• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.2°C / 16.6°C
    2 BF
    71%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 9.8°C / 14.6°C
    2 BF
    67%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.0°C / 14.8°C
    2 BF
    81%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.9°C
    1 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 9.6°C
    0 BF
    87%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 14.0°C
    2 BF
    66%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.5°C / 10.4°C
    1 BF
    46%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    2 BF
    95%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.9°C
    3 BF
    87%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.5°C / 13.5°C
    3 BF
    83%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.4°C / 15.8°C
    1 BF
    88%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    3 BF
    76%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    3 BF
    91%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 13.9°C
    0 BF
    58%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 16.5°C / 16.5°C
    2 BF
    72%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.3°C
    1 BF
    55%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    16°C 14.0°C / 16.8°C
    4 BF
    52%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.1°C / 12.1°C
    2 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 8.7°C / 13.9°C
    1 BF
    70%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 8.9°C
    1 BF
    77%

Ελλειμμα αλληλεγγύης, πλεόνασμα ανευθυνότητας

  • A-
  • A+

Πριν από λίγες εβδομάδες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήσαμε για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2015 και προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Δυστυχώς, σήμερα, τρεις μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ελπίζαμε δύο χρόνια πριν. Από τους 63.302 πρόσφυγες που προβλεπόταν να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, μόλις 13.825 έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρεις χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία) δεν έχουν πάρει κανέναν και μόλις 4 χώρες έχουν πάρει πάνω από 1.000 πρόσφυγες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία).

Πολλές φορές προσπαθήσαμε να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα κατά των χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καμία διαδικασία επιβολής κυρώσεων δεν έχει ξεκινήσει.

Η κρίση απέδειξε πως το υπάρχον σύστημα, το οποίο είχε σημαντικά ζητήματα λειτουργίας ακόμα και τις καλές περιόδους, είναι ανεφάρμοστο σε περιόδους μεγάλων προσφυγικών μετακινήσεων. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου είναι ευρωπαϊκό μόνο στο όνομα, καθώς οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες παραμένουν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις εθνικές κυβερνήσεις.

Για τον λόγο αυτόν, οι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου ζητήσαμε όχι απλώς την τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο, αλλά τη ριζική αναθεώρηση υπέρ ενός συστήματος κεντρικής διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται ανά την Ευρώπη, υπό την επιμέλεια μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Προτείναμε ο κάθε αιτών να αντιμετωπίζεται ως κάποιος που ζητάει άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι όχι ειδικά σε κάποιο κράτος-μέλος, με την παράλληλη δημιουργία ενός μηχανισμού δίκαιης κατανομής των ανθρώπων αυτών ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Για τον καθορισμό των ορίων κάθε χώρας στην υποδοχή προσφύγων θα χρησιμοποιούνταν στοιχεία όπως το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας, ο αριθμός κατοίκων, το ποσοστό αιτούντων άσυλο που ήδη κατοικούν εκεί και το μέγεθος επικράτειας.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε την απλή τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο. Προσπαθώντας μάλιστα να ισορροπήσει μεταξύ των αναγκών που δημιουργεί η πραγματικότητα στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και της απροθυμίας των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δράση, η πρότασή της παρουσιάζει αντιφάσεις καθιστώντας αδύνατη την εφαρμογή της.

Αντί να αποδυναμώσει το κριτήριο της πρώτης εισόδου, το ενισχύει, προβλέποντας πως το κράτος-μέλος που έχει οριστεί υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης παραμένει υπεύθυνο για πάντα, κάτι που εκ των πραγμάτων «θεσμοθετεί» τη δυσχερή θέση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Συγχρόνως, το μοναδικό μέτρο αλληλεγγύης που προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης θα τίθεται σε εφαρμογή μονάχα όταν μία χώρα φτάσει στο 150% των δυνατοτήτων της. Δηλαδή, μία χώρα θα πρέπει να ξεπεράσει κατά 50% τις δυνατότητές της για να υπάρξει η όποια μορφή αλληλεγγύης.

Αν λάβουμε ακόμη υπόψη μας και τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης, τότε καταλαβαίνουμε ότι σε περιόδους κρίσεων το υψηλό αυτό όριο ακυρώνει την όποια ανακούφιση μπορεί να προσφέρει.

Οι διαπραγματεύσεις τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο αναμένεται να είναι δύσκολες. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η πρόταση αυτή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της περιφέρειας θα αυξηθούν περαιτέρω.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το αναθεωρημένο σύστημα ασύλου δεν θα είναι ένας μηχανισμός στεγανοποίησης του προβλήματος στις χώρες της περιφέρειας, αλλά ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, όπου όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν.

Η συμφωνία του κ. Μουζάλα με τoν Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, που πρόσφατα αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα. Ενώ 2.500 πρόσφυγες, μετά από μήνες προσπαθειών και με όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρωμένες, περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, αποφασίστηκε τελικά αυτό να συμβαίνει μόνο για 70 πρόσφυγες τον μήνα.

Τέτοιου είδους συμφωνίες, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για το δράμα των προσφύγων, είναι απαράδεκτες. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή ανακούφιση διαφόρων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων.

Ως χώρα πρέπει να στηρίζουμε την κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Παρόμοιες συμφωνίες υπονομεύουν τη θέση της χώρας για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

* ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσφυγικό: από την αλληλεγγύη στην υποκρισία, μισό μίλι δρόμος
MΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΛΕΟΝ δυόμισι χρόνων από τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, τίποτα δεν προδικάζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. έχουν φτάσει σε ένα σημείο ικανοποιητικής ανταπόκρισης...
Προσφυγικό: από την αλληλεγγύη στην υποκρισία, μισό μίλι δρόμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση
Η έμφαση που λείπει και –με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό– αναζητείται στις μέρες μας είναι στο αξιακό κομμάτι της Ενωσης, αυτό που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει εκ νέου τους πολίτες της....
Ευρώπη: αναζητείται έμπνευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης δεν δίνει λύσεις στο προσφυγικό
Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ευνοεί τη διατήρηση συνθηκών εξάρτησης από παροχές (π.χ. σίτιση), για όσες/ους αιτούνται άσυλο στη χώρα, αντί να ενισχύει τις προσπάθειές τους για...
Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης δεν δίνει λύσεις στο προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊκή πολιτική στην πλευρά των αγγέλων: 30 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας
Σε αυτό το διαρκώς επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς τις τρίτες χώρες και η ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία αποτελούν ενδείξεις ότι μια άλλη...
Ευρωπαϊκή πολιτική στην πλευρά των αγγέλων: 30 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εισαγγελείς της αλληλεγγύης
Δεν είναι οι πρόσφυγες, τα αδέσποτα, οι φτωχοί και οι ανυπεράσπιστοι, ούτε φυσικά τα θύματα του τελευταίου πολέμου στην Ουκρανία που τους ενοχλούν· για τίποτε από όλα αυτά δεν κόπτονται στ’ αλήθεια.
Εισαγγελείς της αλληλεγγύης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πρόσφυγες δεν είναι αόρατοι
Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τη Λέσβο, όπου είχε βρεθεί και το 2016 στην κορύφωση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, υπενθύμισε στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε μια υποκριτική Ευρώπη, ότι το...
Οι πρόσφυγες δεν είναι αόρατοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας