• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Οταν η νεοδημοκρατική κριτική αποκλίνει από την πραγματικότητα

 • A-
 • A+

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατο άρθρο του («Καθημερινή της Κυριακής») ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο κ. Σταϊκούρας θεωρώ ότι είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος λόγω των γνώσεων και της προϋπηρεσίας του στο υπουργείο Οικονομικών και γι’ αυτό αποτελεί για μένα έκπληξη το γεγονός ότι στην πρόσφατη αρθρογραφία του υπάρχουν αντιφάσεις.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. αναφέρεται στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. με τoν χαρακτηρισμό «χωρίς σχέδιο και γεμάτη αυτοσχεδιασμούς και αντιφάσεις, είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικοπολιτικής ασυναρτησίας».

Παρ’ όλα αυτά υιοθετεί, αν όχι αντιγράφει, τις βασικές κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί σε παρεμβάσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντος.

Επιπροσθέτως, φαίνεται να ασπάζεται και τα δύο μακροοικονομικά σενάρια τα οποία έχει, επίσης, επεξεργαστεί και κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα οποία δύναται να οδηγήσουν σε ακόμα πιο «υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερους από αυτούς που σήμερα εκτιμούν οι θεσμοί».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας και εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Μετά, λοιπόν, από τη σφοδρή επίθεση έχει αρχίσει να θεωρείται κοινός τόπος για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Στις 20 Αυγούστου, ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι, παρά την πιστοληπτική αναβάθμιση, «η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος ‘‘φόρτωσε’’ την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια».

Με την ίδια λογική, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης το 2014 δεν θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα μέτρα με ευθύνη τής τότε κυβέρνησης Σαμαρά;

Πώς κρίνεται ότι η χώρα έφθασε στο «χειρότερο σημείο» επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αν όχι με αντικειμενικά κριτήρια όπως η μεταβολή του ΑΕΠ, της απασχόλησης, της ανεργίας και των χρεών;

Και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τεκμηριωμένα ότι και οι 4 αυτοί δείκτες σημείωσαν αρνητικά ρεκόρ την περίοδο 2012-2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ;

Οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν πως η κατάσταση αντιστρέφεται με την ανάκαμψη της οικονομίας να δημιουργεί 263.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στο α΄ επτάμηνο (έναντι 189.600 το ίδιο διάστημα του 2014) και τις ιδιωτικές καταθέσεις να αυξάνουν κατά 2,5 δισ. μετά τον Απρίλιο.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομικών της, αναγνωρίζει την ανάγκη εκπόνησης ενός «νέου εθνικού σχεδίου» με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αν εξαιρέσει κανείς τις «διορθωτικές» μειώσεις των φορολογικών συντελεστών με ανάλογη μείωση κρατικών δαπανών που έχει ήδη προτάξει η Ν.Δ., διερωτάται σε τι χρειάζεται ένα «νέο» εθνικό σχέδιο όταν το «παλιό» θεωρείται πως στέφθηκε με επιτυχία επαναφέροντας την οικονομία στην ανάκαμψη του 2014.

Γιατί είτε η προηγούμενη πορεία (2012-2014) κρίνεται επιτυχής και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από την επιστροφή στη δήθεν πετυχημένη συνταγή οικονομικής πολιτικής της είτε απέτυχε και απαιτείται νέο σχέδιο.

Παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς κλείσιμο μη υγιών επιχειρήσεων δεν γίνεται, σημασία όμως έχει πως φέτος ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ όσες κλείνουν.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, όχι μια πράξη στιγμής. Εχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και βασίζεται στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή (το 2016 είχαμε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα των τελευταίων 25 ετών, οκταπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης του ΔΝΤ), τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Η, δε, πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα αποτελεί ισχυρή απόδειξη της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας και της συνακόλουθης επιστροφής της εμπιστοσύνης, όπως την κατέγραψαν η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Επιπλέον, εγγράφεται στα τελευταία στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2017 όπου:

Εχουμε (α΄ τρίμηνο) τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (11,2%) επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας.

Εχουμε (α΄ εξάμηνο) τη μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων (2 δισ. ευρώ) της τελευταίας δεκαετίας.

Εχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (18,2%) εξαγωγών αγαθών της τελευταίας δεκαετίας (όση και το 2011).

Εχουμε το υψηλότερο επίπεδο τουριστικών αφίξεων στην ιστορία της χώρας.

Εχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής (6%) από το 2000 ώς σήμερα.

Τέλος, επειδή ορθώς η Ν.Δ. επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις, αξίζει να της υπενθυμίσουμε πως το ποσοστό επένδυσης (λόγος επενδύσεων παγίου κεφαλαίου προς ακαθάριστη προστιθέμενη αξία) των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν 11,5% το δ΄ τρίμηνο 2014 λίγο πριν παραδώσει τα κυβερνητικά ηνία και το α΄ τρίμηνο 2017 έχει ανέλθει σε 22,5% έναντι 21,7% της Ε.Ε.28 (Eurostat).

Ως εκ τούτου, εδώ αποδεικνύεται ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 είναι το μόνο λογικά συνεκτικό στρατηγικό, με ευρωπαϊκή προοπτική, σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο οποίο νομοτελειακά θα έρθουν αργά ή γρήγορα να συγκλίνουν όλοι.

*υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
Με τη συμπλήρωση ενός έτους διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ., οι κυβερνώντες έκαναν κάποιου είδους απολογισμό, ενώ οι πρώην κυβερνώντες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των...
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
Πριν από μέρες γιορτάσθηκε η συμπλήρωση χρόνου από τον θρίαμβο της απάτης που την είπαν «αρετή»... όταν, τον Ιούλιο 2019, «δικαιώθηκε» υπό του Λαού η «ακράτεια» λόγων της Ν.Δ. και επανέκαμψε «ορεξάτη», στα...
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
Η παρούσα κυβέρνηση, που «έχτισε» το πολιτικό της κεφάλαιο στον πόλεμο ενάντια στον κρατισμό, βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ενισχύει άνευ ανταλλάγματος τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων,...
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας