• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%
AP Photo/Matthias Schrader

Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς

 • A-
 • A+

Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ κυβερνά αυτή τη χώρα για δώδεκα χρόνια. Επέβαλε ένα βάρος δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς προκειμένου να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός Νότος από την κατάρρευση και για να προωθήσει την εικόνα της στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Ταρακούνησε τα θεμέλια της γερμανικής ενεργειακής βιομηχανίας προκειμένου να σώσει το παγκόσμιο κλίμα. Και άνοιξε τις πύλες της χώρας για εκατομμύρια πρόσφυγες, επειδή αποτελούσε ανθρωπιστική επιταγή. Και τελικά, με μια μονοκοντυλιά ανέτρεψε την παραδοσιακή εικόνα του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ετσι απλά.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΥΜΝΕΙ αυτή την καγκελάριο για όλα αυτά, την αποκαλεί «καγκελάριο του κλίματος», «σωτήρα της Ευρώπης», «παγκόσμια σταθεροποιήτρια» ή εν συντομία «ισχυρότερη γυναίκα της υφηλίου». Παρ’ όλα αυτά, εντός Γερμανίας η Μέρκελ, ύστερα από τρεις κυβερνητικές περιόδους, στέκεται μπροστά σε έναν σωρό σπασμένα πιατικά. Οι πολίτες δεν μπόρεσαν να την ακολουθήσουν και τώρα το κάνουν ολοένα και λιγότερο. Τους πιέζει το συναίσθημα πως πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της «μεγάλης πολιτικής» της Μέρκελ, ενώ αισθάνονται πως γι’ αυτή τη γυναίκα παίζει πολύ μικρό ρόλο το μέγεθος αυτού του τιμήματος. Τι γίνονται οι αποταμιεύσεις μας; Πόσο ασφαλής είναι η γειτονιά μας; Ποια είναι η ταυτότητά μας; Ολα αυτά ήταν γραμμένα στις σημειώσεις του λαού, όταν οι ψηφοφόροι εισήλθαν την Κυριακή στο παραβάν.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Οι ψηφοφόροι της Ενωσης είπαν μαζικά «αντίο» και οι δεξιοί λαϊκιστές μπήκαν στην ομοσπονδιακή Βουλή. Οι αδυναμίες των υπολοίπων ήταν εκείνες που εμπόδισαν την ήττα της Ενωσης στις εκλογές. Η διατήρηση της ισχύος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη θέση της Μέρκελ στην κορυφή. Ωστόσο, ο χρόνος της Ανγκελα Μέρκελ τελειώνει. Αυτό που τώρα θα ακολουθήσει είναι το ξεκίνημα ενός αποχαιρετισμού, αν και κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα πόσο θα διαρκέσει. Θα καταφέρει η Μέρκελ να περιορίσει τις τεράστιες φυγόκεντρες δυνάμεις στο CDU και στο CSU, επιτυγχάνοντας να δεσμεύσει τους ίδιους τους ανθρώπους τους; Για όλα αυτά, η Μέρκελ πρέπει να φτιάξει διαύλους ανάμεσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων και να βάλει κάτω από την ίδια στέγη τέσσερις δύσκολους συνεταίρους. Μπορεί να το πετύχει μόνο αν κατέβει από τον «πύργο των απρόσιτων» και κάνει πολιτική. Πολιτική στην καλύτερη εκδοχή της: να σχηματίσει μια συμμαχία που θα προωθεί τη χώρα, θα διαχειρίζεται τις ευχές και τους φόβους του λαού και ειλικρινά θα φτιάχνει χώρο για την κατανόηση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ «ΤΖΑΜΑΪΚΑ» μπορεί να αποδειχτεί το τελευταίο μεγάλο πραξικόπημα της Μέρκελ. Αν πετύχει και -πάνω απ’ όλα- πείσει τους πολίτες, τότε στο μέλλον θα λέγεται ότι αυτή η καγκελάριος διασώθηκε αυτό το φθινόπωρο και πως το βασίλειό της στέφθηκε με μια μοντέρνα κυβερνητική συμμαχία. Αν αποτύχει, έχει τελειώσει.

*Προϊσταμένη πολιτικού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Der Tagesspiegel»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απρόβλεπτη μεταβλητή
Οι πλημμύρες στη Γερμανία έρχονται ως απρόβλεπτη μεταβλητή να αμφισβητήσουν τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου δίμηνου που κατέγραψαν μια συρρίκνωση του οριακού μέχρι τότε προβαδίσματος των Πρασίνων.
Η απρόβλεπτη μεταβλητή
ΑΠΟΨΕΙΣ
2023: Για ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό και ταυτόχρονα αντικλιματικό παγκόσμιο Κίνημα
Η μόνη περίπτωση σύγκρουσης που έχει πάρει πλανητικές διαστάσεις - προήλθε από τις πολλές εκκρεμότητες της σοβιετικής κατάρρευσης το 1991-είναι της Ουκρανίας , επειδή εξελίχθηκε σε σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη...
2023: Για ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό και ταυτόχρονα αντικλιματικό παγκόσμιο Κίνημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
Η υπέρβαση της κρίσης θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση του τοπικού, του μερικού, της ιδιαιτερότητας και του περιφερειακού, αλλά δεν αρνείται την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δεν αρνείται μια μορφή...
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη. Το ένα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το άλλο.
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
Στις επόμενες δεκαετίες θα ανοίξει μια αγορά «μετάβασης» εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων από την οποία οι τραπεζίτες, οι «επενδυτές» και οι πολυεθνικές των κατασκευών θα αποκομίσουν κέρδη που θα ζήλευε κι ο......
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δώδεκα της «Die Zeit»
Από τις στήλες της εφημερίδας «Die Zeit» (23.9.2021) δώδεκα πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, αποχαιρετούν την Ανγκελα Μέρκελ. Εντυπωσιακό ότι η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους...
Οι δώδεκα της «Die Zeit»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας