• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%
AP Photo / Evan Vucci, File

Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή: όχι άλλο κάρβουνο!

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Αμερικής απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η απόφαση γυρίζει της ΗΠΑ πολλά χρόνια πίσω στην εποχή που ο Μπους (το 2001) απέσυρε τις ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο είχε υπογράψει ο Κλίντον, και ορθώς καταδικάστηκε (σχεδόν) ομόφωνα από την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους ηγέτες των περισσότερων χωρών.

Η λογική του Μπους ήταν η ίδια με αυτή του Τραμπ, πως το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ. Ωστόσο από εκείνη την περίοδο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη διακυβέρνηση του κλίματος.

Η εικασία πως η αντίθεση του Τραμπ μπορεί να αναβιώσει τη βιομηχανία του άνθρακα και να μετατρέψει τη Συμφωνία του Παρισιού σε κλινικά νεκρή υπόθεση στις ΗΠΑ είναι λανθασμένη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, ο ρόλος που ο άνθρακας παίζει στην παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ φθίνει από το 2005. Το 2005 το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ παραγόταν από άνθρακα, σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 15%.

Ακόμα και ο Robert Murray, ιδιοκτήτης της Murrey Energy (της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας άνθρακα στις ΗΠΑ), έχει δηλώσει πως καμιά πολιτική δεν μπορεί να επαναφέρει τη βιομηχανία άνθρακα σε ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα. Το φυσικό αέριο έχει για τα καλά αντικαταστήσει τον ρόλο του άνθρακα στην Αμερική.

Πέρα από τις πιέσεις που ασκεί η αγορά σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας, άλλες πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα και από τοπικούς φορείς φανερώνουν τη «στροφή» που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ προς πιο πράσινες μορφές ανάπτυξης.

H «We Μean Business», η μεγαλύτερη διεθνής επιχειρηματική οργάνωση-πλατφόρμα υπέρ της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή προϊόντων, έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση του Τραμπ.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη «We Μean Business» ξεπερνάει τα 8,1 τρισ. δολάρια τον χρόνο, καθώς μέλη του είναι πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ όπως οι General Motors, Google, Microsoft κ.ά.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης βέβαια ερμήνευσε την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού ως ένα μικρό εμπόδιο στη μάχη της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, παρά τις ανακοινώσεις του Τραμπ, η Walmart και η Hewlett Packard συνεχίζουν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους για μείωση των ρύπων στις αλυσίδες των προϊόντων τους. Στο σύνολό τους τα μέλη της πλατφόρμας έχουν 29% μεγαλύτερη αύξηση κερδών λόγω της υιοθέτησης πράσινων μεθόδων παραγωγής.

Οι «πράσινες» πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί στην Αμερική δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Εξέχοντα ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση του περιβάλλοντος διαδραματίζουν τοπικοί φορείς και οι δήμαρχοι των μεγαλουπόλεων, καθώς από το 2014 54% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις (το ποσοστό αναμένεται να ανέβει στο 66% το 2050). Διάφορες Πολιτείες έχουν πάρει μέτρα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Καλιφόρνια λαμβάνει ήδη μέτρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 100% από ανανεώσιμες πηγές, ενώ σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ανήκουν στην ICLEI- Local Governments for Sustainability (Διεθνές Συμβούλιο για Τοπικές Ενεργειακές Πρωτοβουλίες - Τοπικές Κυβερνήσεις υπέρ της Βιωσιμότητας), μια διεθνή ομοσπονδία δήμων και περιφερειών τα μέλη της οποίας έχουν δεσμευτεί για περιορισμό των ρύπων. Ο γ.γ. της ICLEI δήλωσε πως οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις θα συνεχίσουν να κινούνται προς μια πιο πράσινη οικονομία.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν κομμάτια μιας πολυσύνθετης εικόνας στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Ακόμα και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω.

Πλέον ο ιδιωτικός και ο τοπικός παράγοντας έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΚΟ και διαπιστώνουν τα κέρδη από τη στροφή σε πράσινες μεθόδους. Ο Τραμπ δεν είναι απομονωμένος μόνο σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του.

*Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων, Διεθνές Παν/μιο της Αττάλειας

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία και το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής...
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τραμπ σκοτώνει τη συμφωνία του κλίματος
Η γλώσσα του Τραμπ και η αντίληψη που έχει για τον κόσμο είναι απλοποιημένη. Οι γυναίκες είναι αντικείμενα σεξουαλικής βίας, η Αμερική θα γίνει πάλι μεγάλη, η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα των Κινέζων. Το...
Ο Τραμπ σκοτώνει τη συμφωνία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
«Εκλέχτηκα να εκπροσωπώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία για το Κλίμα. Αν με τη δήλωσή...
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αθάνατε Αχελώε
ΔΙΑΒΑΣΑ, όπως καθημερινά, το άρθρο του κ. Σταματόπουλου με τίτλο: «Τύφλωση για την εκτροπή του Αχελώου». Αντιγράφω: «Οι υπουργοί Σταθάκης και Φάμελλος ετοιμάζονται να βυθίσουν στην κυριολεξία τη Μεσοχώρα, τους...
Αθάνατε Αχελώε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ατμομηχανή» για την παραγωγική ανασυγκρότηση η φέτα και η κτηνοτροφία
Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ένα ιστορικό προϊόν που έχει μοναδικά οργανοληπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τη χλωρίδα, τις φυλές των ζώων, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την εκτατική και ημιεκτατική...
«Ατμομηχανή» για την παραγωγική ανασυγκρότηση η φέτα και η κτηνοτροφία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της ΔΕΗ και της Δ. Μακεδονίας
Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ την προηγούμενη χρονιά στο Παρίσι και η σύνοδος στο Μαρακές του Μαρόκου (7.11.2016), που έθεσε σε ισχύ την ιδιαίτερα μεγάλη...
Ο ρόλος της ΔΕΗ και της Δ. Μακεδονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας