Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος;

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι ουρές για προσκύνημα στον τάφο του Γέροντα Παΐσιου. Πρόκειται άλλωστε για τον πιο προβεβλημένο από τα ελληνικά ΜΜΕ άγιο (πλέον) της ορθόδοξης πίστης

MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Γιατί «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος;

  • A-
  • A+

Μία από τις ειδήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν η αγιοκατάταξη, η αγιοποίηση, δηλαδή, του γέροντα Παΐσιου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα, ουρές σχηματίζουν καθημερινά οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον τάφο του – πέθανε στο μοναστήρι το 1994 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα αγιοποιημένο γέροντα, «για να πιάσουν τα μάγια, πρέπει να δώσει κανείς δικαιώματα στον διάβολο. Να δώσει δηλαδή σοβαρή αφορμή και να μην τακτοποιηθεί με τη μετάνοια και την εξομολόγηση. Σε έναν που εξομολογείται, και με το φτυάρι να του ρίχνουν τα μάγια, δεν πιάνουν» (από το βιβλίο «Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Γ΄» - Αγιορείτικο Βήμα).

New Age σκοταδισμός

Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της Βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας -θέλοντας με τη δραματική αυτή χειρονομία να διακηρύξει την ανάγκη χειραφέτησης της νεαρής επιστήμης από τα δεσμά του μυστικισμού- η εποχή μας περιμένει τον δικό της Παράκελσο, για να απελευθερώσει την επιστήμη και τα μυαλά των ανθρώπων από τα δεσμά ενός καινούργιου Μεσαίωνα.

Πιο συγκεκριμένα, στις μέρες μας εξακολουθούμε να ζούμε ένα φαινόμενο που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί στη γνωστή ρήση του Χέγκελ «Η λογική γίνεται παραλογισμός». Οι αστρολόγοι, οι μάγισσες, οι χαρτορίχτρες, τα μέντιουμ, οι καφετζούδες, οι προφήτες, τα ταρό και τα ευχέλαια, τα μάγια και τα ξόρκια, τα θαύματα και τα τάματα, το κάρμα και το φενγκ σούι, ένα πολυποίκιλο μυστικο-εσωτεριστικό νεφέλωμα ανθεί κυριολεκτικά δίπλα στους υπολογιστές, το Διαδίκτυο και τη λεγόμενη «έκρηξη των γνώσεων».

Εχουν ραγδαία εισβολή σε εφημερίδες και περιοδικά. Παρελαύνουν καθημερινά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, ακόμη και σε δελτία ειδήσεων, άνθρωποι που «προβλέπουν το μέλλον», «λένε τη μοίρα», μαρτυρούν ότι… «συνάντησαν τον σατανά», «ότι μίλησαν με τον Θεό» κ.λπ. Μάλιστα στο Διαδίκτυο περισσότεροι είναι οι επισκέπτες σελίδων με αστρολογικές προβλέψεις παρά με επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο.

Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Οποιος πιστεύει ότι οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες ανήκουν σε άλλες εποχές κάνει λάθος. Οχι μόνο υπάρχουν αλλά έχουν φροντίσει να προσαρμόσουν την «τέχνη» τους στις νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν την πελατεία τους. Σήμερα η φωτογραφία του φλιτζανιού στέλνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην... καφετζού και αυτή απαντά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δίνει και οδηγίες χρήσης: «Οταν φτιάχνουμε τον καφέ πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτόν. Να “μελετάμε”, να σκεφτόμαστε, δηλαδή, αυτά που θέλουμε να μας δείξει ο καφές».

Αστρολόγοι-μέντιουμ

•«[...] Επειτα από μακρόχρονη πολυετή πείρα στα βάθη της Μ. Ασίας και ειδικότερα στο Σεβδίκιο, προέβλεπα το μέλλον μέσω της αστρολογίας, μετέπειτα εγκαταστάθηκα στην όμορφη Θεσσαλονίκη και εξακολουθώ να ασχολούμαι με την αστρολογία και τα ζώδια των ανθρώπων. Οταν ρίχνω τα χαρτιά μου βλέπω: Ποιον/-α θα γνωρίσεις. Πόσο θα κρατήσει η σχέση σου. Αν θα παντρευτείς και πότε. Αν θα μείνεις έγκυος και πότε. Τι θα γίνει στα επαγγελματικά σου και εκατοντάδες άλλα θέματα. Θα σου απαντήσω ζωντανά εγώ, η θεία Μαρίτσα, και οι συνεργάτες μου στις δικές σου αποκλειστικές ερωτήσεις από σταθερό και όλα τα κινητά τηλέφωνα».

•«ΘΕΛΕΙΣ να ξέρεις ποια μέρα είναι καλή για να λάβεις την αίτηση του διαζυγίου σου; Εμπειρη σύμβουλος φενγκ σούι θα λάβει υπόψη της τα γενέθλια του ατόμου που θέλετε να χωρίσετε και με τη βοήθεια του κινέζικου ημερολογίου θα σας πει!».

•«ΚΥΡΙΑ με φυσικό χάρισμα βλέπει φλιτζάνι στον χώρο της. Δεκτές και τηλεφωνικές αστρολογικές προβλέψεις για τα ζητήματα που σας απασχολούν [...] κα Ελένη».

Online ξεματιάστρες -καφετζούδες

Aλλοι από περιέργεια και άλλοι από πεποίθηση συμβουλεύονται καθημερινά το ωροσκόπιό τους, επιθυμούν να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα το ερχόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ξεμυτίζουν από το σπίτι αν δεν δουν στον ονειροκρίτη την ερμηνεία του χθεσινοβραδινού τους ονείρου.

Και ας μην πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά γίνονται μόνο με τον πατροπαράδοτο τρόπο και ότι οι νέες τεχνολογίες είναι αχαρτογράφητη χώρα. Tο Διαδίκτυο ήδη διαθέτει ιντερνετικές ξεματιάστρες και ψηφιακές καφετζούδες που μέσα από την οθόνη του υπολογιστή «προβλέπουν τα μελλούμενα» ή «διώχνουν την κακή ενέργεια». Δεκάδες χιλιάδες είναι οι επισκέψεις στις πάνω από 100 ιστοσελίδες που έχουν αντικείμενο τα μέντιουμ, την αστρολογία, την καφεμαντεία, το ξεμάτιασμα, τη χαρτομαντεία, την τσιγγάνικη τράπουλα, τους ονειροκρίτες κ.λπ. Πάνω από 50.000 είναι αυτοί που επισκέπτονται στην Ελλάδα καθημερινά τις 15 πιο γνωστές ιστοσελίδες αυτού του τύπου και δεν είναι λίγοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους.

H ηλεκτρονική καφετζού (για παράδειγμα μία από τις πολλές η http://kafetzou.com.) ανά πάσα στιγμή ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον, ενώ άλλες δίνουν τις ερμηνείες τους μέσω e-mail. Η ξεματιάστρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή διώχνει την κακή ενέργεια, ενώ χαρτομάντες προβλέπουν τα μελλούμενα μέσα από διαδικτυακές τράπουλες.

Τι συμβαίνει και δορυφοριοποιούμαστε στο φαντασιακό; Τι τρέχει και «ξαναμαγεύεται» ο κόσμος; Η ανθρωπότητα καταφεύγει, σε καιρούς δύσκολους, στη δοξασία και στη μεταφυσική για να παρηγορήσει τους φόβους της. Είναι φανερό ότι «σε χρόνια δίσεκτα και μήνες οργισμένους», όπως σήμερα, νεκρανασταίνεται από το σκοτεινό παρελθόν της αμάθειας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου έχει λείψει το πνεύμα. Οσο φοβόμαστε ή αποφεύγουμε με την πολιτική δράση να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κόσμο...

ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν λείπουν οι πυροσβέστες περισσεύουν... οι παπάδες
Την ίδια ώρα που ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τους μισθούς 9.298 παπάδων, το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι 8.770 ενώ το άθροισμα των γιατρών του ΕΣΥ με αυτούς που απασχολούνται σε...
Όταν λείπουν οι πυροσβέστες περισσεύουν... οι παπάδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια μαρτυρία
Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, για την αντιμετώπιση του οποίου κατέφυγα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο αρχόμενος καρκίνος μου διαγνώστηκε από τον γιατρό του δοκιμαζόμενου ΕΔΟΕΑΠ, κ. Τζουνάκο....
Μια μαρτυρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εσωτερικές εξαρτήσεις του κράτους
Η κάθε κοινωνική ομάδα ισχύος ή και ειδικών συμφερόντων εξασφάλιζε το δικό της κομμάτι κράτους, το οποίο έβριζε ταυτοχρόνως, επιτυγχάνοντας έτσι τη διάλυσή του και τη νομιμοποίηση μιας διάχυτης ανομίας στην...
Οι εσωτερικές εξαρτήσεις του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευφυή περιβάλλοντα πολιτικής επικοινωνίας
Οι πολιτικοί εκφραστές επενδύουν συστηματικά στις ψηφιακές πλατφόρμες, επιζητώντας την αμεσότερη/αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους πολίτες.
Ευφυή περιβάλλοντα πολιτικής επικοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ηχεία της συκοφάντησης των εκπαιδευτικών δεν θα σιγήσουν!
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών από γνωστούς εργολάβους της παραπλάνησης και συκοφάντησης, οι οποίοι μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προωθούν τον κοινωνικό πόλεμο, τον...
Τα ηχεία της συκοφάντησης των εκπαιδευτικών δεν θα σιγήσουν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομ και ομοούσιος Τριάδα
Οι ιεράρχες μπορούν να συνέρχονται όσο και για ό,τι ζήτημα θέλουν, να διυλίζουν όσους κώνωπες επιθυμούν. Ας έχουν κατά νου ότι τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ελευθερία μας να ανάβουμε κερί σε ένα ξωκλήσι...
Ομ και ομοούσιος Τριάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας