• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.7°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  62%
ΕUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο χαμένος χρόνος και οι προκλήσεις για την πολιτική

 • A-
 • A+

Τα προβλήματα στη διαχείριση των πληθυσμιακών ροών στην Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μέχρι στιγμής πρωτίστως οικονομικής φύσεως. Εκτακτα ανθρωπιστικά κονδύλια και τακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με επαρκείς πόρους, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και υπήρξαν, και υπάρχουν ακόμα, καθυστερήσεις από την ελληνική διοίκηση στην απορρόφηση και αξιοποίησή τους, καθώς και ελλείψεις και κενά στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες ελέγχων και απόδοσης.

Τα προβλήματα ουδέποτε είχαν ευρεία κοινωνική διάχυση. Η ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, αλλά και οι τοπικές κοινότητες που κλήθηκαν να επωμιστούν δυσανάλογο βάρος, έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά. Και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες µε διακριτά και σαφή στοιχεία πλέον ανθρωπιστικής κρίσης.

Εστω και αν η απουσία ενός συγκροτημένου προγράμματος, με ρητές δεσμεύσεις, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμα αποτελέσματα ενίοτε προκαλούσε τριγμούς σε περιορισμένη κλίμακα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Το ζήτημα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ήταν και παραμένει πρωτίστως πολιτικό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηγέτες των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εν πολλοίς διατηρούν το προνόμιο της διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της, επέδειξαν αδικαιολόγητη αμηχανία, αλλά και απροθυμία να δράσουν στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου.

Το ζήτημα των πληθυσμιακών ροών κατέστη αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών-μελών, αλλά και μεταξύ πολιτικών και κομματικών συσχετισμών εντός των κρατών-μελών, με εξάρσεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής.

Η λεγόμενη Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία καθόρισε τις εξελίξεις τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο, αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εκφράσεις της υποχώρησης του κοινού ευρωπαϊκού πολιτικού οικοδομήματος έναντι των επιμέρους προτεραιοτήτων των κρατών-μελών.

Στην Ελλάδα, που βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» από νωρίς, η αμηχανία στη διαχείριση ήταν διάχυτη. Η αναμενόμενη, για πολλούς, αποτυχία αναχαίτισης των εκθετικά αυξανόμενων πληθυσμιακών ροών με την ανέγερση φράχτη στα χερσαία σύνορα -γιατί απλούστατα προκρίθηκαν νέες πύλες εισόδου, οι θαλάσσιες- ανέδειξε εγκαίρως την απουσία σχεδίου, την έλλειψη ετοιμότητας της διοίκησης.

Το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και ο εγκλωβισμός χιλιάδων μη καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες όπως στην Ειδομένη δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Αν και εδώ και ένα και πλέον έτος οι ροές είναι ελεγχόμενες και ο πληθυσμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο που διαβιούν στη χώρα μετρήσιμος και περιορισμένος, εξακολουθεί να ελλείπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που να τηρούνται.

Αντ’ αυτού, η διοίκηση λειτουργεί ακόμα μέσα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που συνεπάγεται ad hoc ρυθμίσεις και επιτρέπει διαδικασίες κατά παρέκκλιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή. Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, ούτε το κράτος δικαίου υπηρετείται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα τυγχάνουν της δέουσας προστασίας.

Το νέο πολιτικό πρόταγμα φαίνεται πως είναι η ενίσχυση του κλίματος αποτροπής. Με «γεωγραφικό περιορισμό» -εγκλωβισμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- των εισερχόμενων αλλοδαπών που αναπόφευκτα οδηγεί σε συνθήκες διαβίωσης κάτω του αναμενομένου από μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα και εντείνει τη δυσανάλογη επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.

Με εντατικοποίηση και χρονική επέκταση της διοικητικής κράτησης, και μάλιστα ως αποδεκτής «λύσης», ως αντιστάθμισμα στις δυσλειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών και τις σχεδιαστικές αστοχίες των δομών. Με αποδοχή φαινομένων γκετοποίησης, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για τις βραχυπρόθεσμες, πολλώ δε μάλλον τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η αποτροπή, όμως, μόνο ως αντίδραση μπορεί να εκληφθεί.

Πολύτιμος χρόνος χάθηκε ήδη. Με τραγικές συνέπειες. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος. Η μείωση των ροών ας μη θεωρηθεί ένδειξη επίλυσης του προβλήματος. Θα ήταν ένα ολέθριο λάθος. Εστω και τώρα, είναι αναγκαίο ένα σαφές πολιτικό αφήγημα. Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μέριμνα για τους μετακινούμενους πληθυσμούς και ιδίως τους πιο ευάλωτους ανάμεσά τους.

Με πλήρη εφαρμογή του δικαίου για την προστασία των προσφύγων και ορίζοντα την ομαλή ένταξη όσων ανθρώπων καταλήξουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Με μέριμνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων όσων χρειαστεί να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Με μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους που κλήθηκαν να επωμιστούν και εξακολουθούν να επωμίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενα αφήγημα που αρμόζει στην κοινή συνταγματική, ανθρωπιστική, πολιτισμική παράδοση των λαών της Ευρώπης.

*Συνήγορος του Πολίτη. Την 1η Ιουνίου έδωσε στη δημοσιότητα ειδική έκθεση με θέμα «Η πρόκληση των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των προσφύγων - Ζητήματα διοικητικής διαχείρισης και δικαιωμάτων»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο «υπουργείο» Μεταναστευτικής Πολιτικής
​Η βεβιασμένη ίδρυση υπουργείου το προηγούμενο Σάββατο, εν όψει ανασχηματισμού, επανέλαβε τα λάθη του παρελθόντος, με τον σχηματισμό οργανωτικών δομών, έχοντας κατά νου πρόσωπα και όχι την εξυπηρέτηση...
Το νέο «υπουργείο» Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης
Βρίσκομαι σε πρωινή πτήση από την Αθήνα για το Παρίσι. Όταν φτάνουμε στο Παρίσι και αρχίζουμε να βγαίνουμε από το αεροπλάνο συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Οπλισμένοι αστυνομικοί μας περιμένουν...
Οι ανεπιθύμητοι της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι άλλο
Το μεταναστευτικό ζήτημα, το ξέρουμε, παίζει παντού στην Ευρώπη καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά όταν η συζήτηση αφορά το προσφυγικό, όμως όχι.
Κάτι άλλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ευθύνης και ελευθερίας
Η πατρίδα δεν είναι μόνο ο τόπος που ζούμε. Είναι κυρίως ο τρόπος που αποφασίσαμε να συνυπάρχουμε. Ας μην το ξεχνάμε. Και τα θέματα με την Τουρκία και η περιπέτεια με τη δημόσια υγεία δοκιμάζουν για άλλη μια...
Περί ευθύνης και ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία ως περιφερειακός ταραξίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να εκβιάζει, να απειλεί, να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία αλλά και τα εκατομμύρια των προσφύγων στην Τουρκία ως μοχλό πίεσης. Μέχρι τώρα η πολιτική αυτή έχει αποδώσει. Αλλά...
Η Τουρκία ως περιφερειακός ταραξίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα
Ενώ η γείτων εφαρμόζει με ολιστικό τρόπο το καταστρωμένο από καιρό σχέδιό της για την επίλυση του προσφυγικού, η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει κυρίως με τη δημιουργία κλειστών κέντρων...
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας