• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.2°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.1°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%

Το υπουργικό συμβούλιο που έθεσε τους νέους στόχους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Εκλεισε η 2η αξιολόγηση. Και τώρα;»

 • A-
 • A+

Κατά την αποτίμηση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Από τη μία, η εικόνα κινδυνολογίας που πασχίζει να μεταδώσει η σημερινή αντιπολίτευση. Είναι η αποκομμένη από τις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας, μεμψίμοιρη εικόνα σε πλήρη αντιστοιχία με το από διετίας, τελικά γραφικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών «εδώ και τώρα».

Από την άλλη, διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος, μια ασθμαίνουσα και υπερβάλλουσα προσπάθεια ορισμένων να πείσουν ότι «όλα πάνε καλά», άποψη εξίσου μακριά από μια κοινωνία στα όριά της.

Οφείλουμε να πλησιάσουμε την αλήθεια. Όποιος έχει επαφή με την κοινωνία δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί αφενός την αίσθηση ανακούφισης από το «κλείσιμο» της αξιολόγησης, την αίσθηση ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια μιας κυβέρνησης που άσκησε τα διαπραγματευτικά όπλα που είχε στη διάθεσή της. Αφετέρου, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την αγωνία των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων για την επιτακτική ανάγκη ανάκαμψης και τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Μακριά από τους παραμορφωτικούς καθρέπτες είτε της «συμπολιτευόμενης» θριαμβολογίας είτε της «αντιπολιτευόμενης» εμπάθειας, έχει σημασία να σταθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα στις δυνατότητες που διανοίγονται από εδώ και πέρα, ιδίως σε κρίσιμα κεφάλαια.

Α. «Στοχευμένη» ανάπτυξη. Το έκτακτο αναπτυξιακό πακέτο για την ενίσχυση της οικονομίας, η πρόβλεψη δημιουργίας μηχανισμού με παρονομαστή την ανάπτυξη και η ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανοίγουν αποφασιστικά τη βεντάλια άσκησης της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Είναι οι γραμμές που κινούνται στο πνεύμα των όρων που έχει θέσει επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ (πχ. «ρήτρα ανάπτυξης»). Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι αδύναμοι, οι νέοι επιστήμονες και οι παραγωγικές δυνάμεις - όχι οι συνήθεις - ύποπτοι των αναπτυξιακών πακέτων του παρελθόντος.

Β. Βήματα για το χρέος. Με την περίφημη φράση-προσθήκη στο τελευταίο Eurogroup -«στο βαθμό που χρειάζεται»- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν, ενώ με την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων αποκτά νόημα και η τελευταία επισήμανση από πλευράς ESM ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».

Έχουν σημασία και όσα ήδη είναι σε εφαρμογή. Χάρη στο Eurogroup του Μαΐου 2016 υλοποιούνται ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ως χειροπιαστό δείγμα πράξεων αυτής της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μέτρα που προφανώς απέχουν από αυτά που ζητούσαμε, αφήνουν ωστόσο ανοικτή την προοπτική προς την οποία θέλουμε να βαδίσουμε. Να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποτιμά το θέμα του χρέους.

Γ. Εξωδικαστικός μηχανισμός - νέα ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες. Το επόμενο διάστημα μπαίνει σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί η επιχείρηση ή ο επιχειρηματίας να έχει κούρεμα μέχρι και 50% των χρεών. Επίσης, παρά την αντίθεση των δανειστών, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τη δυνατότητα μικρών, μεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Είναι ρύθμιση ζωτικής σημασίας για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη, που θα την βιώσουν στην καθημερινότητά τους άμεσα, με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα έλθουν.

Δ. Η ευνοϊκή γεωστρατηγική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό. Ασφαλώς στα πρωτόγνωρα ρεκόρ αύξησης τουριστών έχουν παίξει ρόλο, πέρα από τις στρατιωτικοπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ενέργειες της σημερινής Κυβέρνησης, όπως το άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων.

Αξιοποιώντας τις σημερινές «ευνοϊκές» συνθήκες, μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση: ο τουρισμός βασικός πυλώνας ανάπτυξης στην Ελλάδα, η Ελλάδα βασικός πυλώνας τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτήν την εξέλιξη, είναι καθοριστικός ο ρόλος της χώρας ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

Ε. Εντατικοποίηση της προσπάθειας για να βγούμε από τα μνημόνια. Η συστηματική προσπάθεια απομόνωσης τέτοιων αντιλήψεων, αλλά και εξόδου από τις πολιτικές συρρίκνωσης της λαϊκής κυριαρχίας χτίζεται βήμα βήμα.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, σημαντική θέση κατέχουν η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια των πολιτών, η κοινωνική αλληλεγγύη, η δημοκρατία. Αν και υπερβαίνουν το σημερινό άρθρο, πρόκειται για θέματα για τα οποία πολλά έχουμε να πούμε, και πολύ περισσότερα πρέπει να κάνουμε.

Συνοψίζοντας, οι τελευταίες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Είναι μεν μακριά από τον αρχικό μας στόχο, αλλά απέχουν και από αυτό που θα ήθελαν να μας επιβάλλουν οι δανειστές.

Μένουν ανοιχτά τα ερωτήματα:

Θα ανοίξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός διάδρομος και ο δρόμος των αγορών κλείνοντας οριστικά πίσω την πορεία του κινδύνου οπισθοχώρησης-υπαναχώρησης;

Θα έχει η κάθε ελληνική κυβέρνηση τον απαραίτητο και αναγκαίο πολιτικό και δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή των επιλογών του ελληνικού λαού;

Θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιους όρους το ΔΝΤ;

Σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει η Ευρώπη; Στην ενίσχυση των δυνάμεων της κοινωνικής, αλληλέγγυας, δημοκρατικής Ευρώπης ή στην στοίχιση πίσω από τις επιταγές της Γερμανίας;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα στην κατεύθυνση που θέλουμε, για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, απαιτεί τη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης, τον διαρκή αγώνα των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων και την ενότητα δράσης κυβέρνησης – κοινωνίας. Ισχυρός αντίπαλος, άνισος αγώνας, δύσκολη μάχη. Πιστεύω ότι μπορούμε. Θα τα καταφέρουμε.

* Βουλευτής του Ν. Ηρακλείου - ΣΥΡΙΖΑ

 

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και… Αγιος ο Θεός!
Στο όνομα του «αποτελεσματικού σχολείου» και του ανταγωνισμού με βάση τα κριτήρια της αγοράς, είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας σχολείων πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων και αντίστοιχων αποτελεσμάτων στη...
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και… Αγιος ο Θεός!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aναγκαία η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, χωρίς «εκκλησιαστική περαίωση» και church statistics
Οι νέες σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας που, πλέον, όλοι αποδέχονται ότι πρέπει επιτέλους να διαμορφωθούν σε διαφορετική βάση, ξεπερνώντας ιστορικές αδράνειες δεκαετιών, δεν θα προκύψουν «ως εκ θαύματος». Θα...
Aναγκαία η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, χωρίς «εκκλησιαστική περαίωση» και church statistics
ΑΠΟΨΕΙΣ
O δρόμος πέρα από τις Πρέσπες
Η Συμφωνία των Πρεσπών, ιστορική και εξαιρετικά θετική εντός ενός πλαισίου συμβιβασμού, αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία της πολιτικής ηγεσίας και πρωτοβουλίας, της πολιτικής ευθύνης (κυβέρνησης και...
O δρόμος πέρα από τις Πρέσπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο αφηγήματα για τη λήξη του γ' μνημονίου
Αυτόν τον μήνα μπήκαμε οριστικά στον τελευταίο χρόνο του γ' μνημονίου. Εκτός από τις αβεβαιότητες για τη νέα αξιολόγηση το φθινόπωρο (τον ρόλο του ΔΝΤ, τα 113 προαπαιτούμενα, τη δεύτερη έξοδο στις αγορές),...
Δύο αφηγήματα για τη λήξη του γ' μνημονίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική συνέπεια επιτάσσει να τεθεί η νέα συμφωνία στην κρίση των πολιτών
Οι δανειστές επιθυμούν, και αυτό έχει μια λογική, να επικυρωθεί η συμφωνία και από την αντιπολίτευση. Αλλά γιατί αυτό να ζητηθεί σε μια κομματική ηγεσία, η οποία εξάλλου δεν έχει δείξει ιστορικά μεγάλη...
Η πολιτική συνέπεια επιτάσσει να τεθεί η νέα συμφωνία στην κρίση των πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας