• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 8.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  34%

Η ελπίδα των εργαζομένων απέναντι στη βαρβαρότητα είναι η ενδυνάμωση των ταξικών αγώνων

 • A-
 • A+

Αν και μόλις μπήκε το φθινόπωρο, η πλειονότητα των εργαζομένων ζει σε βαρυχειμωνιά, μετρώντας όχι μόνο τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αλλά κυριολεκτικά πληρώνοντας το τίμημα της ανάπτυξης με νεκρούς (σχεδόν 20 τους τελευταίους μήνες).

Μια επανάληψη των αντεργατικών μέτρων θα ήταν αχρείαστη, αφού όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες τα βιώνουμε, με τις συνέπειές τους, καθημερινά. 

Σε μια περίοδο που η κατάσταση στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο μυρίζει μπαρούτι, το εργατικό λαϊκό κίνημα κάθε χώρας πρέπει να διαχωρίσει τα συμφέροντά του από τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να βάλει μπρος τα εργατικά συμφέροντα.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους.

Η εμπλοκή των μεγάλων χωρών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, η όξυνση των αντίστοιχων ανταγωνισμών βάζουν συνολικά «φωτιά».

Η κυβέρνηση της χώρας μας, εκπροσωπώντας τις επιδιώξεις και τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά τον λαό μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, δημιουργεί τη βάση τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και πολέμου, της πιο άγριας εκμετάλλευσης του εργαζόμενου λαού. 

Σε αυτή τη βάση κινείται και ο αντικομμουνισμός των σπηλαίων που συναντήθηκε με τον εκλεπτυσμένο αντικομμουνισμό της κυβέρνησης.

Δίνουν από κοινού τον ρυθμό για την αντεργατική λαίλαπα που ακολουθεί, προσπαθούν να καλύψουν την τυπική και ουσιαστική συμφωνία που έχουν πάνω στον σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, των συντάξεων. 

Εν όψει της ΔΕΘ, ΣΕΒ και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη ανακοινώσει τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο τρόπος που προσπαθεί η κυβέρνηση να προωθήσει τα νέα αντεργατικά μέτρα, με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις.

Οι διακηρύξεις περί «επιστροφής στην ανάπτυξη» σερβίρονται πριν από τον πρωινό καφέ, σε κάθε τηλεπαράθυρο και εφημερίδα.

Καλλιεργείται συστηματικά η αυταπάτη ότι από την ανάπτυξη της κερδοφορίας των πολυεθνικών θα βγουν κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι. 

Είναι έτσι; Ας πάρουμε το παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, όπως λένε.

Τα ξενοδοχεία λειτουργούν με χιλιάδες εργαζομένους σε συνθήκες γαλέρας. Η εκμετάλλευση στο απέραντο γαλάζιο βγάζει μάτια.

Με μισθούς-χαρτζιλίκι σε χιλιάδες μαθητευόμενους που τους στοιβάζουν σε δωμάτια-τρώγλες με άθλιους μισθούς, με 12ωρα-14ωρα, χωρίς σταθερή εργασία.

Η αύξηση κερδών για τις πολυεθνικές του τουρισμού στηρίχτηκε στους τσακισμένους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, στα δουλεμπορικά κ.λπ.

Στηρίχτηκε στους όρους αυτούς που διασφαλίζουν κέρδη για τα αφεντικά, χωρίς να διασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή, δουλειά με δικαιώματα στους εργαζομένους. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε κάθε κλάδο. 

Και όμως, κυβέρνηση, κόμματα που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα και λοιποί καλοθελητές με πρωτομάστορα τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, απαντάνε ανερυθρίαστα: «Αυτό είναι στρεβλή ανάπτυξη, εμείς θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη για όλους, και για τους αδύναμους».

Γεννιέται έτσι η απορία, ποια ανάπτυξη, ποιων πολυεθνικών, ποιας επιχείρησης με σκοπό το κέρδος μπορεί να είναι δίκαιη; Και δίκαιη για ποιον

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για το κέρδος, για τον έλεγχο των αγορών υπάρχει μόνο ένα δίκαιο: ο νόμος της ζούγκλας για τους εργαζομένους.

Σε αυτή τη ζούγκλα όπου ζούμε, όπως και στον τουρισμό, είτε σε περίοδο κρίσης είτε ανάπτυξης οι εργαζόμενοι είναι κόστος και πρέπει να μειωθεί η τιμή τους.

Αυτό σημαίνει μείωση μισθών, καταστρατήγηση ωραρίων, διαλειμμάτων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σημαίνει αφαίμαξη των κονδυλίων για δημόσια Υγεία και Παιδεία, ώστε αυτά να γίνονται «κίνητρα» για τις επιχειρήσεις.

Σημαίνει να παίρνεις χρήματα από τους εργαζομένους για τον ΟΑΕΔ, για την προστασία των ανέργων και να τα δίνεις ως επιδότηση στους εργοδότες που απολύουν.

Σημαίνει να τσακίζεις με φόρο ακόμα και τον άνεργο, αυτόν που δούλεψε λίγους μήνες και δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, ενώ οι θαλασσοπνίχτες-εφοπλιστές αξιολογούνται ως ευεργέτες και φοροαπαλλάσσονται.

Σημαίνει να απελευθερώνεις τις μαζικές απολύσεις για να καταπολεμήσεις την ανεργία.

Σημαίνει να εξαφανίζεις κάθε ίχνος Συλλογικών Συμβάσεων και να μειώνεις τον βασικό μισθό για να ζούμε καλύτερα.

Σημαίνει να προωθείς νόμο ενάντια στη λειτουργία των συνδικάτων και στο δικαίωμα στην απεργία, ώστε να μπλοκάρεις τα όπλα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων. 

Είναι ψέμα λοιπόν ότι η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Η ανάπτυξη για να ωφελεί τις επιχειρήσεις απαιτεί σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ανάπτυξη για να ωφελεί τους εργαζομένους απαιτεί να είναι σε σύγκρουση με την κερδοφορία των πολυεθνικών.

Γι' αυτό αυτά τα αντεργατικά μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες και αποτελούν ενιαία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε κρίση ή σε φάση ανάπτυξης. 

Παρά τις δυσκολίες, τον αρνητικό συσχετισμό, οι αγώνες που έγιναν, με τον πρωτοπόρο ρόλο των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, είχαν θετικά αποτελέσματα.

Αποτέλεσαν εμπόδιο και τροχοπέδη, καθυστέρησαν σημαντικά την αντεργατική επίθεση. Απέτρεψαν μέτρα, απολύσεις, μειώσεις μισθών. Αν και δεν ανέτρεψαν τη συνολικά αρνητική κατάσταση, σήμερα αυτοί οι αγώνες, αυτά τα συνδικάτα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποτελούν τη βάση για την αποτροπή και την ανατροπή του νόμου της ζούγκλας. 

Οι αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα σε αρκετές επιχειρήσεις και κλάδους είναι ο δρόμος της διεξόδου, του μαχητικού-διεκδικητικού αγώνα, ώστε να σημάνει γενικός συναγερμός για αυξήσεις στους μισθούς, για την αναπλήρωση των απωλειών μας. 

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ ξεκινά από τη βασική αρχή ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον αμύθητο πλούτο που εκμεταλλεύονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.

Εχεις βασικό πυρήνα την ανάκτηση των απωλειών που δεχτήκαμε στα χρόνια της κρίσης. Εχουν συμφέρον οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα να παλέψουν με αυτό το όπλο, τον νέο γύρο επίθεσης.

Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.30 μ.μ. 

*μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
Ο Κοινωνικός Πυλώνας, εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να παίξει στην επαναφορά των προστατευτικών εργασιακών ρυθμίσεων, θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα πεδία συγκρούσεων στην Ευρώπη από εδώ και πέρα
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους...
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς θα αντιστρέψουμε το ρεύμα;
Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ιστορικό παράδειγμα εσωτερικευμένου οριενταλισμού, αυτά τα χρόνια. Αλλά το ζήτημα είναι να μην αφοπλιστεί ιδεολογικά η Αριστερά με αυτές τις ανούσιες φιλολογίες περί κανονικότητας....
Πώς θα αντιστρέψουμε το ρεύμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μόνο οι φτωχοί έχουν τύψεις…
Αυτό που έχουμε ήδη στην Ελλάδα είναι ένα ολοκληρωτικά εργοδοτικό κράτος, ένα ταξικά ολοκληρωτικό κράτος. Η «δίκαιη ανάπτυξη» του Τσίπρα– μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα συγκεκριμένα –ή και χαμηλότερα–...
Μόνο οι φτωχοί έχουν τύψεις…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
Ολοι. Και εμείς και αυτοί. Και αυτοί που είναι άνεργοι και κατεστραμμένοι και εκείνοι που έχουν πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Και οι μισθωτοί που πληρώνονται, αν πληρώνονται, στη χάση και...
Οι πλούσιοι είναι πλούσιοι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κυριακή Αργία»: Εν αρχή ην... το Αργος
Πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα ένα κοινωνικό και εργατικό ζήτημα που πρωτοεμφανίστηκε με έντονο τρόπο στα χρόνια των μνημονίων. Εμποροϋπάλληλοι, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων...
«Κυριακή Αργία»: Εν αρχή ην... το Αργος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας