• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.0°C / 25.5°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 24.4°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.9°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.2°C / 23.7°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  71%

Καθαρή ενέργεια από υβριδικές ΑΠΕ

 • A-
 • A+

Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη που εγγυήθηκε τη βιωσιμότητα των νησιών. Σήμερα, στις νέες συνθήκες, η ΔΕΗ αποτελεί και πάλι την εγγύηση για την ανάπτυξη της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Ε.) στα νησιά στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών δεδομένων.

Στον νησιωτικό χώρο η ΔΕΗ κατέχει το σύνολο των 32 αυτόνομων θερμικών συστημάτων που ηλεκτροδοτεί τις Μη Διασυνδεδεμένες Νήσους (ΜΔΝ) με τη συντριπτική πλειονότητά τους να βρίσκονται στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ομίλου για τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις ΜΔΝ, πέραν της συνεχούς προσπάθειας των θερμικών σταθμών για τη διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου με τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση περιθωρίου για τις ΑΠΕ, στοιχειοθετείται πλέον από το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) διατηρεί σχεδόν τα ¾ του αιολικού της στόλου στο Αιγαίο, κατέχοντας σήμερα περί το 20% της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος στις ΜΔΝ. Επιπροσθέτως, διατηρεί έως σήμερα το μόνο μικρό υδροηλεκτρικό έργο σε νησιωτικό χώρο και είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την κατασκευή υβριδικού σταθμού, με το έργο της στην Ικαρία.

Το Υβριδικό Εργο Ικαρίας αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς 1.05 MW και 3.1 MW, ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2.7 MW, δύο δεξαμενές ύδατος και αντλιοστάσιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκκλησης της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο όταν απαιτείται, συνδράμοντας συνάμα τις αρδευτικές ανάγκες του νησιού. Το πρωτοποριακό αυτό έργο θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα του νησιού και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευαστεί κατά 85-90% με εκτιμώμενη περάτωση των εργασιών το φθινόπωρο του 2018. Ο όμιλος ΔΕΗ κατασκευάζει σήμερα πιλοτικά υβριδικά έργα, όπως αυτά της Καρπάθου (30kW) και της Γαύδου (20kW). Στα νέα αυτά υβριδικά, πιλοτικά έργα εγκαθίστανται πλησίον των υφιστάμενων θερμικών σταθμών φωτοβολταϊκά πάρκα με ηλεκτροχημικές συστοιχίες αποθήκευσης ενέργειας.

Με επιδίωξη τη συνεργασία και τη στήριξη ιδιωτικών και δημοσίων αρχών, τοπικών φορέων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρηματικού κόσμου, ο όμιλος επιδεικνύει συνεχή εξωστρέφεια με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησιωτικό αρχιπέλαγος. Προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μέσω θερμικής επεξεργασίας. Στόχευση γίνεται επίσης σε δράσεις ολιστικής διαχείρισης, όπως η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ σε τομείς όπως η αφαλάτωση και η ηλεκτροκίνηση.

Στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και αφήνει ένα βιώσιμο αποτύπωμα για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και για την ηπειρωτική χώρα, άμεσα μέσω των διασυνδέσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής για όλους τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ και η ΔΕΗΑΝ χαιρετίζουν, υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

*CEO’s Office Strategy & Business Development, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
Οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κραυγή αγωνίας για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Μπορεί κανείς να φανταστεί εργοστάσια να ξεφυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα; Μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura, εντός ενός κάμπου υψηλής γεωργικής αξίας; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Μεσολόγγι με την κατασκευή...
Κραυγή αγωνίας για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβάλλον και ανάπτυξη: η κρίση και η ευκαιρία
Οι μη αντιστρεπτές συνέπειες της υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας των περιβαλλοντικών συστημάτων, με την εξάντληση και την υποβάθμιση των φυσικών πόρων, την υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή,...
Περιβάλλον και ανάπτυξη: η κρίση και η ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νησιών. Η βασική του...
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ιο
Το σωματείο μας «Σώστε την Ιο (Save Ios)» έχει βασικό του στόχο την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας της Ιου.
Για την Ιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας