Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαράδεκτη και προκλητική η εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό

Απαράδεκτη και προκλητική η εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό

  • A-
  • A+

Το αντικομμουνιστικό συνέδριο- πρόκληση της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Ανάλογες αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της ονομαζόμενης «Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» - όπως επιχειρεί να καθιερώσει η Ε.Ε. την 23η Αυγούστου με πακτωλό κονδυλίων.

Πρόκειται για διατεταγμένη αποστολή με στόχο τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την απαράδεκτη και προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Την ταύτιση του ναζισμού με τις δυνάμεις που ιστορικά τον συνέτριψαν.

Βασικός στόχος να κρύψουν ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή εξουσίας του κεφαλαίου σε συγκεκριμένες συνθήκες. Στη Γερμανία, ο ναζισμός αποτέλεσε την ιδανική μορφή στήριξης του κεφαλαίου σε συνθήκες στρατιωτικής προετοιμασίας για τη διεκδίκηση νέων αγορών, βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης, ανόδου των επαναστατικών ιδεών, του κύρους του ΚΚΓ και της ΕΣΣΔ.

Στηρίχτηκε πολιτικά και οικονομικά από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, ταυτίστηκε με μονοπώλια (Krupp, I.G. Farben, Siemens κ.λπ.), συνεργάστηκε με μεγαθήρια των «δημοκρατικών» καπιταλιστικών κρατών (General Motors, General Elextric, ITT, Ford, IBM).

Ο ναζισμός-φασισμός βρήκε στη σοσιαλιστική κοινωνία της ΕΣΣΔ, την οποία εγκαινίασε η Οκτωβριανή Επανάσταση πριν από 100 χρόνια, τον πιο θανάσιμο και αποφασιστικό αντίπαλό του. Τα 20 εκατομμύρια των νεκρών Σοβιετικών αποτέλεσαν την αιματηρή απόδειξη της θανάσιμης σύγκρουσης μεταξύ σοσιαλισμού και ναζισμού. Οι κομμουνιστές σε κάθε χώρα αποτέλεσαν την πιο αποφασιστική και μάχιμη αντιναζιστική δύναμη, με χαρακτηριστικό τον ρόλο του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη χώρα μας.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ε.Ε., αυτής της καπιταλιστικής ένωσης, συμβαδίζει με την επίθεση κατά των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και είναι πολύχρονη.

Ωθηση σε αυτήν την ανιστόρητη επιχείρηση δόθηκε με το άθλιο αντικομουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2005, που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να γίνουν υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη του τα αντίστοιχα μέτρα που το συνόδευαν.

Με την αποφασιστική συμβολή και κινητοποίηση του ΚΚΕ είχε συναντήσει την πλατιά μαζική καταδίκη του ελληνικού λαού κι άλλων λαών της Ευρώπης, εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών οργανώσεων, προσωπικοτήτων. Πρόθεση να μην το στηρίξουν εξέφρασαν τότε οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Την αντίθεσή τους δήλωσε η πλειοψηφία βουλευτών, ευρωβουλευτών των ελληνικών αστικών κομμάτων.

Ακολούθησαν αντικομμουνιστικά ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006 και ιδιαίτερα το ψήφισμα του Απρίλη του 2009, περί «Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Ολοκληρωτισμού», το οποίο να σημειωθεί ότι κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν το ψήφισε, ενώ ακολούθησαν κι άλλες αντικομμουνιστικές διακηρύξεις και αποφάσεις της Ε.Ε.

Πέρα όμως από διακηρύξεις και ψηφίσματα σε μια σειρά από χώρες-μέλη της Ε.Ε. (π.χ. Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) όπως και σε συνδεόμενες με αυτήν (βλ. Ουκρανία), προωθούνται έμπρακτα αντικομμουνιστικά μέτρα, διώξεις, δίκες, καταδίκες κομμουνιστών, απαγορεύσεις της δράσης των Κ.Κ., κομμουνιστικών συμβόλων κ.ά.

Αυτονόητη συνέπεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας είναι η δικαιολόγηση, ο εξωραϊσμός και η αθώωση του ναζισμού-φασισμού και των θηριωδιών του. Σε αυτές τις χώρες αποδίδονται τιμές, δίνονται συντάξεις και προνόμια σε συνεργάτες των ναζί και πριμοδοτούνται οι πολιτικοί τους απόγονοι.

Φέτος, η Ε.Ε. χρηματοδότησε πλουσιοπάροχα το λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», για την προβολή των ανιστόρητων αντικομμουνιστικών κηρυγμάτων της, ενώ εδώ και χρόνια τρέχει το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες», για να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό με την εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ κ.ά.

Με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία, αρκετοί βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν. Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, στον οποίο πρωτοστατεί η Ν.Δ. και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χ.Α., αντιγράφει όλη την προπαγάνδα με στόχο τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ, την παραχάραξη της ιστορίας των λαών.

Η αυτονόητη απουσία της κυβέρνησης από τις φετινές ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα προπαγανδίζουν -ανοιχτά ή καλυμμένα- την εξίσωση Χίτλερ-Στάλιν, πρωτοστατούν στην αντισοβιετική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα, ενώ αποκρύβουν ή διαστρεβλώνουν τη σχέση καπιταλισμού-φασισμού.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε παραβρεθεί στις αντίστοιχες περσινές αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα, γεγονός που το ΚΚΕ είχε καταδικάσει, ενώ λίγες βδομάδες πριν, στις 15 Ιουλίου, η «Αυγή» με ένα χυδαίο άρθρο προπαγάνδιζε την ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού.

Η λαϊκή πείρα αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού αποτελεί προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων και περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, εξαπόλυσης νέου γύρου ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η πάλη για την κατάργηση των αντικομμουνιστικών διώξεων και απαγορεύσεων, ο αγώνας ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την εργατική εξουσία, για να απαλλαγεί η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, να γίνουν οι λαοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

Οσα και να κάνουν, η Ιστορία δεν πρόκειται να ξαναγραφτεί με μπλε, πράσινα ή μαύρα γράμματα. Εχει γραφτεί με το αίμα εκατομμυρίων αγωνιστών και κομμουνιστών που πολέμησαν τον ναζισμό-φασισμό. Είναι στο χέρι των λαών σήμερα, σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές, να μπει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας ο καπιταλισμός που γεννά φτώχεια, πολέμους, τον φασισμό-ναζισμό και τους νοσταλγούς του.

* Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οι κραυγές του μίσους»
Η εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού είναι αναγκαία για να πνιγούν στο σκοτάδι της Ιστορίας και στην ισοπέδωση οι ζωές και οι αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων που θυσιάστηκαν κατά του φασισμού, αλλά και για να...
«Οι κραυγές του μίσους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόβλημα Γερμανία
Είναι εδώ, ενεργό, με πολλές όψεις και μεταλλάξεις στην ανάγνωσή του. Ας κρατήσουμε ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα αποκάθαρε τη Γερμανία από το ναζιστικό τραύμα και την οδήγησε στη χορεία των πολιτισμένων.
Το πρόβλημα Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φασισμός και «παιδεία»
Ο φόβος για το «άλλο», αρχετυπικός αλλά και πολιτικά χειραγωγημένος στο σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας, δεν έπαψε ποτέ να επηρεάζει τις αντιλήψεις μας για τον (συλλογικό ή ατομικό μας) εαυτό αλλά και τις...
Φασισμός και «παιδεία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
Είναι κοινό μυστικό στην οικουμένη ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν στέριωσε στη Γερμανία κατά τον εικοστό αιώνα. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι έωλος, αλλά αντιθέτως εδράζεται σε εμπειρικά δεδομένα.
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φασισμός
Το 1940, ο σοσιαλδημοκράτης πρόσφυγας Φραντς Νόιμαν, στο κλασικό βιβλίο του με τίτλο Behemoth (Βεεμώθ), υποστήριζε ότι «στη ναζιστική Γερμανία κυβερνούσε ένα καρτέλ αποτελούμενο από το κόμμα, τη βιομηχανία,...
Ο φασισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα του Μπρίνιγκ
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 η κυβέρνηση του καγκελαρίου Μπρίνιγκ στη Γερμανία υιοθέτησε την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Χούβερ, μια σκληρή...
Το φάντασμα του Μπρίνιγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας