• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.0°C / 22.4°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 20.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 20.0°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  85%

Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ τώρα, το τζάμπα τελείωσε

 • A-
 • A+

Επειδή υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση, ορισμένες φορές μάλιστα σε «βαθμό κακουργήματος», σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, αναγκάζομαι να παρέμβω δημόσια, παρότι αυτό δεν είναι φρόνιμο εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση είναι οι εξής:

❶ ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζομένους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομένους στον περιοδικό Τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

❷ ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εργοδοτών 6-8% (αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6% και συνταξιούχων 6%.

Σύνολο 12-14%, πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.

❸ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Προσδοκώμενα έσοδα περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιρειών που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να χτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους.

❹ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ: Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές που έχουν οι ασφαλισμένοι, όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.

❺ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ

❻ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ: Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

❼ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιόσημου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται, αλλά και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασής μου προ μηνός (βλέπε 10+1 προτάσεις για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ), δέχθηκα πολλές παρατηρήσεις από συναδέλφους, μερικές από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση. Τους ευχαριστώ για τη συμβολή τους. Δεσμεύτηκα να προτείνω λύσεις, όχι να προκαλώ προβλήματα.

Υπήρξαν βεβαίως και αντιδράσεις στην πρόταση αυτή, η οποία στηρίζεται από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, από ορισμένους «άπιστους Θωμάδες», που τη χαρακτήρισαν «φιλοεργοδοτική» παρότι οι εργοδότες, ιδιώτες και Δημόσιο, καλούνται να καταβάλουν το 93% των κονδυλίων για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ! Και ενώ τα στοιχεία βοούν, κάποιοι επιμένουν να εμφανίζονται ως δημόσιοι κατήγοροι.

Πετροβολούν την πρόταση προσδοκώντας λίγα ψιχία δημοσιότητας. Αλλοι πάλι, χωρίς ίχνος ντροπής, διαδίδουν ότι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Υπάρχουν και ορισμένοι, επαγγελματίες κατήγοροι, που τσαλαπατώντας την κοινή λογική, μιλούν για πρόταση της διαπλοκής.

«Ο λύκος σαν γεράσει μασκαράς σκυλιών γίνεται», λένε στο χωριό μου. Την ώρα της μάχης δεν πρόκειται να αντιδικήσω περισσότερο δημοσίως μαζί τους. Δεν είναι ώρα για εσωτερικές έριδες, ούτε για αμετροέπειες.

Ο κοινός αγώνας μετράει κι ο καθένας μας κρίνεται από τη συμβολή του στην επίτευξη του κεντρικού στόχου, που είναι η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. Και σε κάθε περίπτωση πάντως είναι απολύτως θεμιτή η κριτική στις απόψεις που διατυπώνω δημόσια. Ο έλεγχος πρέπει να είναι συνεχής γιατί σε αποτρέπει από το να μετατραπείς σε γραφειοκρατία. Καταλαβαινόμαστε τώρα...

Δεν θα επιχειρήσω καν να απαντήσω στους λίγους «αρουραίους» του διαδικτύου, τους οποίους καλό θα ήταν να αφήσουμε να παίζουν με τα βοθρολύματά τους. Δεν τους φοβάμαι, τους περιφρονώ, αφήνοντάς τους στο... φυσικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς πολλές φορές οι άνθρωποι οδηγούνται από τα πάθη τους, όχι από τον ορθό λόγο.

Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι εργοδότες οι οποίοι έχουν επαναπαυθεί λόγω της σημερινής μεταβατικής φάσης. Δεν πληρώνουν εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ και ευελπιστούν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Ας γνωρίζουν, διότι ως φαίνεται δεν το γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν το γνωρίζουν, ότι αν καταρρεύσει ο ΕΔΟΕΑΠ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές 45% συνολικά, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4387/2016.

Αν επομένως, κρυβόμενοι πίσω από τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, δεν αποδεχθούν τη ρεαλιστική πρόταση της ΕΣΗΕΑ, η οποία κατατείνει στη στήριξη της ενημέρωσης, που δοκιμάζεται σκληρά και η ενίσχυσή της είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και θεμελιωδών ελευθεριών, θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές.

Η πρόταση της ΕΣΗΕΑ αποτελεί μέσο στήριξης των μικρότερων μέσων ενημέρωσης μέσω των χαμηλότερων εισφορών, ενώ μέσω της εισφοράς επί του τζίρου μεταφέρει το βάρος στα πιο εύρωστα μέσα, στα οποία ως αντιστάθμισμα μπορούν να δοθούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου η επιβάρυνσή τους να είναι λογική. Οποιος μπορεί να δει κάτω από την επιφάνεια θα καταλάβει ότι η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί στην πραγματικότητα πρόταση στήριξης της ενημέρωσης.

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βάλουμε θηλιά στα μέσα ενημέρωσης, δεν θα δεχτούμε όμως την επιστροφή στην εποχή της δουλείας. Αν υιοθετηθεί η πρότασή μας, η ΕΣΗΕΑ στη συνέχεια θα πάρει και νέα πρωτοβουλία για συνολικότερα μέτρα στήριξης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά, καλώντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στον διάλογο, καθώς η λειτουργία της ενημέρωσης δεν είναι μια συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά θεμελιώδης αξία κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των εργαζομένων στην ενημέρωση, που μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, επί μήνες έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, πρέπει να στηριχθεί άμεσα για να έχουν οι εργαζόμενοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ.

Οι ενώσεις των εργαζομένων απευθύνουν δημόσια προειδοποίηση προς προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση: Το τζάμπα τελείωσε! Ή δεσμεύονται άμεσα σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη στήριξη της ενημέρωσης και η κυβέρνηση το νομοθετεί, όπως δεσμεύτηκε στην τριμερή, ή από τις 3 του Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας ένα νέο «Σύνταγμα» για τον Τύπο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τους λειτουργούς της ενημέρωσης. Δεν ζητάμε αριστοκρατικά προνόμια, θεμελιώδη «αστικά» δικαιώματα διεκδικούμε. Ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους: Η εποχή του τζάμπα τελείωσε!

* γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εκλεγμένος με τη «Συσπείρωση»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ
Την τιμητική μου είχα εγώ και ο ΕΔΟΕΑΠ με πανομοιότυπο δήθεν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο documentonews και το Protothema την περασμένη Παρασκευή, με «έγγραφο φωτιά», μια βεβαίωση ασφάλισης, η οποία δεν διέρρευσε...
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
Η πολιτεία, έπειτα από περίοδο αδράνειας, αποφάσισε με τη συμφωνία των κομμάτων να στηρίξει τον ΕΔΟΕΑΠ, τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ των εργαζομένων στα μέσα. Ομως η...
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε
Οι Ενώσεις δεν πρόκειται να παίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ κορόνα-γράμματα, θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους γιατί είναι το παιδί τους, περισσότερο τώρα, με τη νέα του μορφή, που αρχίζει να μπουσουλάει. Δεν εγκαταλείπεις το...
Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
Πολλά αληθινά αλλά και αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί τις τελευταίες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ -τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας και Επικούρησης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο και γενικά...
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τρέμουν ότι άλλη μια συμφορά τούς περιμένει, με νέες δραματικές περικοπές που επιβάλλουν αντισυνταγματικά και δίχως καμιά μνημονιακή υποχρέωση οι δανειστές, ο...
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν η λάσπη στον ανεμιστήρα από την ομάδα Καρούτζου γίνεται μπούμερανγκ
Δεν είναι η ώρα των αντεγκλήσεων χωρίς όρια και αρχές ούτε η ώρα των προσωπικών στρατηγικών. Είναι η ώρα της ενότητας και της συσπείρωσης των δυνάμεων μας. 
Όταν η λάσπη στον ανεμιστήρα από την ομάδα Καρούτζου γίνεται μπούμερανγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας