• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.9°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.2°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία

 • A-
 • A+

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων δεδομένων, ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να επαναληφθεί η πολλαπλώς ατυχήσασα σχετική διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο.

Η σημερινή σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί, νομίζω, την καλύτερη εγγύηση ότι αυτή τη φορά όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και χωρίς την παρείσφρηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Ωστόσο, ο συνταγματικός ρόλος του ΕΣΡ δεν εξαντλείται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Εξ ίσου σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι να επιβάλει από τώρα στα ήδη λειτουργούντα τηλεοπτικά Μέσα –αλλά και στα ραδιοφωνικά, που έχουν ήδη άδεια– τις αρχές της ισότητας, της αντικειμενικότητας και της ποιότητας.

Πρόκειται για τις αρχές που πρέπει να διέπουν, κατά το Σύνταγμα, τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και που αυτή τη στιγμή καταστρατηγούνται κατάφωρα, θέτοντας και ένα μείζον ζήτημα συμβατότητάς αυτών των Μέσων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα συγκεκριμένα:

Α. Από την μία έχουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για τη σημερινή κυβέρνηση.

Η ΕΡΤ, αντί να αποτελέσει, μετά την ολική επαναφορά της, ένα πρότυπο πολυφωνικής και ποιοτικής ενημέρωσης –θέτοντας ψηλά τον πήχη και για την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση– διαμορφώθηκε εξ υπαρχής στη λογική ενός στείρου προπαγανδιστικού μηχανισμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το μέγιστο μέρος των «ενημερωτικών» εκπομπών και υπηρετεί διατεταγμένα και συστηματικά την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με άλλα λόγια, η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε τη δημόσια τηλεόραση ακριβώς όπως και η προηγούμενη (με την αλήστου μνήμης ΝΕΡΙΤ) αλλά και οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος (με κάποιες, πάντως, φωτεινές εξαιρέσεις, επί ΠΑΣΟΚ, που καλό είναι να τις θυμόμαστε…).

Οσον αφορά δε το υπόλοιπο πρόγραμμά της (πλην του «ενημερωτικού»), η ΕΡΤ είναι μεν κατά κανόνα σοβαρότερη και ποιοτικότερη από την ιδιωτική αλλά και εκεί εμφορείται από γενικότερες ιδεολογικές και αισθητικές εμμονές, οι οποίες την καθιστούν συχνά είτε ελιτίστικη είτε μονοδιάστατη είτε πληκτική και απωθητική.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα εκπληκτικά χαμηλά ποσοστά θεαματικότητας και ακροαματικότητας (αντίστοιχα της ΝΕΡΙΤ και πόρρω απέχοντα από αυτά των –παρακμαζόντων– ιδιωτικών ΜΜΕ), που καθιστούν αμελητέα την επιρροή της, τόσο από την άποψη της πολιτικής εμβέλειας όσο και από την άποψη της διαμόρφωσης ποιοτικών ψυχαγωγικών και αισθητικών προτύπων που θα αγγίζουν το ευρύτερο κοινό.

Β. Από την άλλη, τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και –ιδίως– τηλεοπτικά μέσα λειτουργούν πλέον, ολοένα και πιο κραυγαλέα και προκλητικά, σαν προέκταση των οικονομικών συμφερόντων των ιδιοκτητών τους αλλά και σαν φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας. Στα Μέσα αυτά η έννοια της είδησης έχει χάσει το νόημά της, καθώς οι παρουσιαστές κατά κανόνα προτάσσουν, με ύφος τιμητή ή με ειρωνικά σχόλια και εξυπναδισμούς, τον αντικυβερνητικό σχολιασμό της «είδησης» που ακολουθεί, προκαταλαμβάνοντας εξ υπαρχής αρνητικά τον αποδέκτη της «ενημέρωσης».

Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες κραυγαλέα μεροληπτικές εκπομπές «πολιτικού διαλόγου» αλλά και με πανομοιότυπα επιτηδευμένα ρεπορτάζ, στα οποία η στόχευση δεν είναι η –καθ’ όλα θεμιτή– ενημέρωση για τα κοινωνικά προβλήματα αλλά το να καταδειχθεί, σε όλους τους τόνους, η απέραντη μιζέρια και δυστυχία στην οποία μας έχει οδηγήσει η σημερινή (και μόνο…) κυβέρνηση.

Οσο δε για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα (όταν δεν καλύπτεται από συνεχείς επαναλήψεις…), η ποιότητα είναι η εξαίρεση. Κατά κανόνα πρυτανεύει μια αβάσταχτη ελαφρότητα, σε συνδυασμό με φτηνό κουτσομπολιό και με απείρου κάλλους γλωσσικούς και αισθητικούς βαρβαρισμούς.

Γ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αν παρακολουθεί κάποιος τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα νομίζει ότι η κυβέρνηση τα πάει θαυμάσια, ενώ αν παρακολουθεί τα ιδιωτικά στο τέλος έχει μια έντονη διάθεση αυτοκτονίας, διότι όλα του φαίνονται τόσο μαύρα και άραχνα που ούτε να περιμένει την σωτηρία από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κουράγιο.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Κάποια –ελάχιστα– ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, για παράδειγμα, είτε είναι φιλοκυβερνητικά είτε κρατούν κάποιες ισορροπίες. Αλλά και εντός των δημόσιων και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων υπάρχουν εκπομπές που καταφέρνουν να ανθίστανται στη γενική γραμμή και να σέβονται –λιγότερο ή περισσότερο– τις βασικές συνταγματικές αρχές. Κάποιες, μάλιστα, σε πείσμα των καιρών, είναι σχεδόν υποδειγματικές.

Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και ο κανόνας, δυστυχώς, δεν είναι μόνον η μεροληπτική και συχνά προπαγανδιστική ενημέρωση ή η απουσία έστω και στοιχειωδών ποιοτικών προδιαγραφών.

Ακόμη χειρότερο είναι το ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων –βοηθούσης, ως προς ορισμένους, και της οικονομικής κρίσης– αποδέχεται, περίπου σαν νομοτέλεια, την παραβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αλλοι δε προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω, μετατρεπόμενοι κυνικά και αδίστακτα σε «πιστόλια» των εργοδοτών τους…

Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, δημόσιων και ιδιωτικών. Και την εικόνα αυτή, που βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία μας, μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να την αλλάξει. Και πρέπει, κατά την άποψή μου, να την αλλάξει ως τάχιστα. Εδώ και τώρα…

* καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσα κανάλια χωράνε;
Ενα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας καναλιών θα δημοπρατηθούν. Τους προηγούμενους μήνες, το θέμα έγινε αντικείμενο απίστευτης προπαγάνδας και αντι-επιστημονικής...
Πόσα κανάλια χωράνε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης
Ενημέρωση σε μια δημοκρατική χώρα σημαίνει πρώτα απ' όλα παρουσίαση των γεγονότων από όλες τις πλευρές με όσο γίνεται πιο ακριβή και αντικειμενικό τρόπο, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει με...
Περί ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών...
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα
Ολες οι πλευρές –κυβέρνηση, κόμματα και τηλεοπτικοί σταθμοί– επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο εντυπώσεων, με έντονα προπαγανδιστικά χαρακτηριστικά, που πόρρω απέχει από μια ψύχραιμη, νηφάλια και θεσμικά...
Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενημέρωση δεν είναι κομμωτήριο
Ο πλουραλισμός στην ενημέρωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των καναλιών που εκπέμπουν. Στα χρόνια της κρίσης, οι εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν μεν επτά, η ενημέρωση όμως που παρείχαν, ιδίως σε...
Η ενημέρωση δεν είναι κομμωτήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΣΡ και αναδιανομή ραδιοτηλεοπτικών αδειών
Η ριζική αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών καναλιών εντοπίζεται στην άρνηση και παρακώλυσή της. Μοιάζει αδιανόητο, αλλά εν έτει 2016, κόμματα της αντιπολίτευσης...
ΕΣΡ και αναδιανομή ραδιοτηλεοπτικών αδειών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας