• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.0°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 20.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.4°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.9°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  0 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.8°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 16.5°C / 21.0°C
  0 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.9°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 19.5°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για όσους «πέφτουν από τα σύννεφα»

 • A-
 • A+

Οσοι δηλώνουν έκπληκτοι με αυτά που συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά από την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου μετά τη... μυστηριώδη και ανεξήγητη, μέχρι στιγμής, βύθιση του μικρού εφοδιαστικού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», δεν λένε την αλήθεια. Οσοι εμφανίζονται να «πέφτουν από τα σύννεφα» ακούγοντας για λαθρεμπόριο καυσίμων και για τα σλέπια που πρωταγωνιστούν σε αυτό, μας κοροϊδεύουν.

Οσοι υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά μαθαίνουν πως πλοία κυκλοφορούν με παρατάσεις πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, λένε ψέματα. Οσοι δήθεν αγνοούν τις παρανομίες που καταγράφονται χρόνια τώρα στο σύστημα φορτο-εκφόρτωσης ναυτιλιακών καυσίμων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, προφανώς ξέχασαν τη λέξη αλήθεια. Οσοι δηλώνουν άγνοια για τον πόλεμο συμφερόντων και για τις «μάχες» που δίνονται καθημερινά στο λιμάνι ανάμεσα στα αφεντικά των εταιρειών για το ποιος θα πάρει τη δουλειά, δεν γίνονται πιστευτοί.

Το τι συμβαίνει στο λιμάνι πολλά πολλά χρόνια τώρα, κατάσταση την οποία γνωρίζουν όχι μόνο οι πολιτικοί, οι λιμενικοί, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων αλλά και οι απλοί πολίτες, οι κάτοικοι αυτής της πόλης, το περιέγραψε διαφωτιστικότατα στη Βουλή (συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος) ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης: «Τα όσα συμβαίνουν μέσα στο λιμάνι είναι αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων διαδοχικών χρόνων που καθιστούν τη διαχείρισή τους στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Υπάρχει εκρηκτική κατάσταση, υπάρχει συσσωρευμένη πυρίτιδα, θα υπάρχουν πολλά τέτοια διαδοχικά προβλήματα, είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορίου και εμπορίας πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Και αναρωτήθηκε: «Ποιος ξέρει πόσα πλοία είναι παροπλισμένα για δεκάδες χρόνια σε αυτό το λιμάνι; Ποιος ξέρει ότι μπορούν όλοι να αγκυροβολούν σε όλες τις θέσεις; Ποιος ξέρει πόσα ναυάγια είναι στον βυθό και δεν έχουν ανελκυστεί; Στ’ αλήθεια το πρόβλημα είναι με τις παρατάσεις που συζητάμε τώρα; Πάρτε όλες τις κατηγορίες πλοίων να δείτε πόσες παρατάσεις έχουν πάρει, πλοία που μεταφέρουν επιβάτες, πολίτες. Προϊόν νομοθετικών ρυθμίσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Μια κατάσταση δυστυχώς υπαρκτή, που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλοι την ξέρουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να την περιγράψουν στον συνομιλητή τους και μάλιστα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αλλά όχι επώνυμα: «Αν σας πω τι παιχνίδια παίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν θα κοιμηθείτε το βράδυ», μου είπε εργαζόμενος πολλά χρόνια στο λιμάνι, ενώ κάποιος άλλος σχολίασε: «Καμιά κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα. Δεν τα βάζουν με αυτούς. Είναι Καμόρα».

Ωστόσο, μερικές απλές υπενθυμίσεις ίσως βοηθήσουν λίγο κάποιους να ξαναβρούν τη μνήμη τους:

■ Οι παρατάσεις που δίνονται στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας όχι μόνο στα δεξαμενόπλοια αλλά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία στηρίζονται στο βασιλικό διάταγμα 542 του 1968, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 175 του 1988. Σ’ αυτό προβλέπεται ότι μπορεί να δοθεί παράταση στο πρωτόκολλο γενικής επιθεώρησης μέχρι δύο μήνες.

■ Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα και κανένας υπουργός Ναυτιλίας, όσα χρόνια και να πάμε πίσω, δεν φρόντισε να αποσυνδέσει τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων από τη διενέργεια επιθεωρήσεων πλοίων. Δηλαδή, να καταργηθεί ο διπλός ρόλος του ελεγκτή και του ελεγχόμενου.

■ Τα σλέπια (υπερήλικα δεξαμενόπλοια) πλέουν στις ελληνικές θάλασσες ανέκαθεν και όχι τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία αλλά ούτε και τη διεθνή όριο ηλικίας για τα φορτηγά πλοία, αλλά ούτε και για τα δεξαμενόπλοια. Οπως επίσης δεν προβλέπεται και για τα επιβατηγά. Απλώς σ’ αυτή την κατηγορία πλοίων υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ολα αυτά, αλλά και πολλά άλλα, που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά πρέπει ν’ αλλάξουν. Επιβάλλεται αμέσως μια συνολική προσέγγιση του θέματος, μια συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, των ναυτεργατικών σωματείων, των σωματείων των εργαζομένων στο λιμάνι. Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η τεράστια θαλάσσια ρύπανση ας λειτουργήσει σαν μάθημα για την κυβέρνηση και επιτέλους να τολμήσει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα -αλλαγή καιρού και διάφορα άλλα που δεν μπορούν να υπολογιστούν-, η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με...
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
Ενα κουβάρι χωρίς μέση και τέλος, που όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται μεν, μπερδεύεται δε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Εκεί που φαίνεται να κλείνει...
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολλανδοί ειδικοί επαινούν τους καθαριστές των ακτών
Ικανοποίηση από τη δουλειά των Ελλήνων εργαζομένων και εθελοντών στον Σαρωνικό εξέφρασαν οι εμπειρογνώμονες από το Ρότερνταμ που βρίσκονται από την Κυριακή στη χώρα έπειτα από αίτημα του Γ. Καμίνη. Τονίζουν...
Ολλανδοί ειδικοί επαινούν τους καθαριστές των ακτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ναυάγια στην ενημέρωση
Σήμερα τα ΜΜΕ πέφτουν από τα σύννεφα που ο Αργοσαρωνικός είναι μια τοξική βόμβα, στην οποία κυκλοφορούν ανενόχλητα περισσότερα από 30 σάπια και γερασμένα πλοία με καύσιμα, προκειμένου να ανεφοδιάζουν τα μεγάλα...
Ναυάγια στην ενημέρωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φέρνει την υπόθεση της ρύπανσης από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτό αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η...
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας