• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.9°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 25.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 23.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.2°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.3°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 24.0°C
  0 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  25%

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει παράγραφο παράγραφο την απόφαση του Eurogroup

ΕUROKINISSI

Το ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου μεταφρασμένο σε απλά ελληνικά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οπως κάθε τυραννία έτσι και η τρόικα έχει δημιουργήσει τη δική της φρασεολογία, για να μην πω γλώσσα, ώστε να αμπαλάρει τα ανακοινωθέντα της ως ανθρωπιστικές, λογικά αναπόφευκτες, αποφάσεις που προαναγγέλλουν θετικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο ανακοινωθέν του Eurogroup. Καθήκον όσων αντιστέκονται είναι η «μετάφραση» τέτοιων ανακοινωθέντων από την τρόικα-speak (όπως θα την ονόμαζε ο μακαρίτης ο Οργουελ) σε απλά ελληνικά. Με αυτό τον σκοπό παραθέτω το κείμενο της τρόικας (με πλάγια γράμματα) και αμέσως από κάτω τη «μετάφραση».

❶ Εισαγωγικά: Χαράς ευαγγέλια

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup καλωσορίζει την επιβολή στην Ελλάδα άλλης μιας δόσης δανείων που επιτρέπουν στη χώρα να πληρώσει την τρόικα υπό όρους που βαθαίνουν την πτώχευση του Δημοσίου, επεκτείνουν την κρίση του ιδιωτικού τομέα, προωθούν την ερημοποίηση της χώρας αλλά και συνεχίζουν την προσποίηση ότι η κρίση επιλύεται.

❷ Νέα λιτότητα που βουλιάζει ό,τι απέμεινε από τον ιδιωτικό τομέα

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων της β’ αξιολόγησης, ιδίως του φιλόδοξου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που αφορά τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Μαζί αυτά παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται για μετά το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση, που κατήγγελλε ώς πρόσφατα ότι η νομοθέτηση περικοπών για μετά το 2018 είναι παράνομη, δέχτηκε ότι, μετά το 2018, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο, ενώ η Εφορία θα παρακρατά ένα ολόκληρο μηνιάτικο (μισθός ή σύνταξη) ετησίως των φτωχότερων Ελλήνων, καθώς και το ίδιο εξοντωτικό ποσοστό από τις επιχειρήσεις.

Το ότι μία στις δύο οικογένειες δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, και ζει με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς, δεν αφορά την τρόικα. Ούτε το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ζουν από τους φτωχούς, θα τις αναγκάσει να κλείσουν με αποτέλεσμα περισσότερους ανέργους και περαιτέρω καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων.

❸ Οργιο πλειστηριασμών χωρίς βελτίωση της θέσης των τραπεζών

Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση πακέτου αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι η δημιουργία ενεργού δευτερογενούς αγοράς, πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, όπως και δράσεων για να καταστεί πλήρως λειτουργική η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνται και μεταπωλούνται στην αγορά όπου κυριαρχούν αρπακτικά funds με συνακόλουθη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Ετσι, οι τιμές των ακινήτων συνεχώς πέφτουν, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται και οι ελληνικές επιχειρήσεις ή κλείνουν ή αποκτώνται από ξένες, οι οποίες όμως δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν όσο τα μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης αναπαράγονται.

❹ Τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα παραμένουν καταργημένα, ενώ οι ομαδικές απολύσεις «απελευθερώνονται»

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup χαιρετίζει την ισχύουσα νομοθεσία που διασφαλίζει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

«Διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις» σημαίνει, απλώς, ότι διατηρείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων η οποία νομοθετήθηκε το 2012. Πάει, λοιπόν, και η τελευταία κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ!

Επιπλέον, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις η φράση «βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.» σημαίνει, σε τρόικα-speak, ότι χαλαρώνουν και οι τελευταίοι περιορισμοί ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να απολύονται κάθε μήνα.

❺ Οι μικρές επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού

Το Eurogroup επίσης συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση της νομοθεσίας που αφορά την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Το 2015, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ανακοινώσαμε ότι: (α) οι λεγόμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ ήταν ξεπερασμένες και ανεπιθύμητες τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, και (β) θα συνεργαζόμασταν προς ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα έβγαζε από το στόχαστρο τους μικρομεσαίους, μεταφέροντας σε αυτό την ολιγαρχία.

Η τρόικα τότε αντέδρασε βίαια, στον βαθμό που έφτασε να απειλεί στελέχη του ΟΟΣΑ να μην αναμειγνύονται στα του ελληνικού μνημονίου! Τώρα, το Eurogroup συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση επειδή επανέφερε εκείνες τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, που θα φέρουν νέα πανωλεθρία στους μικρομεσαίους, κατ’ απαίτησιν της ολιγαρχίας και των ξένων πολυεθνικών.

❻ Μείωση του ΕΣΠΑ, παρουσιαζόμενη ως πράξη γενναιοδωρίας

Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την τόνωση των επενδύσεων... [και] για την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, που ανέρχονται περίπου σε 11 δισ. ευρώ... επιπρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, ... για την περίοδο 2017-2020...

Πριν πούμε «να, και κάτι καλό!» αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2015-2020 είναι κατά 25% μικρότερο από το αντίστοιχο της περιόδου 2010-2015! Η μείωση της χρηματοδότησης παρουσιάζεται, παραπλανητικά, ως μοχλός... ανάπτυξης.

Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τους θεσμούς... να αναπτύξουν και να στηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω επιλογές κινητοποίησης επιπρόσθετων κεφαλαίων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως είναι η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Καταπληκτικό: Θυμίζει «ναυαγοσώστη» που δένει σιδερένια μπάλα στο πόδι αδύναμου κολυμβητή, τον πετάει στα βαθιά νερά και μετά τον καλεί «να αναπτύξει "ολιστική στρατηγική" για τη βελτίωση των κολυμβητικών του δεξιοτήτων»!

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύσβατος ο «δρόμος» μετά την έξοδο από τα μνημόνια
Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup κατέστη δυνατή μόνο με τη δέσμευση της χώρας μας για πρωτογενή πλεονάσματα 6,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060 (!)Το ερώτημα που γεννάται...
Δύσβατος ο «δρόμος» μετά την έξοδο από τα μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισχύς και δίκαιο στις διεθνείς σχέσεις
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται συνεχώς προσπαθώντας να αποδείξει το άδικο των δανειστών μας, του Σόιμπλε, της ΕΚΤ, του Eurogroup, του ΔΝΤ και πάει λέγοντας. Η τελευταία παρέμβασή του προσπαθεί να αποδομήσει...
Ισχύς και δίκαιο στις διεθνείς σχέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα τι κάνουμε;
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Εθνική συμφιλίωση στη βάση τριών ελάχιστων κοινών στόχων και επτά τομών που δρομολογούμε χωρίς την άδεια του Eurogroup. Αυτή είναι η πρόταση του DiEM25 μετά τα μέτρα για...
Και τώρα τι κάνουμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να χαιρόμαστε που το Eurogroup συζητά το χρέος;»
ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.». Προδιαγράφεται θεραπευτική η διαφαινόμενη τρίτη αναδιάρθρωση χρέους; Οχι, βέβαια. Πρώτον, επί της ουσίας δεν πρόκειται να είναι αρκετά βαθιά. Δεύτερον, θα γίνει (όταν...
«Να χαιρόμαστε που το Eurogroup συζητά το χρέος;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!»
Τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Σπύρος Λαπατσιώρας, Γιάννης Μηλιός και Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, αναλύουν σημείο προς σημείο τις διαφωνίες τους για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και εκφράζουν τους φόβους...
«Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
Τίποτα δεν αλλάζει για τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα παραμένει. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα ύφεσης. Η απασχόληση βρίσκεται 17,5% κάτω από τα επίπεδα προ ύφεσης. Οι μισθοί λιμνάζουν. Οι...
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας