• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 36.5°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.1°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 31.5°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  4 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.4°C
  3 BF
  15%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  32%

Η αντιφιλελεύθερη Ν. Δημοκρατία

 • A-
 • A+

«Ας αφαιρέσουμε από τις κυβερνήσεις τη δύναμη να προστατεύουν το νόμισμά τους από τον ανταγωνισμό».

Φρίντριχ Χάγεκ

H ερώτηση της Ν.Δ. για το σύστημα παράλληλων πληρωμών-νομισμάτων που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιεικώς ανόητη. Κατ' αρχάς, όπως γνωρίζει όποιος έχει σπουδάσει έστω και ένα χρόνο οικονομικά, η θεωρία της ύπαρξης και κυκλοφορίας παράλληλων νομισμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης φιλελεύθερης προβληματικής.

Ο κορυφαίος ίσως διανοητής του σύγχρονου φιλελευθερισμού, ο Αυστριακός Φρίντριχ φον Χάγεκ έχει αφιερώσει δύο βιβλία στο θέμα. Τα «Νομισματική επιλογή» και «Αποκρατικοποίηση του χρήματος», στα οποία παραθέτει τα επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης και ανταγωνισμού πολλαπλών νομισμάτων.

Αλλά δεν είναι μόνο στο επίπεδο της αφηρημένης θεωρίας του φιλελευθερισμού όπου ανθεί η συζήτηση για παράλληλα νομίσματα. Αυτό που είναι ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας είναι ότι ένα σχέδιο για μια σχεδιασμένη ημιέξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση δύο νομισμάτων πρωτοπαρουσιάστηκε σε μία διάσκεψη για το μέλλον του ευρώ που διοργάνωσε 2013 το θρυλικό νεοφιλελεύθερο ίδρυμα Institute of Economic Affairs της Βρετανίας!

Στη μελέτη τους που έφερε τον τίτλο «Saving Monetary Union? A Market solution for the orderly suspension of Greece» οι καθηγητές Pedro Schwartz, Francisco Cabrillo και Juan E. Castañeda πρότειναν μια φιλελεύθερη λύση της ελληνικής τραγωδίας κεντρικό σημείο της οποίας ήταν η υιοθέτηση του διπλού νομίσματος παράλληλα με άλλα μέτρα. 

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει να εκδίδει δραχμές διατηρώντας παράλληλα και σε κυκλοφορία το ευρώ.

Τα δύο νομίσματα θα κυκλοφορούσαν παράλληλα και θα ήσαν ελεύθερα μετατρέψιμα.

Κανένα από τα δύο δεν θα ήταν το «επίσημο νόμισμα» της χώρας. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να θεραπεύσει τα προβλήματά της χωρίς να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό όραμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ντράγκι θα έπρεπε να εγγυηθεί τις καταθέσεις σε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην προκληθεί πανικός.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονταν τα φασιστικά capital controls που έχει επιβάλει σήμερα η ΕΚΤ.

Το κόστος της εγγύησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν ελάχιστο σε σχέση με το κόστος της διατήρησης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ομως όλα τα άλλα δάνεια που χρωστούσαν οι ιδιώτες στις τράπεζες θα δραχμοποιούνταν, έτσι ώστε να μην πληγούν τα νοικοκυριά των οποίων τα έσοδα (μισθοί κ.λπ.) θα ήσαν σε δραχμές.

«Εκείνοι που θα επωφελούνταν από αυτό το σχέδιο», αναφέρει η μελέτη, «θα ήσαν οι Ελληνες πολίτες που (στο σύνολό τους), θα διατηρούσαν την αξία σε ευρώ των καταθέσεών τους αλλά των οποίων θα δραχμοποιούντο τα δάνεια».

Το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου για την Ελλάδα θα ήταν ότι η τιμολόγηση μισθών, φόρων, κοινωνικών παροχών και εγχώριων ενεργητικών σε δραχμές θα έδινε τεράστια ώθηση στις εξαγωγές της χώρας και θα οδηγούσε στις αναγκαίες προσαρμογές των τιμών χωρις την πρόκληση αυτής της απίστευτης ανεργίας του 25%!

Παράλληλα, και μη εγκαταλείποντας ολοκληρωτικά το ευρώ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίζονταν να χρηματοδοτούνται για ένα διάστημα από το Target 2.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συνέχιζαν να έχουν πρόσβαση σε κατάσταση ανάγκης τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος (που θα εξέδιδε τη νέα δραχμή).

Στο νέο σύστημα θα υπήρχαν δυο κεντρικές τράπεζες: η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Κάθε ελληνική εμπορική τράπεζα θα μπορούσε να επιλέξει ένα από τα δύο κλάμπ (η αμφότερα).

Η νέα δραχμή κάτω από μία ορθή διαχείριση από την Τράπεζα της Ελλάδος θα διατηρούσε την αξία της και δεν θα μεταβαλλόταν σε «ψιλά».

Οπως γράφουν οι νεοφιλελεύθεροι μελετητές:

«Δύο τραπεζικές λέσχες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους θα παρείχαν στις κεντρικές τράπεζες που ήσαν επικεφαλής τους τα ορθά κίνητρα έτσι ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στα μέλη τους. Στο νέο σενάριο οι εμπορικές τράπεζες θα είχαν την επιλογή να είναι μέλη –και να ακολουθούν τους κανόνες– εκάστης ή αμφοτέρων των λεσχών. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σύμφωνα με την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσέφερε το κάθε νόμισμα, μετρούμενο στην ικανότητα του κάθε νομίσματος να διατηρήσει την αγοραστική αξία στο μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα. Στον βαθμό που δεν θα υπήρχαν τα εμπόδια που θέτει η ύπαρξη “επίσημου νομίσματος” και τα capital controls και σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τη στιγμιαία επικοινωνία, ο ανταγωνισμός στην έκδοση νομίσματος θα ήταν μια πραγματική πιθανότητα».

Αναμφίβολα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το φιλελεύθερο όραμα παράλληλων ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Ομως ήταν ένα βήμα προς τη σωστή, δηλαδή τη φιλελεύθερη, κατεύθυνση.

Αντί λοιπόν να το αγκαλιάσει, επισημαίνοντας παράλληλα και τα μειονεκτήματά του, η Ν.Δ. προτιμά να το καταγγείλει, αποδεικνύοντας έτσι ακόμη μια φορά ότι η μόνη πολιτική φιλοσοφία την οποία έχει είναι η τυφλή υποταγή στα κελεύσματα των απαράτσνικ των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι θέλουν το ευρώ και ποιους ωφελεί το εθνικό νόμισμα
Τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ευρώ και το εθνικό νόμισμα. Δεν πρόκειται ασφαλώς για το «χρώμα»,...
Ποιοι θέλουν το ευρώ και ποιους ωφελεί το εθνικό νόμισμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δραχμή: μια εύκολη, αλλά αδιέξοδη επιλογή
Τι σημαίνει πράγματι η επιστροφή στη δραχμή; Γιατί μόνο εμείς από τους 19 εταίρους μας, που συμμετέχουν στο ευρώ, επιζητούμε αυτήν τη λύση; Γιατί 141 χώρες σε σύνολο 187 επιδιώκουν τη σταθερότητα της ισοτιμίας...
Δραχμή: μια εύκολη, αλλά αδιέξοδη επιλογή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απάντηση στο δίλημμα €υρώ ή Δραχμή είναι Δυαδικό €υρώ (Μέρος 1)
Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί μια νομισματική πρόταση, συνεπικουρούμενη από ένα αναγκαίο συνδυασμό παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη με κατεύθυνση τη σύγκλιση, επιχειρώντας να σκιαγραφήσω μια ορθολογική απάντηση...
Η απάντηση στο δίλημμα €υρώ ή Δραχμή είναι Δυαδικό €υρώ (Μέρος 1)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ένα Ευρωπαϊκό Μέτωπο;
Αν γινόταν δημοψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Μέτωπο θα ήταν μονόδρομος. Η ισχυρή δημοσκοπική επίδοση του ευρώ, που έχει πολλαπλώς καταγραφεί, είναι σημαντική πολιτική προίκα, ενώ άξια προσοχής είναι μια ασυνάρτητη...
Προς ένα Ευρωπαϊκό Μέτωπο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διολίσθηση
Από μια άποψη, η απώλεια και της ειρήνης δεν είναι παρά φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας πορείας. Σε συνθήκες διαρκούς διολίσθησης, έρχεται και κάποιος πιο κυνικός που προκαλεί απότομη υποτίμηση κάθε αξίας.
Διολίσθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώ: το νόμισμα που επιβιώνει εξαιτίας του φόβου
Ύστερα από είκοσι χρόνια ζωής, το ευρώ κατάφερε να εξελιχθεί σε φοβικό νόμισμα που επιβιώνει εξαιτίας του τρόμου που προκαλεί η απώλειά του. Μόνο επιτυχία δεν μπορείς να το πεις.
Ευρώ: το νόμισμα που επιβιώνει εξαιτίας του φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας