• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  77%

Το ψέμα και η λάσπη επιστρέφουν στους συκοφάντες, κύριε Κοροβέση

 • A-
 • A+

Είναι εντυπωσιακός ο συγχρονισμός δημοσιευμάτων και δηλώσεων υπέρ του ζεύγους Βασιλάκη (εκδοτών του εντύπου Athens Review of Books), που καταδικάστηκε αμετάκλητα με τρεις δικαστικές αποφάσεις, με την ταυτόχρονη κατασυκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ετσι μετά τις δηλώσεις του κ. Κικίλια, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων κατά του ζεύγους των συκοφαντών, έχουμε το άρθρο του κ. Περικλή Κοροβέση με τίτλο «Υπουργός εναντίον του εαυτού του με έξοδα άλλων» στη σελ. 10 της Εφημερίδας των Συντακτών της 19/8/2017.

Ο Π. Κοροβέσης αναπαράγει άκριτα τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του ζεύγους Βασιλάκη κατά του Νίκου Κοτζιά, χωρίς να έχει καμία γνώση της υπόθεσης, γεγονός που αποκαλύπτει και μια προσωπική εμπάθεια του αρθρογράφου.

Φαίνεται όμως ότι με όση ευκολία καταδικάζει ο κ. Κοροβέσης τον Νίκο Κοτζιά ως «διώκτη» της ελευθερίας του Τύπου, με άλλη τόση ευκολία συγχέει τα όρια της ελευθερίας του Τύπου με την αμετροέπεια, την ύβρι και τη συκοφαντία, γιατί όπως γράφει και ο ίδιος χαρακτηριστικά στο επίμαχο άρθρο του «συχνά ο οπορτουνισμός και προβληματισμός έχουν δυσδιάκριτα όρια».

Δέχεται ή όχι ο κ. Κοροβέσης ότι η εκ προθέσεως προσβολή της τιμής και υπόληψης οποιουδήποτε πολίτη στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης; Δέχεται ή όχι ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη διακρίβωση αυτών των αδικημάτων τον έχουν τα ελληνικά δικαστήρια και οι Ελληνες δικαστές; Ας πάρει θέση λοιπόν για να ξέρουμε τι πρεσβεύει και τι πιστεύει ο καθένας στον δημόσιο βίο και πόσο θεσμικός είναι.

Πραγματικά περιστατικά που «παρέλειψε» να αναφέρει:

1. Αναφέρεται στην υπόθεση ως εάν η αγωγή ασκήθηκε από τον Νίκο Κοτζιά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών και, επομένως, υπό το βάρος της δημόσιας αυτής ιδιότητάς του, επηρεάστηκε η κρίση του δικαστηρίου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η αγωγή του Νίκου Κοτζιά ασκήθηκε στις 20/06/2010 και δικάστηκε σε πρώτο βαθμό στις 21/03/2013.

Το χρονικό αυτό διάστημα ο Νίκος Κοτζιάς κανένα δημόσιο αξίωμα δεν κατείχε, παρά μόνο την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το γεγονός αυτό εντέχνως αποσιωπά ο κ. Κοροβέσης για να προσάψει μεροληψία στα δικαστήρια.

2. Το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουμε, όχι μία, αλλά τρεις αποφάσεις δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, που δικαιώνουν τον Νίκο Κοτζιά για την ίδια υπόθεση, αποσιωπάται και πάλι από τον κ. Κοροβέση.

3. Υιοθετεί άκριτα ο κ. Κοροβέσης τον συκοφαντικό ισχυρισμό του επίμαχου δημοσιεύματος ότι «ο Κοτζιάς σπούδασε με την ευγενική φροντίδα του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία, την εποχή της παντοδυναμίας του χασάπη Χόνεκερ... και δεν αποτελούσε απλό θιασώτη και θαυμαστή αυτού του καθεστώτος αλλά διαπρύσιο διαφημιστή και μεταλλαγμένο τελάλη του Χόνεκερ κ.λπ.» και όπως λέει χαρακτηριστικά είχε ειδίκευση (!) στη συγγραφή βιβλίων υπέρ της Ανατολικής Γερμανίας.

4. Ο Νίκος Κοτζιάς ουδέποτε σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία, αλλά στο Πανεπιστήμιο της πόλης Γκίσεν στη Δυτική Γερμανίας με δικά του έξοδα. Υπήρξε, μάλιστα, συμφοιτητής με τον νυν πρόεδρο της Γερμανίας, όπως επιβεβαίωσε δημόσια ο ίδιος.

Οπως γίνεται φανερό, η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Νίκος Κοτζιάς σε αντίφαση με το παρελθόν του πέφτει στο κενό, αφού το παρελθόν που φιλοτέχνησε το ARoB με ψεύδη και συκοφαντίες ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Ο Νίκος Κοτζιάς υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μόνο αυτόφωτος πολιτικός, διανοούμενος, πατριώτης και αγωνιστής της Αριστεράς.

5. Η αλήθεια συνέχισε να κακοποιείται με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα με νέους συκοφαντικούς ισχυρισμούς από τη στιγμή που ο Νίκος Κοτζιάς ανέλαβε υπουργός των Εξωτερικών. Μάλιστα, ο εκδότης του ARoB δεν δίστασε να μεταφράσει τις συκοφαντίες του στα αγγλικά και να τις αποστείλει σε υπουργεία και στον Τύπο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης,

6. Επανειλημμένα τόσο δημόσια όσο και κατά τη διάρκεια των δικών ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι εάν το ζεύγος Βασιλάκη ζητούσε συγγνώμη για τις συκοφαντίες, θα απέσυρε την αγωγή του. Γιατί λοιπόν δεν ζήτησαν συγγνώμη για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες τους, όπως αμέσως έπραξαν σε αντίστοιχη περίπτωση με το ΚΚΕ, μήπως επειδή η κατ’ εξακολούθηση συκοφάντηση του ΥΠΕΞ εξυπηρετεί και άλλους, μη ομολογούμενους σκοπούς;

7. Ως προς την ποιότητα και το «ήθος» του εν λόγω εντύπου δηλωτικό είναι ένα λιβελλογράφημα της Athens Review of Books στις 18/8/2017 με τίτλο «Τα ψεύδη του Πολυκαθηγητή Οξφόρδης, Χάρβαντ συνεχίζονται», όπου γίνεται λόγος για «μία καταγέλαστη δικαστική απόφαση που εκθέτει την Ελληνική Δικαιοσύνη» ή « για όλα αυτά κάποτε θα λογοδοτήσουν και οι δύο, μαζί με τους δικαστές (!) που εξέδωσαν τις απολύτως παράνομες, αυθαίρετες και παρανοϊκές (!) αποφάσεις…». Μάλλον ο κ. Κοροβέσης δεν τα γνωρίζει αυτά.

8. Το επιχείρημα ότι πλήττεται η ελευθερία του Tύπου με την εκτέλεση της απόφασης είναι απολύτως αναληθές, δεδομένου ότι ουδεμία κατάσχεση εις βάρος λογαριασμού του εντύπου επεβλήθη, ούτε περιορίστηκε η κυκλοφορία του και τούτο διότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση υπόχρεοι προς αποζημίωση είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα (ζεύγος Βασιλάκη κ.λπ.) και όχι το έντυπο που είναι νομικό πρόσωπο. Καλό θα ήταν ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου να είναι λίγο πιο προσεκτικός όταν εκτοξεύει ασυλλόγιστα κατηγορίες.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα έτυχαν ιδιαίτερης προβολής και από ξένα κέντρα, εχθρικά προς τη σημερινή ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας.

* δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλους της Π.Γ. της κίνησης ιδεών και δράσης «Πράττω»

Η απάντηση του Περικλή Κοροβέση

Στη δημόσια αγόρευση του δικηγόρου του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά θα απαντήσει ο δικηγόρος μου, μόλις επιστρέψει από τις διακοπές του. Ευχαρίστως να απαντήσω άμεσα στον κ. υπουργό αν έχει κάποια ερωτήματα ή απορίες σχετικά με το άρθρο μου που αναφερόταν στη διεθνώς αναγνωρισμένη «Αθηναϊκή Επιθεώρηση Βιβλίου» (The Athens Review of Books).    Π.Κ.

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νόμος περί Τύπου και αγωγές
Στις μέρες μας ακούγονται βαριές κουβέντες κι από τις δύο μεριές: γερμανοτσολιάδες και εθελόδουλοι λένε οι μεν, αριστεριστές και ιδεολογικά τυφλωμένοι σταλινιστές απαντούν οι δε. Αυτό κι αν είναι προσβολή της...
Νόμος περί Τύπου και αγωγές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Αφελείς όσοι, έχοντας σήμερα στενές σχέσεις με το τέρας, θεωρούν ότι θα ελέγξουν τη δύναμή του. Δεν μιλάμε πια για εκδότες. Δεν μιλάμε για Λαμπράκη, Βλάχου ή Τεγόπουλο. Μιλάμε για εισβολή σκοτεινών συμφερόντων...
Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λέξεις-δηλητήριο
Η αφορμή είναι το κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου. Συγκροτήθηκαν αμέσως τα στρατόπεδα. Οσοι ομνύουν στο όνομα της δημοκρατίας και της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης, από τη μια μεριά. Και, από την άλλη, εκείνοι...
Λέξεις-δηλητήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά, οι αγωγές και η κριτική
Η πρόσφατη εκδίκαση της αγωγής Καμμένου κατά του σκιτσογράφου και αρθρογράφου Πετρουλάκη θέτει εκ των πραγμάτων ζητήματα αρχών για όλους μας. Θυμίζουμε πως η αγωγή αφορούσε τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Π....
Η Αριστερά, οι αγωγές και η κριτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους μιλήστε για τον (εκ)βιασμό!
Επιτέλους, μιλήστε! Επιτέλους, μιλήστε για τον νόμο-Βιαστή της κριτικής σκέψης, για τον νόμο-Εκβιαστή γραφιάδων, εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Οι αγωγές που έκαναν ο Γ. Κουρής της «Αυριανής» και ο...
Επιτέλους μιλήστε για τον (εκ)βιασμό!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο παπάς της Κιβωτού, το γατάκι και οι κλοτσιές
Γέμισαν ξαφνικά οι οθόνες μας: ο πατέρας Αντώνιος της Κιβωτού κατηγορείται για παντοειδείς κακοποιήσεις φιλοξενούμενων ανηλίκων. Εν μιά νυκτί, ο παπάς από άγγελος εκπίπτει σε διάβολο.
Ο παπάς της Κιβωτού, το γατάκι και οι κλοτσιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας