• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
ΕUROKINISSI

Παιδιά στην Ελλάδα: φροντίζουµε αρκετά το µέλλον µας;

 • A-
 • A+

Το να είσαι παιδί στην Ελλάδα σηµαίνει ότι µπορεί να χάσεις τη ζωή σου από αδέσποτη σφαίρα ενώ συµµετέχεις στη γιορτή του σχολείου σου. Σηµαίνει ότι ένας απάνθρωπος γονιός µπορεί βάναυσα να σε κακοποιεί και, αν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο, να σου αφαιρεί τη ζωή.

Σηµαίνει ότι µπορεί να αναγκάζεσαι να προσπαθείς να «µορφωθείς» σε ένα εχθρικό σχολικό περιβάλλον, όπου υφίστασαι λεκτική και σωµατική βία από νταήδες «φίλους» σου. Σηµαίνει ότι µπορεί να λιποθυµάς στο διάλειµµα από την πείνα και την εξάντληση.

Σηµαίνει ότι, αν τυχαίνει να είσαι παιδί πρόσφυγας, µπορεί να ζεις σε απαράδεκτους καταυλισµούς, κάτω από άθλιες συνθήκες. Σηµαίνει ότι µπορεί να καταλήγεις σε ζοφερά σωφρονιστικά ιδρύµατα που δε σε βοηθούν να καταλάβεις τα λάθη σου.

Τα δικαιώµατα του παιδιού στην Ελλάδα καταπατώνται. Και η ∆ιεθνής Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού, που δεσµεύει τη χώρα µας από το 1992, παραβιάζεται.

Η ελληνική νοµοθεσία γενικότερα, περιέχει διάσπαρτες και αποσπασµατικές διατάξεις για την προστασία του παιδιού που, ωστόσο, δεν εφαρµόζονται δυναµικά και συστηµατικά ελλείψει των απαραίτητων υποδοµών, ενώ δεν υπάρχει αρµόδιος κρατικός φορέας που να θεσπίζει, να εφαρµόζει και να συντονίζει στρατηγικές και πολιτικές που να στοχεύουν στη διαφύλαξη και την προώθηση των δικαιωµάτων του παιδιού.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα είναι µια χώρα που δε νοιάζεται ουσιαστικά για τα παιδιά. ∆εν προνοεί επαρκώς για τη φροντίδα και την ευηµερία τους.

Κάθε φορά που µία φρικτή ιστορία µε θύµα ένα παιδί γίνεται γνωστή, όλοι µας ορθώς λυπόµαστε, αγανακτούµε, θυµώνουµε, καταδικάζουµε. Πότε, όµως, θα πάρουµε την απόφαση να αντιµετωπίσουµε την απουσία αποτελεσµατικού συστήµατος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα;

Ως πότε η ευτυχία των παιδιών στην Ελλάδα θα είναι θέµα τύχης και όχι έγνοια ολόκληρης της χώρας; Πώς είναι δυνατό η ελληνική κοινωνία να µην ενδιαφέρεται στοχευµένα για τα νεαρότερα µέλη της καινα ελπίζει, ταυτόχρονα, ότι θα βγει από την τεράστια κοινωνική και οικονοµική κρίση που την έχει διαλύσει τα τελευταία χρόνια;

Η διασφάλιση των δικαιωµάτων των βρεφών (ναι, έχουν και τα βρέφη δικαιώµατα), των νηπίων και των εφήβων, των παιδιών κάθε ηλικίας, αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα είναι καταρχάς θέµα πολιτικό: έγκειται πρωτίστως στη µεθοδική εγκαθίδρυση µίας «κουλτούρας» προστασίας των δικαιωµάτων του παιδιού µέσω τηςενηµέρωσης µικρών, µεγάλων και εκείνων που το αντικείµενο της δουλειάς τους σχετίζεται µε τα παιδιά, καθώς και µέσω της πυροδότησης της ατοµικής ευθύνης όλων µας.

Μία τέτοια «κουλτούρα» θα µπορούσε να αποτελέσει µία γερή βάση περαιτέρω επιτυχηµένων νοµοθετικών µεταρρυθµίσεων και δηµιουργίας κατάλληλων φορέων και υποδοµών που να την συµπληρώνουν και να την ενισχύουν.

Η έξοδος από το χάος µέσα στο οποίο ζούµε δε βρίσκεται αποκλειστικά και µόνο σε οικονοµικές αναλύσεις. Αυτή η χώρα πρέπει να µάθει επιτέλους να υφαίνει ένα στοργικό ιστό που να αγκαλιάζει τρυφερά το µέλλον της, τα παιδιά. Και αυτή η χώρα είµαστε όλοι εµείς.

∗ Δικηγόρος, ∆.Ν., µε ειδίκευση στην προστασία των δικαιωµάτων του παιδιού. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια απάντηση που ζητήθηκε
Στο φύλλο της 3.7.2017 της «Εφημερίδας των Συντακτών» δημοσιεύθηκε άρθρο του ιατρού νευρολόγου κ. Κ. Λαδάκη για το θέμα της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων σε περίπτωση διαζυγίου των γονέων. Το αμφιλεγόμενο...
Μια απάντηση που ζητήθηκε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
Όλγα, Χριστίνα, Βιολέτα. Τρία κορίτσια Ρομά, 8, 11 και 13 χρονών. Το πρώτο το συνέθλιψε η βαριά συρόμενη γκαραζόπορτα μιας αποθήκης. Τα άλλα δύο παρασύρθηκαν από τα κύματα και τσακίστηκαν στα τραχιά βράχια σε...
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ημέρα της Ashura: γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις
Κατανοώντας το πνεύμα της Ημέρας της Ashura γίνεται φανερό ότι οι πολιτισμικές αξίες που αυτή κουβαλά δεν έρχονται σε αντίθεση ή και σε σύγκρουση με το πνεύμα που διέπει τις αστικές δημοκρατίες και το νομικό...
Η Ημέρα της Ashura: γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
Οι θέσεις της έκθεσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχονται σε σύγκρουση με ρυθμίσεις που εισήγαγε ο πρόσφατος νόμος Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο και αλλοίωσαν τον παιδοκεντρικό του χαρακτήρα.
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μεγάλη απεργία...
Το κράτος φυσικά υποστήριξε την πολυεθνική κι όχι τους ίδιους τους υπηκόους του. Αλίμονο! Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν μετανάστες εργάτες, υπάρχουν οι ντόπιοι, αφού ξέρεις Ιστορία ή μπορείς να επιλέξεις να τη...
Η πρώτη μεγάλη απεργία...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βικτώρια
Η ομάδα streetwork της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αθήνα ήταν παρούσα στον δρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, του lockdown και, αργότερα, της σταδιακής άρσης των μέτρων...
Βικτώρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας