• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.6°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  6 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
AP Photo/Andrew Harnik

Ο Τραμπ σκοτώνει τη συμφωνία του κλίματος

 • A-
 • A+

Η γλώσσα του Τραμπ και η αντίληψη που έχει για τον κόσμο είναι απλοποιημένη. Οι γυναίκες είναι αντικείμενα σεξουαλικής βίας, η Αμερική θα γίνει πάλι μεγάλη, η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα των Κινέζων και άλλα πολλά. Το λεξιλόγιο του προέδρου είναι το λεξιλόγιο ενός μικρού παιδιού που δεν επαρκεί για να κατανοήσει τα βασικά συμπεράσματα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων, αυτά τα συμπεράσματα είναι: η μέση θερμοκρασία του κλίματος είναι κατά περίπου 1 βαθμό υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές του 20ού αιώνα, η συχνότητα και η ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι, κύματα καύσωνα ή κρύου) αυξάνονται, οι παγετώνες λιώνουν, ξεχασμένες νόσοι επανεμφανίζονται, η θάλασσα ανέρχεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαφανίζονται και η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την κλιματική αλλαγή.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 φιλοδοξεί να συγκρατήσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς, δηλαδή στον έναν επιπλέον βαθμό, αφού η αύξηση κατά έναν βαθμό ήδη έχει συντελεστεί.

Αυτό θα επιτευχθεί έπειτα από συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών για περικοπές των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που κατά βάση προκαλεί την κλιματική αλλαγή και οφείλεται στις καύσεις άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η εναλλακτική ενεργειακή πολιτική.

Η ερευνητική ομάδα μου (καθηγητές Κουικόγλου, Γρηγορούδης και Κανέλλος) έχει πραγματοποιήσει σειρά από προσομοιώσεις με βάση τις δεσμεύσεις του Παρισιού και διαπιστώσαμε αυτό που άλλες ομάδες ερευνητών επίσης διαπίστωσαν. Οι δεσμεύσεις του Παρισιού δεν θα περιορίσουν τη μέση θερμοκρασία στους 2 βαθμούς. Κατά πάσα πιθανότητα η θερμοκρασιακή αύξηση θα είναι περίπου 2,7 βαθμοί το 2100. Αρα πολύ μεγαλύτερες περικοπές απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών. Δείξαμε ακόμη ότι αν καθυστερήσουμε μερικά χρόνια ακόμη για τη λήψη πολύ δραστικών μέτρων, ο στόχος των 2 βαθμών θα καταστεί ανέφικτος.

Με βάση την έως τώρα εμπειρία και παλαιοντολογικές παρατηρήσεις, οι 2,7 βαθμοί θα οδηγήσουν μερικές νησιωτικές χώρες και πολλές παράκτιες περιοχές στη βύθιση κάτω από τη θάλασσα. Ολα τα προηγούμενα φαινόμενα θα ενταθούν με τεράστιες οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο πλανήτης θα αργοψήνεται επί μακρόν επειδή το 20% του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα επί χιλιετίες.

Σε άλλη έρευνα της ομάδας μου εξετάσαμε το ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια ασφάλεια. Η ασφάλεια ενός έθνους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως οι εξωτερικές ή εσωτερικές διαμάχες και η απειλή από την ανερχόμενη θάλασσα, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας και τη διαθεσιμότητα νερού, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης.

Για παράδειγμα, ο πόλεμος στη Συρία αποδίδεται βάσιμα εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Στην περίοδο 2007-2010 μακρά ξηρασία έπληξε την περιοχή. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μετανάστευσαν στις παρυφές των συριακών πόλεων. Η έλλειψη κρατικής φροντίδας από το καθεστώς Ασαντ οδήγησε τους εξαθλιωμένους και πεινασμένους κατοίκους στη βία και τελικά στον εμφύλιο πόλεμο.

Στην έρευνά μας εξετάσαμε 191 χώρες, τις οποίες κατατάξαμε ανάλογα με τον βαθμό ασφάλειας καθεμιάς, και εντοπίσαμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική ασφάλεια με βάση 260.000 αριθμητικά δεδομένα.

Οι χειρότερες χώρες είναι οι φτωχές λόγω των ελλιπών υποδομών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι νησιωτικές που θα βυθιστούν κάτω από τη θάλασσα, όπως οι Μαλδίβες, το Τουβάλου και τα Νησιά Μάρσαλ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 51η θέση με κύρια προβλήματα τη μικρή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την κακή οικονομία και τη διαφθορά.

Και τώρα έρχεται ο Τραμπ και αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι ΗΠΑ είναι η ανεπτυγμένη χώρα με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα εκπέμπει τις μεγαλύτερες συνολικά ποσότητες αερίων θερμοκηπίου λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, αλλά κατά κεφαλήν οι εκπομπές της είναι κατά 60% χαμηλότερες από αυτές των Αμερικανών. Η απόσυρση της Αμερικής θα είναι μη αναστρέψιμο πλήγμα για τον πλανήτη. Οι αποφάσεις του Τραμπ αφορούν όλους μας.

Υπάρχει ελπίδα ότι πολλές αμερικανικές Πολιτείες και πολλοί δήμαρχοι θα αντισταθούν στην παράφρονα απόφαση. Και υπάρχει ελπίδα ότι οι πολίτες θα αντισταθούν. Ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη με την ίδια κοινή μοίρα.

Ο Τραμπ έδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη δύναμη του σκότους. Μια δύναμη που στη συγκεκριμένη περίπτωση απορρέει από μια πολύπλοκη ψυχοσύνθεση εγωπάθειας, δογματισμού, φιλοδοξίας και αμάθειας με θύματα τη λογική και την πλέον βασική ηθική. Εδειξε ακόμη ότι ο διαφωτισμός δεν είναι ποτέ δεδομένος και ότι καθήκον του κάθε πολίτη είναι να τον περιφρουρεί διαρκώς από τους σκοταδιστές που πάντα ενεδρεύουν.

* πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
Η επιθυμία να θέλουμε να επιβάλουμε μια ανθρώπινη ηθική σε μη ανθρώπινες υπάρξεις αποτελεί μια μορφή κυριαρχίας και ανθρωποκεντρισμού.
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!
Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Αμερικής απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η απόφαση γυρίζει της ΗΠΑ πολλά χρόνια πίσω στην εποχή που ο Μπους (το 2001) απέσυρε τις ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο...
Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
«Εκλέχτηκα να εκπροσωπώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία για το Κλίμα. Αν με τη δήλωσή...
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντιμετώπιση της ξηρασίας είναι θέμα φρόνησης και συνήθειας
Η ξηρασία δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά ως τώρα παρόλο που, ως μια αποστολή της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (1994), στόχος είναι να γίνουν όλοι ανθεκτικοί στην ξηρασία.
Η αντιμετώπιση της ξηρασίας είναι θέμα φρόνησης και συνήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «300» της Λεωφόρου Συγγρού
Στις 9 Αυγούστου ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό στα ΜΜΕ η φύτευση 300 φοινίκων στη Λ. Συγγρού, που «αλλάζει πρόσωπο…», «…έχει πια 300 φοίνικες», «…και έγινε πράσινη».
Οι «300» της Λεωφόρου Συγγρού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νερό, από φυσικό και κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικό και αγοραίο
Πίνοντας νερό από το πλαστικό μπουκάλι των εταιρειών εμφιάλωσης το καλοκαίρι στις παραλίες, ενώ νομίζουμε ότι ξεδιψάμε, παραμένουμε αφυδατωμένοι....
Το νερό, από φυσικό και κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικό και αγοραίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας