• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  2 BF
  20%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.2°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.8°C
  0 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.1°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  35%
«Εις το όνομα της φύσεως…»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εις το όνομα της φύσεως…»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναμενόμενη η ένταση των συζητήσεων για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου. Ο,τι συνδέεται με τις δομές και τις υπαγορεύσεις της πατριαρχίας περιβάλλεται με πολύ συναίσθημα – έως και με επιθετικότητα.

Από τις πολλές πτυχές του θέματος ελάχιστες θα επισημάνω εδώ. Οι βαρύτερες θέσεις κατά της αλλαγής της ταυτότητας φύλου, είτε είχαν θρησκευτική βάση, είτε αναφέρονταν στη φύση. Η Εκκλησία δυστυχώς με τη στάση της έδειξε ότι οι πατριαρχικές αρχές κάποτε υπερνικούν τη φιλαλληλία και την αγάπη.

Ηταν ωστόσο η «φύση» που κυριάρχησε ως επιχείρημα διανθισμένο με χαρακτηρισμούς κανονικότητας ή αντίθετα διαστροφής. Η ίδια η Εκκλησία, επίσης, επικαλείται τη φύση του ανθρώπου. Ιδίως προσφεύγουν σ' αυτήν πάμπολλοι αυστηροί τιμητές της οποιασδήποτε απόκλισης. Σκόπιμο είναι, λοιπόν, να μην ξεχνάμε τα στοιχειώδη, όσα ακριβώς μαρτυρά η ίδια η μελέτη της φύσης, καθώς και η απόσταση από τον Μεσαίωνα των μαγισσών και της Ιεράς Εξέτασης.

Η ιστορία των αποκλίσεων (της «τρέλας», της ομοφυλοφιλίας) ανακαλύπτει αναδρομικά κοινούς σταθμούς: στην αρχή ο αποκλίνων ήταν ο βέβηλος, ο αμαρτωλός, ο μάγος. Σιγά σιγά η εικόνα άλλαξε. Ο στιγματισμένος, ο τρελός αντιμετωπίστηκαν σαν ζώα. Με τροφοδοσία από μακριά, με μάνικες και τσουγκράνες, όπως τα άγρια ζώα στο κλουβί. Οι περιγραφές του Φουκό είναι παραστατικές. Στη συνέχεια εμφανίστηκε η άσπρη ποδιά: ο αποκλίνων είναι άρρωστος, επομένως ο ιεροεξεταστής και ο θηριοδαμαστής έδωσαν τη θέση τους στον γιατρό. Μόλις στη σύγχρονη εποχή η ανθρωπότητα αναγνώρισε τις κυριαρχικές ψυχοκοινωνικές συμβολές στη δημιουργία της απόκλισης.

Αρκεί άραγε ο οίστρος του διαφωτισμού για να αφήσουμε στα σκοτάδια του παρελθόντος τις κουβέντες περί διαστροφής ή εκφυλισμού και τη θεοποίηση της φύσης; Μάλλον όχι, αφού οι οπαδοί του «φυσιολογικού» δεν επικαλούνται μόνο τον Αδάμ και την Εύα, αλλά και την επιστήμη. Εκεί, ωστόσο, μάταια αναζητείται η επιβεβαίωση. Οι βιολόγοι θυμίζουν μια κεφαλαιώδη διαφορά των ζώων από τους ανθρώπους. Για τη συμπεριφορά των ζώων όντως η φύση είναι καθοριστική. Αυτά χάρη στα ένστικτά τους γνωρίζουν να τρέφονται, να γιατρεύονται, να αναπαράγονται. Ο άνθρωπος τα μαθαίνει με την αγωγή. Η αρετή του είναι διδακτή.

Σαν από μια κεκτημένη βιολογική ταχύτητα στους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό φαίνεται να διακατέχεται από ένστικτα (π.χ. θηλασμού). Στη συνέχεια έρχονται η μάθηση και τα μικρά «όχι». Αυτά διαμορφώνουν την προσωπικότητα, εν προκειμένω την ταυτότητα. Τα ένστικτα δίνουν τη θέση τους σε μια σχετική, οπωσδήποτε κοινωνικά συμπροσδιορισμένη ελευθερία. Μόνο χάρη σ' αυτήν αναγνωρίζεται η ευθύνη, ηθικά και θεσμικά. Το φύλο το ίδιο είναι προσδιορισμός της προσωπικότητας και όχι της φύσης.

Γιατί αλήθεια να μην αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση; Αυτό δεν προσπαθεί η εργασία ή ο γιατρός παλεύοντας με ιούς, φλεγμονές και όγκους; Εξαιτίας ενός αρχικού ανατομικού-φυσικού χαρακτηριστικού που αποτυπώθηκε στη ληξιαρχική πράξη κάποιος μπορεί να παιδεύεται, καθώς ο ψυχισμός του, το βιογραφικό, το κοινωνικό περιβάλλον τον έχουν οδηγήσει σε μια διαφορετική ταυτότητα φύλου. Τότε η ψυχή ζητά την αλλαγή (αυτοπροσδιορισμός). Και η οργανωμένη κοινωνία οφείλει να τη διευκολύνει. Αλλιώς ο φανατισμός με τα προσχήματά του γίνεται βασανιστήριο.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε στο δύσκολο όντως θέμα της δυνατότητας ή μη αλλαγής ταυτότητας φύλου μεταξύ δέκατου πέμπτου και δέκατου έβδομου έτους. Προφανώς σε μια ηλικία ανάπτυξης με ειδικές ευαισθησίες και ανάγκες γίνεται απαραίτητη η προϋπόθεση των γνωματεύσεων. Χρειάζεται πάντως να θυμόμαστε ότι κατά το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, όσοι συμπληρώνουν τα δεκαπέντε τους χρόνια μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα ερωτική ζωή, χωρίς ευθύνες των τρίτων που συμπράττουν. Ο ερωτικός αυτοπροσδιορισμός δηλαδή εδώ ήδη έχει αναγνωριστεί.

Δεν λείπουν και όσοι αντιστέκονται στη μεταρρύθμιση προσφεύγοντας κλασικά στη δήθεν δημοκρατική θέση: «η κοινή γνώμη είναι αντίθετη». Παραβλέπουν ότι τα ατομικά δικαιώματα, όπως ο αυτοπροσδιορισμός, εξ ορισμού στρέφονται κατά των πολλών. Οι οποίοι βέβαια δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν π.χ. πλειοψηφικά να ασκούν βασανιστήρια ή να υπαγορεύουν φρονήματα.

Ο «θεός», η φύση, η κοινή γνώμη κατά καιρούς γίνονται προσχήματα καταπίεσης. Στο προκείμενο επιστρατεύτηκαν όλα μαζί. Ο συντηρητισμός δεν αστειεύεται, ελπίζω όμως αυτή τη μάχη να τη χάσει.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ομ. καθηγητής ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εἰς ὀνοματοθεσίαν νέαν ἐπὶ ἀλλαγῇ φύλου»
Η υπερψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στον εμπλουτισμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Μπορεί να αφορά έναν μικρό αριθμό συμπολιτών μας,...
«Εἰς ὀνοματοθεσίαν νέαν ἐπὶ ἀλλαγῇ φύλου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
Μια κοινόχρηστη έκταση της Αθήνας, μεγαλύτερη και ομορφότερη του Central Park της Νέας Υόρκης, του Hyde Park του Λονδίνου, του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης παραδόθηκε στην real estate κερδοσκοπία.
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τιμωρία των νεκρών
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πολιτική κηδεία του Τάκη Μπενά. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και γενικός γραμματέας των θρυλικών Λαμπράκηδων. Καταμεσήμερο, ζέστη ανυπόφορη. Ο τόπος του αποχαιρετισμού ένα...
Η τιμωρία των νεκρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταυτότητα της Αριστεράς
Ισως για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά στην Ελλάδα, τίθεται πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά το ερώτημα των προτεραιοτήτων της Αριστεράς, μαζί με το συναφές ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αυτές προσδιορίζουν την...
Η ταυτότητα της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μύθευμα της «αλλαγής φύλου»
Το πρόβλημα των ανθρώπων, που βιώνουν μια δυσαρμονία ως προς το φύλο τους, είναι υπαρκτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το να πιστεύουμε όμως ότι θα το λύσουμε με νομοθετήματα, τα οποία μάλιστα παρακάμπτουν...
Το μύθευμα της «αλλαγής φύλου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μικροί άνθρωποι και μικροί πολιτικοί
Η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στις αρχές της εβδομάδας έδωσε στους πολιτικούς εκπροσώπους μας την ευκαιρία να αποδείξουν ότι τα επιχειρήματα κερδίζουν τα συνθήματα, ότι...
Μικροί άνθρωποι και μικροί πολιτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας