• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -1.2°C / 5.2°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.8°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.8°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.7°C / -1.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 3.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.6°C / 3.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  63%

Παιχνίδια με τις αρχές και τους θεσμούς

 • A-
 • A+

Η περιπέτεια μιας υπουργικής τροπολογίας, κατά τη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή, ανέδειξε μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος.

Η τροπολογία σκοπό είχε την αποκατάσταση της χρόνιας εκκρεμότητας εναρμόνισής μας με τελεσίδικες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Μια εκκρεμότητα που για χρόνια μάς εκθέτει ως χώρα σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Πέτρα του σκανδάλου», η επανεξέταση της αναγνώρισης από τις ελληνικές αρχές της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου περί διάλυσής της.

Παρενέργεια πρώτη: η ανάδειξη του ασύμβατου και των ορίων συνύπαρξης των δύο αταίριαστων κατά τα λοιπά κυβερνητικών εταίρων. Η ανάρμοστη σχέση ενός αριστερού με ένα κόμμα της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, που η μόνη εκλεκτική συγγένεια που τα συνδέει είναι η ώσμωσή τους στον αντιμνημονιακό χυλό.

Η από κοινού διαχείριση της εξουσίας αποτελεί την πιο ισχυρή συγκολλητική ύλη, που βοηθά τους εταίρους να ξεπερνούν τις μεταξύ τους ασυμβατότητες, διά της αμοιβαίας κατανόησης των ιδεολογικών τους διαφορών.

Η ασυμβατότητα των αξιακών τους κωδίκων αντιμετωπίζεται με την κυνική υιοθέτηση της φόρμουλας «η προοδευτική αντιπολίτευση θα σώσει την παρτίδα, σε ό,τι πέφτει δύσπεπτο για τον μικρό εταίρο».

Συγκεκριμένα, ο νόμος για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης, η κατασκευή και λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική, η καύση των νεκρών έφτασαν στην Ολομέλεια και υπερψηφίστηκαν χάριν των ψήφων του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ.

Ετσι το κυβερνητικό έργο στον κρίσιμο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχωρά χωρίς να διαταραχθεί η σχέση των ΑΝ.ΕΛΛ. με το εθνικιστικό, ομοφοβικό, ξενοφοβικό και θρησκόληπτο ακροατήριό τους.

Παρενέργεια δεύτερη: ευρωπαϊστικά κόμματα αρνούνται τα ευρωπαϊκά προτάγματα! Την παραπάνω φόρμουλα ήρθε να ανατρέψει η αλλαγή στάσης Ν.Δ. και ΔΗΣΥ στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης «άβολης» τροπολογίας. Και τα δύο κόμματα δήλωσαν πως από δω και στο εξής η θετική τους ψήφος σε ό,τι συμφωνούν προϋποθέτει την υπερψήφισή του και από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Η στάση της Ν.Δ. είναι ευεξήγητη, αφού εντάσσεται στη στρατηγική «Εκλογές, εκλογές, εκλογές!». Και εδώ που τα λέμε, βολεύει πολύ, αφού την προστατεύει από δύσκολα θέματα για το συντηρητικό της ακροατήριο. Δείχνει επίσης την αδυναμία του αρχηγού της να μπολιάσει τον δυσκίνητο κορμό του συντηρητικού κόμματος με τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Η στάση όμως της ΔΗΣΥ ξενίζει. Πέραν του ερωτήματος περί δεδηλωμένης, που έστω κυνικά απαντάται ως στοιχείο των κυβερνήσεων συνεργασίας, προκύπτει σειρά άλλων θεμάτων.

Πόσο πολιτικά ή ηθικά υπεύθυνο, αλλά και παιδαγωγικά ορθό για την κοινωνία είναι να καταψηφίζεις κάτι με το οποίο συμφωνείς για λόγους τακτικισμού; Ενα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δικαιούται να κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχής για λόγους μικροπολιτικού οφέλους;

Πώς μπορείς να επιζητείς την «αποΑΝΕΛΛοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν διάθεση στήριξης σε αυτά που συμφωνείς; Η γενικευμένη αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης, προφανώς, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι αντίστοιχης στάσης από τη σημερινή αντιπολίτευση.

Ας αντιληφθούμε πως επειδή οι κυβερνητικές συνεργασίες από έκτακτες, όπως όλα δείχνουν, εντάσσονται πλέον στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου, η απαίτηση της «δεδηλωμένης» για ήσσονος μάλιστα πολιτικής σημασίας ζητήματα θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες και αδιέξοδα.

Δεδομένου ότι η Δημοκρατία δοκιμάζεται στην προάσπιση των μειονοτήτων, επιτρέπεται σε ένα προοδευτικό κόμμα να αρνηθεί την ευκαιρία θεσμοθέτησης μέτρων στήριξης δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του πολίτη;

Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΟΗΕ. Στην περίπτωση αυτή τι θα βαρύνει άραγε για τη στάση των προοδευτικών αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊστικών κομμάτων;

Οι αρχές και η συνείδηση ή ο πολιτικός τακτικισμός; Γιατί είναι πλέον του βεβαίου πως για τους ομοφοβικούς «νοικοκυραίους» των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν τίθεται θέμα.

Εμείς πάντως στο Ποτάμι, αυτά τουλάχιστον τα έχουμε λυμένα.

* βουλευτή Ηρακλείου και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια απάντηση στην Μαρία, στον Ευτύχη και στον Δημήτρη
Το «τραυματικό» γεγονός της ακούσιας νοσηλείας (ή ακούσιου εγκλεισμού) στο οποίο σωστά και εύστοχα αναφέρεσαι Μαρία, (γιατί άραγε όμως το βάζεις σε εισαγωγικά;) θα εξέλιπε αν καταργούνταν οι ακούσιες νοσηλείες.
Μια απάντηση στην Μαρία, στον Ευτύχη και στον Δημήτρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Δικαιοσύνης και άλλων δαιμονίων
Είναι αυτή η εικόνα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου; Και είναι τόσο χαμένοι οι κυβερνώντες στον υπέροχο κόσμο της εικονικής τους πραγματικότητας, ώστε αδυνατούν να αντιληφθούν πως η κατάσταση αυτή είναι θέμα χρόνου...
Περί Δικαιοσύνης και άλλων δαιμονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξιοπρέπειες...
Πολλοί, ακόμα κι ανάμεσα σε όσους έχουν σπουδάσει το Δίκαιο, πιστεύουν ότι η αξιοπρέπεια είναι έννοια με ασαφές περιεχόμενο. Συναντάται σε Συντάγματα, συνθήκες και νόμους, οι πολίτες τη νιώθουν διαισθητικά,...
Αξιοπρέπειες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυσεπούλωτο θεσμικό τραύμα
Την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου 2019 ακολούθησε θορυβώδης και οξύτατη αντιπαράθεση περί το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη του τότε υπουργικού συμβουλίου να προβεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής...
Δυσεπούλωτο θεσμικό τραύμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αμετροέπειες
Η δικαστική ανεξαρτησία συνιστά γενικώς μεν συστατικό και εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο αυτής ταύτης της έννοιας της Δικαιοσύνης, ειδικώτερον δε αυτονόητο και αναμφισβήτητο δεδομένο της ελληνικής θεσμικής...
Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αμετροέπειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας