαν ως μια τεράστια νίκη, ως αποκατάσταση πολύχρονων αδικιών κι ως έναν καλό λόγο για να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στο μέλλον.

Η ψήφιση του νόμου, όμως, αποτελεί και σημαντική πολιτική νίκη που είναι ευκολότερο να την αντιληφθεί κάποιος αν αναλογιστεί πώς θα ήταν τα πράγματα αν στη Βουλή υπήρχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου θα είχε συνέπεια σχεδόν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού όλων των κομμάτων να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι η κατίσχυση έναντι της Εκκλησίας και των συντηρητικών μηχανισμών του βαθέος κράτους είναι αδύνατη.

Αυτό με τη σειρά του θα είχε αποτέλεσμα να περάσουν πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια για να ξαναπαρθεί κάποια πρωτοβουλία που δεν θα ήταν αρεστή στην Ιερά Σύνοδο και τους συντηρητικούς αυτούς μηχανισμούς. Οσο για τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ούτε λόγος.

Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τυχόν ήττα στη Βουλή θα είχε αποτέλεσμα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που άπτονται των προταγμάτων της Αριστεράς οδηγούν σε ήττα. Θα θεωρούνταν ότι το αξιακό φορτίο της Αριστεράς αντιστοιχεί σε ένα κόμμα του 3,5% και όχι σ’ ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση και όποια προσπάθεια πολιτικής παραβίασης αυτού του συλλογισμού οδηγεί αναπόφευκτα στην ήττα.

Είναι προφανές ότι αυτού του τύπου τα συμπεράσματα στο εσωκομματικό ισοζύγιο θα οδηγούσαν εύκολα στην υπερίσχυση όλων εκείνων που προτείνουν ως όραμα του ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα τον «ρεαλισμό», τη μεγαλύτερη προσαρμογή στις μνημονιακές συνθήκες, οι οποίες κατ’ αυτούς δεν αφήνουν περιθώρια παράλληλης πολιτικής, ούτε καν στα ζητήματα που δεν άπτονται των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Τόσο η νίκη, που δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά κυρίως η πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία προς αυτήν, είχαν και μία άλλη σημαντική παράπλευρη συνέπεια.

Για πρώτη φορά άνθρωποι απογοητευμένοι μετά την ήττα του καλοκαιριού του 2015, άνθρωποι, ακόμα ακόμα, εχθρικοί προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο κοινωνικό κλάσμα, που πολιτικά θα το περιγράφαμε καλύτερα αν λέγαμε πως είναι όλοι όσοι θεωρούν ότι με δεδομένη τη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μνημονιακή πολιτική δεν έχει καμία σημασία ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, και μάλιστα ένα τμήμα αυτών να πιστεύει ότι η κυβερνώσα Αριστερά βοηθάει στην εμπέδωση της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, ε λοιπόν, όλο αυτό το κοινωνικό ακροατήριο για πρώτη φορά είδε φανερά και με μαζικούς όρους ότι η διαχωριστική Δεξιάς-Αριστεράς υφίσταται ακόμα, παρά το μνημονιακό περιβάλλον κι ότι κάνει διαφορά η Αριστερά να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Ακόμη, επειδή ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του την αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο σε ένα τόσο δύσκολο θέμα, ήταν πολλοί αυτοί που, ενώ είχαν διακόψει τις σχέσεις μαζί του το 2015, στις αγορεύσεις του στη Βουλή αισθάνθηκαν να ταυτίζονται μαζί του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε και εκ μέρους τους. Τόσο η τελευταία όσο και οι προηγούμενες διαπιστώσεις όταν «χωνευτούν» από την κοινωνία είναι βέβαιο ότι θα παίξουν τον ρόλο τους στις πολιτικές διεργασίες που έρχονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης του νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», το ΚΚΕ έθεσε προβληματισμούς για τη διαδικασία που εισάγεται και εστίασε την προσοχή του στους όρους που μπορούν...
Οι παραλείψεις του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν λέμε όλοι, εννοούμε... όλοι»
Η συμπερίληψη αφορά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού και έχει γνώμονά της την αρχή ότι όλα τα παιδιά συμμετέχουν ισότιμα στη μαθησιακή διαδικασία και οι δυνατότητές τους αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό.
«Οταν λέμε όλοι, εννοούμε... όλοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είδους πολίτες θέλουμε;
Κι όμως, όσες φορές αναφέρονται οι πολιτικοί στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος δεν αγγίζουν την πραγματική πλευρά της ζωής του πολίτη, αλλά επικεντρώνονται μόνον σε πολιτικές σκοπιμότητες χωρίς κοινωνική...
Τι είδους πολίτες θέλουμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ça ira
Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα πού αλλού συζητούνται αποτελεσματικότερα και ποιοι αναγνωρίζουν καλύτερα την ταυτότητα του φύλου; Μήπως οι βουλευτές που αλλάζουν φίλο σαν τα πουκάμισα; Ομως ο Πομερά επέμενε:...
Ça ira
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εἰς ὀνοματοθεσίαν νέαν ἐπὶ ἀλλαγῇ φύλου»
Η υπερψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον εμπλουτισμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Μπορεί να αφορά έναν μικρό αριθμό συμπολιτών μας,...
«Εἰς ὀνοματοθεσίαν νέαν ἐπὶ ἀλλαγῇ φύλου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μύθευμα της «αλλαγής φύλου»
Το πρόβλημα των ανθρώπων, που βιώνουν μια δυσαρμονία ως προς το φύλο τους, είναι υπαρκτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το να πιστεύουμε όμως ότι θα το λύσουμε με νομοθετήματα, τα οποία μάλιστα παρακάμπτουν...
Το μύθευμα της «αλλαγής φύλου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας