• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η νιότη ως φετίχ

 • A-
 • A+

Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει εκλογές, ή τουλάχιστον προεκλογικά debates, ως «το παιδί της διπλανής πόρτας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ηλικιακή ανανέωση των εκλογικών λιστών του κόμματος και τοποθετεί στην κορυφή της ομάδας επικοινωνίας του με τον Τύπο δύο 35άρηδες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προτρέπει «να αφήσουμε κενές θέσεις στην πρώτη γραμμή για νέα πρόσωπα».

Οι νεολαίοι της προηγούμενης δεκαετίας στο ΠΑΣΟΚ θέτουν σήμερα ζήτημα ηγεσίας και προσδοκούν ηλικιακή ανατροπή.

Ολοι κυνηγούν φετιχιστικά τη νιότη. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν.

Η νιότη ενός πολιτικού εκλαμβάνεται από τον μέσο Ελληνα ψηφοφόρο ως ατράνταχτο πλεονέκτημα.

Ισως γιατί η απουσία της εμπειρίας ενός νέου πολιτικού εγγυάται τη ρήξη με το απογοητευτικό παρελθόν. Η σκέψη είναι απλή, όμως κινδυνεύει να είναι και απλοϊκή.

Πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν εξ αρχής μια τέτοια σκέψη ως απλοϊκή. Η επικριτική ματιά των μιντιακών και ακαδημαϊκών ελίτ στον τρόπο διαμόρφωσης των προτιμήσεων των εκλογικών ακροατηρίων ανά τον κόσμο θέτει στο επίκεντρο την υψηλή σημασία που οι εκλογείς αποδίδουν στις ιδιότητες των προσώπων.

Και μάλιστα στις εξω-πολιτικές ιδιότητες των προσώπων, όπως για παράδειγμα στην επαγγελματική πορεία ή, ακόμα περισσότερο, στην ηλικία τους. Η ελκυστικότητα νέων –και ακόμα περισσότερο και πετυχημένων– εκλαμβάνεται από τις παραπάνω ελίτ ως ένδειξη ανωριμότητας των μαζών που τελικά μετατρέπουν τη βασική λειτουργία μιας δημοκρατίας, την αντιπροσώπευση, σε έναν ανόητο διαγωνισμό ομορφιάς. Είναι αλήθεια βάσιμη αυτή η κριτική;

Προφανώς η επιλογή του καταλληλότερου ή της καταλληλότερης για τη διαχείριση των δημόσιων πολιτικών στη βάση του κριτηρίου της ηλικίας ή της εξωτερικής εμφάνισης είναι μία ρηχή επιλογή.

Εξίσου ισοπεδωτική είναι όμως και η απόρριψη νέων ή εμφανίσιμων υποψηφίων στη βάση του επιχειρήματος ότι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες για τη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων δεξιότητες.

Εξίσου ρηχό είναι το επιχείρημα ότι η λάμψη συσχετίζεται αρνητικά με την πυκνότητα του πολιτικού λόγου των υποψηφίων, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα παραδείγματα των «σαραντάρηδων της δεκαετίας του 1990» Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ, οι οποίοι επιχείρησαν πολύ συνειδητά την προώθηση της εναλλακτικής ιδεολογικής πλατφόρμας του Τρίτου Δρόμου.

Εσχάτως, σε αντικείμενα της επικριτικής αυτής διάθεσης έχουν αναδειχθεί οι ηγέτες του Καναδά και της Γαλλίας, Τζάστιν Τριντό και Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι κατηγορούνται για απουσία ιδεολογικού στίγματος παρά τις σαφέστατες τοποθετήσεις τους, για παράδειγμα, σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών. Η πολιτική τους εικόνα εμφανώς αδικείται και αιτία της αδικίας αυτής είναι η νιότη τους.

Εχουν συνεπώς άδικο οι ελίτ που υποτιμούν τις προτιμήσεις των εκλογικών ακροατηρίων για τους νέους και λαμπερούς πολιτικούς; Συχνά ναι.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η σκέψη πως «η απουσία της εμπειρίας ενός νέου πολιτικού εγγυάται τη ρήξη με το απογοητευτικό παρελθόν» δεν κινδυνεύει να είναι μια απλοϊκή σκέψη.

Στην προσπάθειά τους να τονίσουν τη διαφορετικότητά τους με το παρελθόν, οι νέοι στην ηλικία πολιτικοί οδηγούνται στην αποστέωση του πολιτικού τους λόγου και στην υπερβολική προβολή της προσωπικής τους ζωής και καθημερινότητας, οι οποίες και χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο ισοστάθμισης της επιφανειακής πολιτικής τους παρουσίας.

Μια τέτοια στρατηγική τούς εξασφαλίζει τη χρήσιμη για πρωτοεμφανιζόμενους πολιτικούς ορατότητα και, σε επόμενο χρόνο, και την εξίσου χρήσιμη για μια χώρα που αποζητά γενναίες και ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις αποδοχή μεγάλων τμημάτων της κοινής γνώμης.

Ομως μια τέτοια στρατηγική στερεί από τον νέο πολιτικό την ευκαιρία να παράγει σκέψεις και λύσεις, έστω και παράλληλα με την καλλιέργεια ενός προφίλ συμβολικής ρήξης με τα πολιτικά πρόσωπα και τη νοοτροπία του παρελθόντος.

Οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους, όμως η σκέψη ότι μόνο με αυτούς θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας είναι μια απλοϊκή σκέψη.

Το χειρότερο είναι ότι οι ιστορίες της ανάδειξης στην πολιτική νέων προσώπων μοιάζουν να είναι συχνά ιστορίες «χαμένων ευκαιριών».

Κάποια από αυτά διαθέτουν ως εικόνες τη δυνατότητα να προσελκύσουν σε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μεγάλα τμήματα του ακροατηρίου.

Αυτό το εξασφαλίζει σε άλλους το λαμπρό όνομα του πατέρα τους, σε άλλους οι καλές σπουδές τους, σε άλλους η φυσική ευγένειά τους και ίσως σε κάποιον όλα αυτά μαζί.

Για έναν τέτοιο νέο πολιτικό θα ήταν διπλό κρίμα η κατασπατάληση της δυνατότητάς του αυτής σε μια στρατηγική υπερπροβολής της προσωπικής του ζωής και του ουδετεροποιημένου λόγου σε βάρος της παραγωγής ενός συγκροτημένου και ιδεολογικοποιημένου σχεδίου δράσης.

*επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθυντής του Ινστιτούτου «Π στο Τετράγωνο - Πρόοδος στην Πράξη»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτομάτης, όχι γουρλομάτης
Η εκλογή του Κυριάκου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει ορατά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν έναν νέο αρχηγό με βασικό κριτήριο την αυξημένη πιθανότητα να εκδικηθεί τον Αλέξη...
Ανοιχτομάτης, όχι γουρλομάτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
Η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Η δική μας κομματική ανανέωση, οι δικές μας εσωτερικές υπερβάσεις θα αποτελέσουν και απόδειξη της πολιτικής...
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μούγκα ο κύριος...
Εχουν πολλές πλάκες όμως - τους το δίνω. Και φαντασία καλπάζουσα. Και θράσος... Εδώ ο Τσίπρας προχθές στο Συνέδριο είπε καμιά δεκαριά φορές τη λέξη «ευθύνη» (μα τι λέξεις περίεργες πάει και θυμάται αυτό το...
Μούγκα ο κύριος...
ΑΠΟΨΕΙΣ
2022: Ζήτημα ζωής μια νέα αρχή
Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφ.Συν.»: Η πολιτική αλλαγή είναι πια επιβεβλημένη ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από τον διαρκή εφιάλτη.
2022: Ζήτημα ζωής μια νέα αρχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κοινωνική απομόνωση Μητσοτάκη να γίνει και πολιτική απομόνωση
Ο πακτωλός εκατομμυρίων στα ΜΜΕ για το καθημερινό ακατάσχετο «λιβάνισμα» του Μωυσή πρωθυπουργού, μαζί με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για μίσθωση ξένου επικοινωνιακού κολοσσού lobbying με ζεστό δημόσιο χρήμα.
H κοινωνική απομόνωση Μητσοτάκη να γίνει και πολιτική απομόνωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μπροστάρης Μίκης
Η έννοια του «μπροστάρη» παραπέμπει σε δύο διαφορετικούς ρόλους. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος είναι ο λεβέντης που μπαίνει μπροστά για να χτυπηθεί πρώτος με τον εχθρό.
Ο μπροστάρης Μίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας