• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μία (1) εργασία για 106 φοιτητές

 • A-
 • A+

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον…  Όλοι έχουμε κάποτε αντιγράψει σε εξετάσεις ή διαγωνίσματα ή έχουμε μπει στον πειρασμό να αντιγράψουμε και δεν το κάναμε είτε από ατολμία είτε για λόγους αρχής. Όμως συνήθως η αντιγραφή ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, εξαίρεση και όχι κανόνας.

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων αποκλείστηκαν από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Αυτή την τιμωρία αποφάσισε η γενική συνέλευση του τμήματος επειδή παρέδωσαν την ίδια εργασία σε ένα μάθημα. Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο η θέση που πήραν οι φοιτητικές παρατάξεις για το συμβάν, αλλά το μέγα πλήθος των αντιγραφέων.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επιτηδειότητα του αυθεντικού συντάκτη της εργασίας ή του μεσάζοντα που κατάφερε να πουλήσει την ίδια εργασία σε 106 άτομα, θυμίζοντας εκείνους τους απατεώνες πουλάνε το ίδιο οικόπεδο σε πολλούς διαφορετικούς πελάτες. Μα καλά, τόση αποξένωση υπάρχει στον φοιτητικό κόσμο; Δεν βρέθηκαν δύο φοιτητές να διασταυρώσουν τις εργασίες τους και να ανακαλύψουν ότι είναι πανομοιότητες;

Είναι κοινό μυστικό ότι η αριστεία αγοράζεται. Το καλό σχολείο, το καλό φροντιστήριο, τα καλά ιδιαίτερα αυξάνουν τις πιθανότητες εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ο υποψήφιος δεν πρέπει να καταβάλει σκληρή προσπάθεια. Αλλά και ο καλός βαθμός στο πανεπιστήμιο ή έστω το πεντάρι σε ένα μάθημα απαιτεί μερικές φορές την έξωθεν και επί πληρωμή βοήθεια.

Ο ghost writer, o συγγραφέας φάντασμα, δεν είναι ελληνικό φρούτο –και το ίδιο ισχύει για την τέχνη της αντιγραφής. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει διευθύνσεις ελληνικών γραφείων που αναλαμβάνουν τη σύνταξη κάθε είδους «πρωτότυπης» εργασίας. Μήπως όμως κι αυτές που μοιάζουν πρωτότυπες δεν είναι παρά μια συρραφή, ένα πολλαπλό copy paste, περισσότερο ή λιγότερο επιδέξιο, δηλ. ανιχνεύσιμο; Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις φοιτητικές εργασίες, αλλά και στις διπλωματικές, ακόμα και στις διδακτορικές διατριβές. Συχνά ένας συγγραφέας φάντασμα κρύβεται πίσω από τα απομνημονεύματα ή και άλλα πονήματα αρκετών επωνύμων. Υπό εχεμύθεια, εννοείται. Συμβαίνει και στον Τύπο, τον χάρτινο και τον ηλεκτρονικό. Μια αλυσίδα αντιγραφών: ο αντιγράψας του αντιγράψαντος.

Την απαξίωση του πτυχίου φανερώνει η ευκολία με την οποία τόσοι πολλοί φοιτητές στράφηκαν στην «ετοιματζίδικη» εργασία, ανεξάρτητα αν την πλήρωσαν φτηνά ή ακριβά ή από κάποιο σάιτ κατέβασαν το πακέτο τσάμπα. Φανερώνει την άμβλυνση της περιέργειας, της δίψας για γνώση που, αργά ή γρήγορα, αποδεικνύεται άχρηστη καθώς χιλιάδες είναι οι νεαροί μάνατζερ και μανατζεράκοι που διαπιστώνουν ότι καμία επιχείρηση δεν τους προσλαμβάνει ως στελέχη. Η όποια τιμωρία επιβληθεί τελικά στους «106» δεν θα καταργήσει το φαινόμενο της αντιγραφής, απλώς θα κάνει τους μελλοντικούς αντιγραφείς πιο προσεχτικούς.

Το πιο εύκολο είναι να γίνουμε κατήγοροι, να τεντώσουμε το δάχτυλο, να επικρίνουμε τους φοιτητές της Πάτρας για διανοητική οκνηρία, απάτη, ακόμα και ανοησία. Εξίσου εύκολο να γίνουμε συνήγοροι υπεράσπισης. Το δύσκολο είναι να καταλάβουμε γιατί στην εκπαιδευτική και επαγγελματική  ζυγαριά η γνώση βαραίνει λιγότερο από τους βαθμούς και τα «προσόντα» και πώς αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική
Η διασφάλιση της ποιότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επιτυγχάνεται αφ' ενός με την καινοτομία και την έρευνα και αφ' ετέρου με την υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση. Η ποιοτική εκπαίδευση εξασφαλίζεται...
Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτική κυβέρνηση και πανεπιστήμια
Η ακύρωση των μέτρων αυταρχικού εκφοβισμού απαιτεί την επαναφορά του ασύλου, τη διάλυση της ΟΠΠΙ, την κατάργηση των διατάξεων περί πειθαρχικών και αυτών που αφορούν τη συγκρότηση «Μονάδων Ασφάλειας και...
Προοδευτική κυβέρνηση και πανεπιστήμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
Τα Συμβούλια θα επιλέγουν και τους Μαρκεζίνηδες των σχολών, μια και οι κοσμήτορες δεν θα εκλέγονται! Από το «μεγαλείο της Πατρίδος», λοιπόν, ολοταχώς για το μεγαλείο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Αιέν αριστεύειν»!
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η κόρη του Τσε Γκεβάρα μετέδωσε στους νέους και τις νέες τη φλόγα του μεγάλου επαναστάτη, που παραμένει άσβεστη.
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ που διεκδικούν να ξαναγίνει το Πανεπιστήμιο ένας χώρος που ανήκει στην κοινότητά του.
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας