• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  91%

Στρατηγική σκέψη σημαίνει κυρίως φιλοσοφία, η οποία μπορεί να κρίνει συνθετικά όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και οικονομικής ζωής

Η Ευρώπη αναπνέει στον ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

«Κι είμαι της πίστης/ πως άμα ένα λογικό κοπάδι βγάλει φως / και να πάει σφαχτό/ το φως ταξιδεύει για πάντα»

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πολιτικών εξελίξεων, η πορεία της οποίας αναπόφευκτα θα επηρεάσει τον κόσμο. Εχει γίνει πλήρως κατανοητό πλέον πως η σημερινή πολιτική της κυρίαρχης ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει κουρελιάσει κάθε όραμα και αξία του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης, των μεγάλων πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων που απέφεραν τις κατακτήσεις των λαών και δημιούργησαν ένα υπόστρωμα για μια συνεκτική ισορροπημένη πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Η επιβολή του σκληρού νεοφιλελευθερισμού με τη γερμανική τιμωρητική πρωτοκαθεδρία έχει μεταβάλει τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και επεκτείνεται προς τους λαούς του Βορρά ως εγκλείστους ενός μαζικού ασύλου που μοιάζει με πολιτικό φρενοκομείο. Σε αυτό το πλαίσιο μιας καθολικής ανθρωπιστικής κρίσης που επιβλήθηκε αρχικά στην Ελλάδα με επίκεντρο τους εργαζομένους και επεκτάθηκε στις υπόλοιπες χώρες, καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει την ιστορική ανατροπή από την Ελλάδα για λογαριασμό των ευρωπαϊκών λαών.

Η Ευρώπη σήμερα αναπνέει με τον πολιτικό ρυθμό της Αριστεράς στην Ελλάδα και ειδικώς του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει στην παρούσα πολιτική συγκυρία η έννοια της ανατροπής; Κατ’ αρχάς ο σημερινός νεοφιλελευθερισμός που έχει αποστραγγίσει οικονομικά και κοινωνικά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα διαφέρει ριζικά από τον νεοφιλελευθερισμό του 1929, από το γεγονός πως ο τελευταίος ήταν μια οικονομική και πολιτική άποψη, ενώ ο σημερινός τροχοδρομείται πάνω στις διανοητικές ράγες του μεταμοντέρνου.

Το εν λόγω διανοητικό ρεύμα σκέψης έχει επιβάλει σε όλη την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή την απαξίωση των θεμελιωδών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ομορφιάς, της σοφίας των λαϊκών πολιτισμών και των σοβαρών πολιτικών στοχαστών, απαλείφοντας την ιστορική μνήμη, τον αλληλοσεβασμό κ.λπ., δηλαδή όλα αυτά που συγκροτούσαν το υπόβαθρο της κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας.

Δημιουργήθηκε ένα κενό νοήματος της ζωής. Οποιος σκέφτεται είναι ξεπερασμένος, βοούν ποικιλοτρόπως τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τα ηλεκτρονικά που αποτελούν την αιχμή του δόρατος αυτής της δικτατορίας της μη σκέψης και της αποθέωσης του ασήμαντου. Αυτή η αντίληψη δυστυχώς εγκαθιδρύθηκε στην εκπαίδευση, όπου εκδιώχθηκαν η κριτική σκέψη, οι οραματικές αξίες που δημιουργούν αυτόνομη κοινωνία πολιτών και στη θέση τους τοποθετήθηκε η ποσοτική τεχνική πληροφορία με την πλήρη εξάλειψη των κριτικών μεθόδων στη μάθηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σήμερα καλείται μαζί με το αυτονόητο γεγονός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες -και όχι τις υπηρεσίες-, της παροχής τροφής, στέγης, δωρεάν υγείας, ασφάλειας και δωρεάν παιδείας σε όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό όραμα ζωής υψηλών αξιών το οποίο θα εδράζεται στην άσκηση μιας πολιτικής στην εξουσία η οποία θα φέρει στο επίκεντρο λήψης των αποφάσεων τον πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται το χτίσιμο μιας παιδείας οραματικών αξιών που θα δημιουργεί τον υπεύθυνο πολίτη της δημοκρατίας. Εστω και αργά για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα με επιτυχία, το οποίο περιμένουν με αγωνία οι ευρωπαϊκοί λαοί μαζί με τον ελληνικό πρωτίστως, απαιτείται η συγκρότηση μιας δεξαμενής στρατηγικής σκέψης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται Ελληνες και Ευρωπαίοι φιλόσοφοι και στοχαστές.

Στρατηγική σκέψη σημαίνει κυρίως φιλοσοφία, η οποία μπορεί να κρίνει συνθετικά όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και οικονομικής ζωής, ανοίγοντας νέους δρόμους πρωτότυπων απαντήσεων μαζί με τα κινήματα στα νέα και στα παλιά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους υπάρχει ένας ικανός αριθμός φιλοσόφων ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε ένα τέτοιο εγχείρημα μαζί με διανοουμένος άλλων ειδικοτήτων.

Το κάλεσμα όμως όλων των Ευρωπαίων φιλοσόφων και στοχαστών, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνιούν για την πορεία της χώρας μας και της Ευρώπης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, θα δημιουργήσει από μόνο του ένα μπλοκ διανοητικών δυνάμεων στην Ευρώπη η απήχηση του οποίου θα ταρακουνήσει το κατεστημένο και θα δρομολογήσει διαδικασίες αφύπνισης των εφησυχασμένων συνειδήσεων.

Η συστράτευση των πνευματικών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου σε ένα απελευθερωτικό πολιτικό πρόταγμα θα αλλάξει πλήρως το κλίμα και την ατμόσφαιρα της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και θα προετοιμάσει τις προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής στην Ευρωπαική Ενωση. Η Ευρώπη σήμερα αναπνέει στον πολιτικό ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος θα παίξει τον ρόλο του δημιουργικού καταλύτη απελευθερωτικών πολιτικών εξελίξεων των χειμαζόμενων λαών;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερα να κάνουν από φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο». Χρειάζονται πραγματιστικά οράματα και ρηξικέλευθες θετικές ιδέες. Αλλιώς, θα μείνουν με την προσδοκία του λιγότερου...
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο οργανωτικό μοντέλο που να υπερνικά καθημερινά την πινοσετική, νεοφιλελεύθερη, μεταμοντέρνα Δεξιά τού «νόμος και τάξη», υπάρχει το δημιουργικό σπέρμα του ΕΑΜ.
Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και διεθνείς σχέσεις
Η Φιλοσοφία είναι η μόνη λειτουργία που μπορεί να δημιουργήσει κριτική σκέψη και στοχασμό αυτοσυνειδησίας, ενδυναμώνοντας τη δημοκρατία και μειώνοντας τον θρησκευτικό φανατισμό και τον ρατσισμό και...
Αριστερή στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και διεθνείς σχέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ για την Ανατροπή
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν η μοναδική που αντιτάχθηκε στη γερμανική αυτοκρατορία του κεφαλαίου. Οι γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες, με τη στήριξη του γερμανικού κράτους, πρωτοστάτησαν στη διαφθορά σε...
Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ για την Ανατροπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναζήτηση συγκλίσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία
Η συμφωνία που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από τον εκβιασμό των δανειστών αποτελεί μια ήττα για την Αριστερά. Μια ήττα μάλιστα που ο αντίκτυπός της υπερβαίνει τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και τα σύνορα της Ελλάδας και...
Η αναζήτηση συγκλίσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης
Να κρατήσουμε όρθια την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, να αποτρέψουμε τη λογική της «αριστερής παρένθεσης», που με κάθε αθέμιτο μέσο χρησιμοποίησε η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας και της...
«Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας