• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.1°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.6°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%
ΑP Photo

Το κεντροαριστερό στρατόπεδο στην κρίση

 • A-
 • A+

ΝΑΙ, ΗΤΑΝ ΚΑΚΗ η νύχτα της Κυριακής. Ναι, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής. Οι πρώτες σκέψεις αφορούν την κατάρρευση των λεγόμενων «λαϊκών κομμάτων»: Η Ενωση CDU/CSU και το SPD έχουν χάσει πάνω από 12% των ψήφων τους σε σχέση με το 2013. Η CDU υπέστη το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαετιών, η CSU στη Βαυαρία κατρακύλησε κατά δέκα μονάδες, το SPD εξακολουθεί να πέφτει και βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ και το άγχος που προκαλεί το αποτέλεσμα του ακροδεξιού AfD είναι τόσο δικαιολογημένα, όπως μπορεί να μας επιβεβαιώσει ακόμα και μια πρωινή ματιά στα αποτελέσματα: το 12,6% είναι 12,6%. Αλλά μια εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία δεν ψήφισε τους ακροδεξιούς. Ωστόσο, όσο πιο δυνατά παίζει η μεγάλη ορχήστρα πανικού τόσο περισσότερο νερό κατευθύνεται προς τους μύλους του εργοστασίου που στρέφει την προσοχή στο AfD. Η αγανάκτηση δεν βοηθάει πάντα την κατανόηση. Και αποσπά την προσοχή από άλλα προβλήματα, από τουλάχιστον εξίσου βαθιές ρωγμές, από πολιτικά πιο δύσκολες προκλήσεις.

Αν μπορεί να γίνει λόγος για σημείο καμπής ενόψει των εκλογών, αυτό έγκειται στο παρακάτω σημείο: το παλιό κομματικό σύστημα, στο οποίο ήταν κυρίαρχη η Ενωση και το SPD, φτάνει στο τέλος του.

ΤΩΡΑ ΞΕΠΗΔΟΥΝ πολλά ερωτήματα. Τι θα κάνει το αστικό-συντηρητικό στρατόπεδο; Πώς θα συμπεριφέρεται στο μέλλον το CSU που τείνει προς τα δεξιά και το CDU που αναζητά επαφές με το κέντρο; Ποια είναι η σημασία της Σοσιαλδημοκρατίας το 2017; Πώς αλλάζει η κουλτούρα της δημιουργίας συνασπισμών και της κυβερνητικής διαχείρισης; Πού πηγαίνουν οι Πράσινοι; Αυτά θα τα απαντήσει η πολιτική πράξη. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μια διαδικασία αποσαφήνισης.

Για το SPD και το Κόμμα της Αριστεράς ανοίγονται τώρα συναρπαστικοί καιροί. Το SPD, με την έγκαιρη απόφασή του να μεταβεί στην αντιπολίτευση, τράβηξε μια αδρή γραμμή. Οι σοσιαλδημοκράτες τώρα θα ακούσουν ότι έχουν βάλει το προσωπικό συμφέρον τους μπροστά από την κρατική υπευθυνότητα – αλλά και αν είχαν σπεύσει το βράδυ των εκλογών στη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού, η κατηγορία θα ήταν αντίστροφη. Κάτω από το φως του αποτελέσματος του AfD, η επιλογή του SPD να μην εγκαταλείψει την αξιωματική αντιπολίτευση στους ακροδεξιούς θα το πιστώσει με μια δημοκρατική πολιτική επιλογή.

ΩΣΤΟΣΟ, το ζήτημα του στόχου και της διάστασης ενός ενδεχόμενου αναπροσανατολισμού της σοσιαλδημοκρατίας δεν θίγεται ακόμη καθόλου. Είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τους υπόλοιπους παράγοντες του «σοσιαλδημοκρατικού πλέγματος», κατά συνέπεια και το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο θα αποκτήσει νέο ανταγωνιστή στην προβολή των κοινωνικών ζητημάτων.

«Οποιος θέλει προοδευτική πολιτική στη χώρα αυτή πρέπει να προκαλέσει μια επανεκκίνηση των κομμάτων και στο εσωτερικό των κομμάτων», γράφει ο Χορστ Καρς από το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Μια αριστερή αντιπολίτευση από το Κόμμα της Αριστεράς και το SPD θα ήταν «πιθανώς μια τελευταία ευκαιρία να αναπτυχθούν εναλλακτικές προοπτικές σχεδιασμού με βάση το υφιστάμενο κομματικό σύστημα».

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο μέλλον μια υπέρβαση του υφιστάμενου κομματικού συστήματος. Αν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές θεμελιώδεις συγκρούσεις στην κατεύθυνση, ακόμη και μέσα στα υπάρχοντα κόμματα, και αυτό δεν οδηγεί σε στρατηγικές αντιπαραθέσεις, στο εσωτερικό του συνασπισμού, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέους οργανωτικούς σχηματισμούς.

Η εξέλιξη του πολιτικού τοπίου στη Γαλλία ή την Ισπανία έδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να πάνε τα πράγματα, για παράδειγμα, με την κατάρρευση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ή την άνοδο του αριστερού Podemos. Για παράδειγμα οι Πράσινοι: Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην επιλογή «Τζαμάικα», η οποία βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, και τις πολιτικές προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος. Μένει να δούμε αν υπάρχουν ακόμα γέφυρες μεταξύ τους ή αν έχουν απομακρυνθεί οριστικά ο ένας απ’ τον άλλο. Ωστόσο, αυτό θα έχει πάντοτε αντίκτυπο στα άλλα κόμματα στο κεντροαριστερό στρατόπεδο.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έχει φτάσει σε μια ενδιάμεση φάση: δεν είναι πλέον κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε στην Ανατολή λόγω των εμπειριών της στροφής ούτε στη Δύση ως αριστερό αντίδοτο στο SPD. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κινητήριος μοχλός για μια νέα κοινωνική πορεία. Στα αποτελέσματά του αντικατοπτρίζονται επίσης μετατοπίσεις που διαδραματίζουν ρόλο εκτός του αριστερού δυναμικού των ψηφοφόρων, όπως το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων στις πόλεις και στις αγροτικές περιφερειακές περιοχές.

Σε ημέρες όπως αυτή πρέπει επίσης να μιλήσουμε για την ελπίδα και την ανάγκη της αλλαγής. Αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι έκφραση μιας γενικής κοινωνικής μετατόπισης. Το 2013, τα Κόκκινα-Πράσινα κόμματα έλαβαν το 42,7% των ψήφων. Το 2009 το 45,6%. Σε αυτές τις ομοσπονδιακές εκλογές πήραν μόνο το 38,6%. Απέναντι στέκει το κεντροδεξιό μπλοκ, το οποίο έφτασε το 56,3%.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το γεγονός εάν κάποιος βρίσκει τον όρο κεντροαριστερό στρατόπεδο ορθό ή όχι, τίθεται το ερώτημα αν λόγος της μείωσης αυτής υπήρξε η προηγούμενη αδυναμία να προσφερθεί μια αποτελεσματική κοινωνικο-πολιτική εναλλακτική λύση: Πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν υπήρχε ένας κόκκινος-κοκκινοπράσινος συνασπισμός το 2013;

Αυτό πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί, διότι η υποστήριξη των κομμάτων που έχουν οριστεί ως περισσότερο ή λιγότερο αριστερά είναι σαφώς χαμηλότερη από τον αριθμό όσων τοποθετούνται στο ευρύτερο κεντροαριστερό στρατόπεδο. «Δεν υπήρξε κανένας πολιτικός σχεδιασμός του χώρου της Κεντροαριστεράς για την εποχή μετά τη Μέρκελ», γράφει ο Τόμας Φάλκνερ σε μια ανάλυση των εκλογών. Θα υπάρξει τώρα;

*Aρχισυντάκτης της εφημερίδας «Neues Deutschland»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αύριο της Ευρώπης «ξεκλειδώνει» με γερμανικό κλειδί
Η Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, φαντάζει όλο και περισσότερο ως μέρος ενός παλιού (δυτικού) κόσμου που υποχωρεί μπροστά σε παγκόσμιες αλλαγές και ανακατατάξεις που η ίδια η Δύση δρομολόγησε δεκαετίες...
Το αύριο της Ευρώπης «ξεκλειδώνει» με γερμανικό κλειδί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια σοσιαλδημοκρατική τραγωδία
Θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία. Μια αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική πορεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, μια ψηφοφορία για μια πραγματική στροφή. Και κάπως έτσι φάνηκε στις...
Μια σοσιαλδημοκρατική τραγωδία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος παγίδευσε τον Μάρτιν Σουλτς;
Στο πλαίσιο της τεχνοκρατικής λογικής που επικρατεί στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα, είναι επόμενο να εκλεγεί η «αιώνια καγκελάριος» κ. Μέρκελ. Ο Σουλτς σήκωσε το βάρος της πολιτικής αναγέννησης της...
Ποιος παγίδευσε τον Μάρτιν Σουλτς;
ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
Εξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες στη Γερμανία, δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των κομμάτων έχουν παγιωθεί παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών υποχωρούν - και...
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βλέπει τους Εργατικούς διαιρεμένους και αποδυναμωμένους ύστερα από το στρατηγικό λάθος της υποστήριξης της παραμονής στην αμαρτωλή Ε.Ε. και θέλει να αρπάξει την ευκαιρία να καταστεί...
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και όμως κινείται!
Η άνοδος του Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία, λειτούργησε σαν ηλεκτρική εκκένωση, σαν αναζωογονητικό ρεύμα που διατρέχει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά όλο τον πολυεθνή...
Και όμως κινείται!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας