• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.1°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.7°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%

Γόρδιος δεσμός

 • A-
 • A+

Οι εσωτερικές εξελίξεις κινούνται σε πολλά επίπεδα τα οποία τέμνονται και δημιουργούν σεισμικές δονήσεις στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουμε αμετανόητοι εραστές του παρελθόντος και επίμονοι αρνητές του μέλλοντος.

Δυστυχώς, ο γόρδιος δεσμός της χώρας δεν έχει λυθεί και δεν διαφαίνεται καμία προοπτική λύσης για το άμεσο προσεχές διάστημα.

Αυτός όμως ο γόρδιος δεσμός είναι ένας γρίφος που βρίσκεται μέσα σε ένα αίνιγμα, το αίνιγμα της περιοχής στην οποία η ιστορία μάς έκανε μόνιμους κατοίκους για κάποιες χιλιετίες.

Το αίνιγμα, σαν τη ρωσική μπάμπουσκα, βρίσκεται μέσα στο μυστήριο που καλύπτει τις διεθνείς σχέσεις από την Κινεζική Θάλασσα έως την Ουκρανία.

Ζούμε μια επίπονη και επικίνδυνη μετάβαση προς ένα άγνωστο διεθνές σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται γύρω από την οικονομία της παγκοσμιοποίησης, την έκρηξη στον μουσουλμανικό κόσμο και την αναζήτηση μια νέας θέσης στο τραπέζι των ισχυρών από την Κίνα, την Ρωσία του Πούτιν και μια Ινδία που δοκιμάζει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι η περιοχή μας, η οποία έγινε πλέον ένα διεθνές πεδίο δοκιμών των τριών μεγάλων, της παγκόσμιας τρόικας: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία με την Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ να παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τους οποίους όρισαν οι τρεις μεγάλοι, αλλά αυτοί οι τοπικοί παράγοντες διαγκωνίζονται για τα δικά τους «απαράγραπτα» δικαιώματα όπως η εξόντωση των Κούρδων για τους Τούρκους, η εξόντωση του Ιράν για το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και η εξάπλωση της ιρανικής επιρροής σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και στις χώρες του Κόλπου και στην Υεμένη.

Η Ρωσία έχει πλέον εμφανώς επιτρέψει την προαναγγελθείσα επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, σε κουρδικές περιοχές, δυτικά του Ευφράτη με την «Επιχείρηση Ξίφος του Ευφράτη», και κυρίως στην πόλη Αφρίν, προπύργιο των Κούρδων συμμάχων των Αμερικανών.

Ανατολικά του Αφρίν υπάρχουν αμερικανικές βάσεις και το ερώτημα είναι αν οι Τούρκοι θα τολμήσουν να επιτεθούν σε αυτές τις περιοχές διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με τους Αμερικανούς.

Η περιγραφή των γεγονότων και των συνεχών παιγνίων επιρροής και εξάπλωσης εδαφικής ή ιδεολογικής κυριαρχίας σε αντιπαράθεση με το ιστορικό-κοινωνικό παρελθόν της περιοχής μόνον αισιοδοξία δεν επιτρέπει για μια ειρηνική διευθέτηση του λουτρού αίματος στην περιοχή.

Τα συμπεράσματα είναι αρκούντως εμφανή.

Πρώτον: η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται ανοιχτά και από εχθρούς και από «φίλους».

Δεύτερον: οι ΗΠΑ δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο των επεμβάσεών τους και μάλιστα διαφαίνεται η συνεχής αλλαγή των σχεδίων τους ανάλογα με τις προθέσεις των επί τόπου συμμάχων τους και τις κινήσεις της Ρωσίας.

Τρίτον: η Ε.Ε. είναι παντελώς απούσα από τα τεκταινόμενα, παρόλο που οι επιπτώσεις γι αυτήν είναι ήδη βαρύτατες.

Τέταρτον: το ιστορικό αίτημα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας παραμένει στις καλένδες και στις καλές διαθέσεις (δηλαδή συμφέροντα) των μεγάλων δυνάμεων. Θα ήταν χρήσιμο οι διάφοροι μοντέρνοι ή μετα-μοντέρνοι ερμηνευτές της ελληνικής ιστορίας να έχουν κατά νου πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος και πόσο εύκολα μπορεί να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Μια τελευταία παρατήρηση: Η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα, έχοντας αδυναμία να προβάλει οποιαδήποτε διεκδίκηση, έστω και για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της γειτονιάς μας, οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο της φυσικής τους εξόντωσης. Η «αποτυχία» της λύσης του Κυπριακού ήταν αναμενόμενη, αν κανείς συνυπολογίσει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία: εθνικιστές και κεμαλιστές έναντι των ισλαμιστών και τη συνεχή προβολή ισχύος της «συμμάχου» γείτονος, η οποία διεκδικεί πάντα το μάξιμουμ για να πάρει πάντα κάτι.

Και από τη Μ. Ανατολή με ένα νοητικό άλμα μπορούμε να περάσουμε στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Κορεατική χερσόνησο και την Κινεζική Θάλασσα όπου οι ΗΠΑ έχουν ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο με το βορειοκορεατικό καθεστώς και τα εξοπλιστικά του προγράμματα.

Σε αυτή τη διένεξη ο πρόεδρος Τραμπ εμπλέκει την Κίνα, από την οποία περιμένει να πιέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει υλοποιηθεί και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στην Κίνα, πουλώντας όπλα στην Ταϊβάν, κάνοντας πτήσεις μέσα στον εναέριο χώρο το οποίο διεκδικεί η Κίνα και περιπολίες πολεμικών πλοίων στα όρια των 12 ναυτικών μιλίων των νήσων Σπάρτλεϊ.

Δείχνουν οι ΗΠΑ ότι μπορεί να προχωρήσουν σε επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αρχίζοντας έναν εμπορικό πόλεμο με αδιευκρίνιστες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

Ολοι αυτοί οι επιμέρους γρίφοι και αινίγματα συναποτελούν έναν δυσεπίλυτο γόρδιο δεσμό του οποίου τη λύση, ενώ δεν μπορούμε να βρούμε, υφιστάμεθα όλες του τις συνέπειες ως παράπλευρες απώλειες.

Βρισκόμαστε σε μια μετάβαση προς μια νέα παγκόσμια αταξία.

*συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
Οι κακές σχέσεις με το Ισραήλ, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η επαμφο­τερίζουσα στάση απέναντι στο Ιράν ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν την Αγκυρα αντιμέτωπη με την αμερικανική πολιτική. Η αμερικανική...
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eργαστήρι η Μ. Ανατολή
Η κρίσιμη μάχη για το Κομπάνι υπήρξε νικηφόρα για τους μαχητές του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης διασώζοντας χιλιάδες από την εξτρεμιστική βαρβαρότητα του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» και αποτρέποντας αφενός...
Eργαστήρι η Μ. Ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στον Ελεύθερο Κόσμο;
Η Παγκόσμια Τηλεδιάσκεψη για τη Δημοκρατία επιχειρεί να δώσει ιδεολογικό-αξιακό περιτύλιγμα κατά κύριο λόγο στη στρατηγική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και δευτερευόντως με τη Ρωσία.
Επιστροφή στον Ελεύθερο Κόσμο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν
Αργά αλλά σταθερά η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία μετά το 2011 αναδεικνύεται καταστροφική επιλογή που παραπέμπει στη μοιραία για την Αθήνα Σικελική Εκστρατεία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκρουσιακή συμπαιγνία
Το μέλλον της Λιβύης θα καθοριστεί σε αποφασιστικό βαθμό από τις επιλογές της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τις δυτικές δυνάμεις που παρενέβησαν το 2011 να παρακολουθούν τις εξελίξεις ως θεατές.
Συγκρουσιακή συμπαιγνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα σφαγή των Κούρδων
Ο κουρδικός λαός, παρά την πολύ ανεπτυγμένη εθνική και κοινωνική του συνείδηση, πέφτει διαρκώς θύμα των ιμπεριαλιστών, που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς και κοινωνικούς πόθους του.
Η νέα σφαγή των Κούρδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας