Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προοδευτική προγραμματική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΣΥ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προοδευτική προγραμματική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΣΥ

  • A-
  • A+

Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε τέσσερις φορές στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής που ακολούθησε. Πώς απαντάει σε αυτό η πολιτική ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Με τις προτάσεις για την «εθνική συνεννόηση» που είναι η πίσω πόρτα της οικουμενικής; Ή με τις ατάκες, γιατί περί ατάκας πρόκειται, περί κούφιας ετικέτας «περί Κεντροαριστεράς». Τι σημαίνει «Κεντροαριστερά» αλήθεια;

Ολίγη από Αριστερά; Ολίγη από Δεξιά; Light Αριστερά; Σε τι ξεχωρίζει από τη νεοφιλελεύθερη Κεντροδεξιά τού σήμερα, με την οποία επί της ουσίας ταυτίζεται από την αποδοχή μαζί με τη Ν.Δ. της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1993) και των όρων της ευρωζώνης στη συνέχεια. Τι σημαίνει «Κεντροαριστερά» για τις εργασιακές σχέσεις, για τους φόρους, για την ανάπτυξη, για τις επιχειρήσεις, για τις πολιτικές λιτότητας; Τι λέει για όλα αυτά «η Κεντροαριστερά»;

Δεν ακούμε να λέει τίποτα για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα. Η Κεντροαριστερά, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, ακολουθεί με συνέπεια την κλασική γραμμή για την κάθε αντιπολίτευση. Την ενδιαφέρει μόνο η ήττα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση κι από εκεί και πέρα «βλέπουμε».

Πώς θα πείσει επομένως η «Κεντροαριστερά» την υποψιασμένη πλέον ελληνική κοινωνία ότι οι κινήσεις αυτές δεν εκπορεύονται από την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης των παλαιών αξιωματούχων της, αλλά από τις πραγματικές ανάγκες έκφρασης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή της σοσιαλδημοκρατίας;

Του χώρου δηλαδή που στο φάσμα Αριστερά - Δεξιά εκπροσωπήθηκε στην 3η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε μεγάλο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ ή, αν μιλήσουμε με όρους κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, τις δυνάμεις της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας που εμφορούνται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Του προοδευτικού χώρου με λίγα λόγια που σε μεγάλο βαθμό εκφράστηκε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται και οι δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εξ αυτού του λόγου θα μπορούσε η ΔΗΣΥ να αποτελέσει έναν εν δυνάμει αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας. Η ΔΗΣΥ όμως εμφανίζει σήμερα μια αμφισημία. Το δόγμα «των ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ» που έχει εξυφάνει η νέα ηγεσία (προς εγκατάλειψη του παλαιού «δόγματος Βενιζέλου» ότι συνεργαζόμαστε μόνο με τη Ν.Δ.) δεν την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή. Στην παρούσα φάση, η ΔΗΣΥ λειτουργεί ως ένας πολιτικός μπαλαντέρ.

Οι απόψεις της είναι αποϊδεολογικοποιημένες. Τα στελέχη της τηρούν στάση αναμονής ενόψει της πρόσκλησης του κυρίου Μητσοτάκη να αναλάβουν υπουργική καρέκλα. Αυτός είναι και ο λόγος για την εκλογική και δημοσκοπική της στασιμότητα.

Καλείται επομένως η ηγεσία της να αποφασίσει. Δεν μπορεί να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ολοι πρέπει να αναλάβουμε το βάρος των ευθυνών μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα άμεσα, στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας που θα στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης. Οχι τις παραμονές των εκλογών ή –ακόμη χειρότερα– έπειτα από αυτές. Σήμερα.

Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα μπορούσε να συντελέσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας προγραμματικής συμμαχίας. Η απλή αναλογική ως σύστημα διευκολύνει την οικοδόμηση συμμαχικών κυβερνήσεων, οι οποίες μπορεί να είναι σταθερές μόνο αν στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώκει τη συνεργασία με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν από κοινού στην υλοποίηση ενός αριστερού προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος. Και οι προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας κατά μέρος τον ρεβανσισμό και τον άκαιρο κομματικό μεγαλοϊδεατισμό. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για προγραμματικές συμφωνίες. Οχι για «συμφωνίες κορυφής», δηλαδή συγκυριακές, εξ ανάγκης, συνεργασίες δύο ή τριών κομμάτων.

Αυτό, άλλωστε, ως διεργασία συντελείται σήμερα και στην Ευρώπη ως απάντηση του προοδευτικού χώρου στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και στον ακραίο λαϊκισμό που προκαλεί πολιτικό, κοινωνικό και παραγωγικό διχασμό.

Σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού να συνεννοηθούν με την Αριστερά και την οικολογία ώστε να αποσοβήσουν το κακό σενάριο που περιγράφει τη διολίσθηση της Ευρώπης σε μια σκοτεινή περίοδο προστατευτισμού, οικονομικών εθνικισμών, αυταρχισμού και «κλεισίματος» των κοινωνιών που θα φέρει στα πράγματα δυνάμεις δημαγωγικές και ανίκανες εν τέλει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ανεπτυγμένων και αλληλεξαρτώμενων οικονομιών.

Αν δεν συμβεί αυτό, πολύ φοβάμαι ότι η επίλυση του σύνθετου ελληνικού ζητήματος και η έξοδος από την κρίση που συνδέεται με την ανάγκη νομοθέτησης και υλοποίησης ρηξικέλευθων αλλαγών σε όλο το παραγωγικό σύστημα της χώρας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί ζητούμενο.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Διστακτικά και ανοίκεια
Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό δυνητικής επιρροής του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών επιρροής που κατέγραφαν έως τον Σεπτέμβριο τα δύο κόμματα –η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι–...
Διστακτικά και ανοίκεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ανοίξει ο διάλογος
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκε στα χαμηλά πατώματα γιατί ηττήθηκαν η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία, αλλά γιατί ο πολίτης θεώρησε το άλλοτε ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό ΠΑΣΟΚ ακολούθημα της Ν.Δ. Τώρα χρειάζεται...
Να ανοίξει ο διάλογος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
Ο «πατριωτικός»-ελληνορθόδοξος αυριανισμός αφενός και ο πασοκικός «εκσυγχρονισμός» αφετέρου, που βλέπουμε στις μέρες μας να αναπαράγονται στο εσωτερικό πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά τα δύο σκέλη μιας...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
Οι «εσωστρεφείς» εγκαλούνται πως δεν θέλουν ούτε τη μεν ούτε τις δε. Που σημαίνει απλώς ότι η «εσωστρέφειά» τους συνίσταται στο ότι δεν θέλουν ούτε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε συμμαχία με τη σημερινή...
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
Ολες οι ώς τώρα διαδικασίες περί διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται αρκετά πειστικά στη σύνθεση του πρόσφατα ιδρυθέντος Πολιτικού Συμβουλίου, που καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην...
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας