• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα;

 • A-
 • A+

Η εμφανής κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στο δροσερό θέρετρο του Crans Montana της Ελβετίας, αλλά και αφανώς και σε μεγαλύτερη, χωρίς αμφιβολία, έκταση στα αόρατα μετόπισθεν, ουσιαστικά μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτών πέρα απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες της μεγαλονήσου και κυρίως της πρωτεύουσάς της.

Αυτήν την αίσθηση αποκόμισα μετά την εβδομαδιαία καλοκαιριάτικη παραμονή μου εδώ στη Λευκωσία. Οι συζητήσεις των απλών πολιτών, εκτός από τα συνήθη και καθημερινά τους προβλήματα, εστιάζονται στο επίμαχο θέμα της εξεύρεσης κάποιας επιτέλους αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι πασιφανές ότι τις τελευταίες μέρες οι τόνοι και στις δύο κοινότητες του νησιού ανέβηκαν αισθητά, με την κάθε μια να προβάλλει τις απαιτήσεις της σε υπερθετικό βαθμό, για λόγους καθαρά τακτικής στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Εκεί, μακριά στην Ελβετία όπως εξελίσσονται τα πράγματα, απ’ ό,τι τουλάχιστον φαίνεται στις ανταποκρίσεις των απεσταλμένων δημοσιογράφων, ένας λίγο υποψιασμένος παρατηρητής εύκολα συμπεραίνει ότι όλοι βρέθηκαν στο δροσερό και ειδυλλιακό θέρετρο, όχι για να λύσουν προβλήματα, αλλά περισσότερο για να μην κατηγορηθούν ότι δεν προσπάθησαν και θεωρηθούν υπαίτιοι για την όποια αποτυχία των συνομιλιών.

Πέρα απ’ τις φιλότιμες και δυναμικές, ομολογουμένως, προσπάθειες του δικού μας υπουργού Εξωτερικών, εκεί παρελαύνουν, μπροστά ή στα παρασκήνια, αντιπροσωπείες των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως των αποκαλούμενων εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία), με τις σχετικές δηλώσεις τις οποίες φροντίζουν να κάνουν γνωστές εκ των προτέρων, και φυσικά για τους δικούς τους λόγους.

Η Μεγάλη Βρετανία, με ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει τον σημαίνοντα ρόλο που έχει αναλάβει ως εγγυήτρια δύναμη (!), τονίζοντας ότι, ‘‘....συνεισφέρει σε μια λύση με διάφορους τρόπους όπως με το να είναι ένας εκ των συμμετεχόντων στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αλλά και μέσω της προσφοράς μας να εκχωρήσουμε σχεδόν τη μισή γη των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων σε μια ενωμένη Κύπρο, και μέσω της πρακτικής μας βοήθειας προς τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για μια λύση...’’!

Η Τουρκία τώρα από τη μεριά της, στην οποία άλλωστε βρίσκεται το μυστικό κλειδί της εξεύρεσης λύσης, επηρεάζει αποφασιστικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία δεν δέχεται με κανένα τρόπο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων για λόγους, όπως λέει, ασφάλειας! Είναι πασιφανές ότι η γειτονική και αθεράπευτα βουλιμική χώρα, επιθυμεί όχι μόνο να παραμείνει ένα μεγάλο μέρος αυτών, αλλά και με διάφορα νομικά τερτίπια να έχει το πάνω χέρι σε μια μελλοντική Κύπρο και να ελέγχει τις όποιες διοικητικές και πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρο το νησί, αυτή τη φορά!

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, με τη σειρά της, τονίζει κατ’ εξακολούθηση, ότι η κάθε διαπραγμάτευση, καταλήγει πάντοτε σε ανταλλαγές (trade offs), ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν τα δικαιώματα της Κύπρου και να μοιραστούν οι πόροι, είναι μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αναγνωρίζοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για συνεργασία και περαιτέρω συνεννόηση!

Ίσως η πλέον ξεκάθαρη θέση που διατυπώθηκε, έως τώρα τουλάχιστον, ήταν εκείνη του ηγέτη της σοσιαλιστικής ομάδας στη Ευρωβουλή, Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς, ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται κηδεμονία, και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να πετύχουν χωρίς να χρειάζονται ξένα στρατεύματα ή τρίτες χώρες για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Κύπρου και των πολιτών της!

Αν δούμε λίγο πιο σφαιρικά όλα αυτά θα παρατηρήσουμε ότι οι ΗΠΑ, ως υπερδύναμη, θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να επηρεάσουν την Τουρκία και τις εξελίξεις στη μεγαλόνησο σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα η υπερδύναμη εμφανίζεται παρούσα γιατί πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται η χρυσοφόρα εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!

Η Βρετανία, αλήθεια, που ακόμα διατείνεται ότι είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, γιατί δεν απέτρεψε τότε την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων; Είναι προφανές ότι και σήμερα αυτό που την απασχολεί στην ουσία είναι οι βάσεις της στην Κύπρο και μόνο! Όσον αφορά για τα Ηνωμένα Έθνη και του νυν εκπροσώπου τους, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον τελευταίο φαίνεται ότι περισσότερο τον απασχολεί η πολιτική καριέρα στη χώρα του κι όχι η σωστή και δίκαιη λύση του προβλήματος.

Άλλωστε, ο ύπουλος ρόλος του ήρθε στο φως σε όλη τη μεγαλοπρέπεια πια!

Όλα τα υπόλοιπα δεν πείθουν πλέον κανένα!

Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
Με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων η Τουρκία δημιουργεί ακόμη ένα «ανέκκλητο τετελεσμένο», καθιστώντας όλο και πιο απίθανη την όποια επιστροφή εδαφών εάν αποτύχει και η τελευταία πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο...
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
Καθώς πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα στο Κυπριακό μια συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (17-18/8) γίνεται αιτία να βγουν στο φως πολλά από όσα συνέβησαν στο Κυπριακό...
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σκέφτεται πραγματικά ο Αναστασιάδης;
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έγραψε μια επιστολή προς τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, και τον κάλεσε «να αρχίσουν παραγωγικό διάλογο» για την επίλυση του Κυπριακού.
Τι σκέφτεται πραγματικά ο Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
Η απόφαση του Κύπριου προέδρου να αφαιρέσει τα διαβατήρια από τον Ερσίν Τατάρ και βασικά στελέχη της «κυβέρνησής» του γυρίζει το κλίμα του διχασμού στη μαύρη εποχή 1963-74.
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου
Με φανερό έλλειμμα αξιοπιστίας, ο Ν. Αναστασιάδης προσκαλεί τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αλλά κρύβει την πραγματική εικόνα όλων όσα τεκταίνονται στον διεθνή...
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας