• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.0°C / 14.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.6°C
  4 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  86%

Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και του Τύπου

 • A-
 • A+

Διαφορετική γνώμη δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει στην Αριστερά, στον δημοκρατικό κόσμο και στον δημοκρατικό Τύπο. Η επίθεση της περασμένης Παρασκευής στα παλιά γραφεία του ΔΟΛ είναι απολύτως καταδικαστέα.

Οπως καταδικαστέες ήταν και παραμένουν όλες οι επιθέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σε βάρος μέσων ενημέρωσης, πολιτικών κομμάτων, πολιτικών προσώπων, επιχειρήσεων κ.ο.κ. Μικρός ο τόπος, γνωρίζουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου. Και όποιοι δεν γνωρίζουν μπορούν να ρωτήσουν και να μάθουν.

Με αυτό το πρίσμα ήταν δυσάρεστη έκπληξη για μας η αντίδραση των εφημερίδων του πρώην ΔΟΛ, δηλαδή των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Η πρώτη αντίδραση από το «Βήμα» -ταχύτατη ομολογουμένως-, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έκανε λόγο για «το στρατιωτικό σκέλος της προπαγάνδας των αθλίων» που πήρε το μήνυμα και έδρασε καθώς «είχαν προηγηθεί σε συγκεκριμένα προπαγανδιστικά φύλλα συντονισμένα δημοσιεύματα που επέκριναν τις εφημερίδες μας για δήθεν ψευδείς ειδήσεις». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα «Νέα».

Δεν ξέρουμε ποιους εννοούν, αλλά η εφημερίδα μας είχε την Παρασκευή ρεπορτάζ για δημοσιεύματα στα «Νέα» και στην «Ελευθερία του Τύπου» τα οποία η κυβέρνηση είχε διαψεύσει με σκωπτικό τρόπο. Είχαμε επίσης επικρίνει στην «Αποψη» της εφημερίδας μας την πρακτική της παραπληροφόρησης από τα συγκεκριμένα μέσα. Δεν είχαμε δικαίωμα να έχουμε γνώμη και να τη γράψουμε;

Δεν έχουμε το δικαίωμα της κριτικής προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για κυβέρνηση, κόμματα, πολιτικούς και οργανώσεις είτε πρόκειται για μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες; Ποιος το απαγορεύει; Ποιος μπορεί να το απαγορεύσει;

Οι εφημερίδες του Συγκροτήματος δεν τόλμησαν να αναφέρουν καν το όνομα της εφημερίδας μας, αλλά φωτογράφησαν τη δική μας κριτική ως μια προσπάθεια στοχοποίησης, εκφοβισμού και φίμωσής τους. Είδαν επίσης τον «υποβολέα» της επίθεσης στα παλιά γραφεία του ΔΟΛ. Αυτό θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ήταν πολύ σοβαρή κατηγορία. Οχι ως προς το περιεχόμενό της, αλλά ως προς τη στόχευσή της. Κατ’ αρχάς πρόκειται για μια κατηγορία που αποτελεί τον ορισμό της στοχοποίησης.

Οταν γίνεται λόγος για τους δράστες που χαρακτηρίζονται «στρατιωτικό σκέλος της προπαγάνδας» και για «προπαγανδιστικά φύλλα» που λειτούργησαν ως υποβολείς των δραστών (άρα αυτά είναι το πολιτικό σκέλος), είναι φανερή η προσπάθεια στοχοποίησης και τρομοκράτησης η οποία σαφώς στρέφεται εναντίον μας.

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η κατηγορία θα πρέπει να αφήσει εκτός κριτικής τουλάχιστον το συγκεκριμένο συγκρότημα και ό,τι συνδέεται μαζί του. Πρόκειται για πρωτοφανή απαίτηση.

Δεν θα ανταποκριθούμε. Μάθαμε να λειτουργούμε αλλιώς και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Δεν ψάχνουμε για εχθρούς και δεν ενδιαφερόμαστε να δημιουργήσουμε. Μας αρκεί η διαφορετικότητά μας από τους άλλους, η ανεξαρτησία μας και ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εφημερίδας μας που αποτελούν την ταυτότητα που μας καταξιώνει στο αναγνωστικό κοινό.

Αναγνωρίζουμε σε όλους το δικαίωμα να μας ασκούν κριτική και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικό μας δικαίωμα στην κριτική. Η κριτική είναι η πεμπτουσία του Τύπου και της Δημοκρατίας και δεν γνωρίζει φραγμούς.

Η «Εφ.Συν.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά και προσομοιώσεις
Τα επιτεύγματα της τεχνοεπιστήμης είναι σαν μια δεύτερη φύση. Ειδικά ο σημερινός κόσμος υποτάσσεται στην αναπαράσταση ενός εικονικού κόσμου.
Αριστερά και προσομοιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατυχείς συγκρίσεις περί Κουφοντίνα
Αν πέθαινε, θα ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην Ευρώπη. Ωστόσο οι συγκρίσεις με τον Μπόμπι Σαντς δεν ήταν το επόμενο λογικό βήμα, αλλά ύβρις. Οχι για το αν ο Κουφοντίνας ήταν εξίσου αποφασισμένος.
Ατυχείς συγκρίσεις περί Κουφοντίνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠαΝ.Δ.ημία και δικαιώματα
Η σημερινή πανδημία μάς εφοδίασε με χρήσιμα συμπεράσματα. Αρχικά αποδείχθηκε η αξία των ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναγκαιότητα αμοιβαιοποίησης του χρέους που...
ΠαΝ.Δ.ημία και δικαιώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Περικλή
Ο θάνατος του Περικλή Κοροβέση είναι απώλεια. Φίλος, συναγωνιστής, συγκάτοικος στην θρυλική Κορυδαλλέως – στον τρίτο όροφο η κυρία Μαρίκα και η Αλκηστη. Μας συνέδεαν πολλά.
Για τον Περικλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Γράμματα του Κάτου
Μεταξύ 1720 και 1723, δύο πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, οι John Trenchard και Thomas Gordon έγραφαν και διακινούσαν στις προεπαναστατικές ΗΠΑ «Τα γράμματα του Κάτου», με θέμα το απόλυτο δικαίωμα του Τύπου στο να...
Τα Γράμματα του Κάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής;
Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
Τέλος εποχής;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας