• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.3°C / 7.7°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  84%

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα των εκλογών

 • A-
 • A+

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της νεοφιλελεύθερης συμμαχίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και των λοιπών υποστηρικτών των μνημονιακών πολιτικών, όπως το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ κ.λπ., είναι οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν ερήμην της πολιτικής. Αυτό δηλαδή που διακαώς προσπαθούν να αποκρύψουν προεκλογικά οι εκφραστές του νεοφιλελεύθερου μπλοκ είναι η πραγματική τους πολιτική ταυτότητα και η... σπηλαιώδης πολιτική διαφορά της από την αριστερή πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο επικοινωνιακός σχεδιασμός τους απευθύνεται στο συναίσθημα των ψηφοφόρων και, με όπλο την κινδυνολογία, προσπαθεί να καλλιεργήσει τον φόβο, ο οποίος ως γνωστόν παραλύει τη σκέψη και απωθεί τη λογική.

Η επίκληση άλλωστε του γενικόλογου όρου «μεταρρυθμίσεις», αντί του ακριβέστερου «νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Η συμφωνία συγκυβέρνησης-διεθνών δανειστών άλλωστε αποσκοπούσε στον βίαιο νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό της Ελλάδας προς όφελος των ολιγαρχών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Κουβέντα λοιπόν δεν γίνεται προεκλογικά για τους βασικούς άξονες της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, με την καθοδήγηση των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων της Μέρκελ και των εκφραστών του παγκόσμιου κεφαλαίου του ΔΝΤ, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση, τη φτώχεια και την ανεργία.

Με βασικό όχημα τη λιτότητα, εξαθλίωσαν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, φτωχοποίησαν τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, εξάντλησαν οικονομικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και διέλυσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ετσι, κατάφεραν να παγώσουν την εθνική οικονομία και να μηδενίσουν την εσωτερική ζήτηση της αγοράς. Από την άλλη, με στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις στην παιδεία, την υγεία, τον δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον, προετοίμασαν το έδαφος για τη μεγαλύτερης έκτασης μεταφορά δημόσιων αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα που συνέβη ποτέ σε μια χώρα.

Κι όλα αυτά, με πρόσχημα την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων παπαγάλων, όχι απλώς δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα, εκτοξεύτηκε τα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων από το 110% στο 180% του ΑΕΠ.

Η πρόσφατη έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Swiss είναι απολύτως αποκαλυπτική για το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, όταν η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εξαθλιώθηκαν οικονομικά, κάποιοι ελάχιστοι στην Ελλάδα αύξησαν τον πλούτο τους. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το 2008 το 1% του ελληνικού πληθυσμού κατείχε το 48% του εθνικού πλούτου, το 2014 η ίδια οικονομική ολιγαρχία αύξησε το ποσοστό του εθνικού πλούτου που έχει στην κατοχή της στο 56%!

Κάποιοι λίγοι, δηλαδή, κέρδισαν από τη δική μας καταστροφή. Κι αυτός ο πλούτος ούτε καταγράφηκε στη φορολογητέα ύλη, ούτε αξιοποιήθηκε για το κοινό καλό, ούτε και συνέβαλε στην αποπληρωμή του χρέους.

Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η χαρά του νεοφιλελευθερισμού!

Γίνεται φανερό λοιπόν τώρα γιατί οι εκφραστές του νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού της Ελλάδας κρύβουν την αληθινή πολιτική τους ταυτότητα. Γίνεται όμως φανερό και γιατί φοβούνται τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ όσο τίποτε, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις για να αποπροσανατολίσουν τους ψηφοφόρους από το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί ότι:

 1. Θα αποκαταστήσει την αρπαγή του δημόσιου πλούτου, ακυρώνοντας τους μνημονιακούς νόμους.
 2. Ενισχύοντας τους οικονομικά αδύνατους, θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση της αγοράς, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.
 3. Θα οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση, μια προϋπόθεση απαραίτητη για τη δημιουργία πραγματικού και όχι ποτισμένου με αίμα πρωτογενούς πλεονάσματος.
 4. Εχοντας νωπή εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, θα διαπραγματευτεί το χρέος προς όφελος των Ελλήνων και όχι υπηρετώντας τα συμφέροντα των εκφραστών του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Θα ανοίξει έτσι τον δρόμο στην Ευρώπη για μια νέα, αριστερή πολιτική, με έμφαση στον Ευρωπαίο πολίτη, με χαρακτηριστικά την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

Με άλλα λόγια, αυτό που τρέμουν οι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής είναι ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα δεσμά των ολιγαρχών, δίνοντας το σύνθημα και στην υπόλοιπη Ευρώπη για την αλλαγή πολιτικής πορείας.

Γι’ αυτό και οι δεξιοί και οι κεντροαριστεροί νεοφιλελεύθεροι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σε ένα κλίμα «απολιτίκ» κινδυνολογίας, όπου ο νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός της χώρας θα παρουσιάζεται ως μονόδρομος και γι’ αυτό θα θεωρείται δεδομένος.

Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναφέρει τη συζήτηση στο πεδίο των πολιτικών διαφορών, αποκαλύπτοντας την κρυφή ατζέντα των νεοφιλελεύθερων και αναδεικνύοντας, έτσι, το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, που δεν είναι άλλο από την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

* καθηγητής, πρώην πρύτανης ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση
Μια από τις πλέον προσφιλείς πολιτικές συζητήσεις, το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή που αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως στη συζήτηση αυτή, η πολιτική αποστασιοποίηση και η νηφαλιότητα μόνο κατ’...
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικοινωνιακά διλήμματα
Είμαστε πλέον πολιτικά και επικοινωνιακά στη γραμμή της δεκαετίας του 2000. Την εν λόγω δεκαετία επικράτησε ένα πολιτικομιντιακό σύστημα εξουσίας, το οποίο είχε δύο πόλους: τον δικομματισμό και ορισμένα...
Επικοινωνιακά διλήμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
Kάποια στιγμή θα πρέπει να παλέψουμε για ένα διαρκή σοσιαλιστικό μετασχηματισμό που θα περιφρουρούν με το πιο μεγάλο σθένος και οι πολιτικοί φορείς και η κοινωνική-λαϊκή πλειοψηφία.
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγγένειες υπάρχουν. Βούληση για συνεννόηση;
Επί ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων απογειώθηκαν τα χρέη των κομμάτων του συναινετικού δικομματισμού. Ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση άφησε να της ξεφύγουν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Ισχυρή και αυτοδύναμη...
Συγγένειες υπάρχουν. Βούληση για συνεννόηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσεις συνεργασίας
Το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές ευνοεί την παρουσία πολλών κομμάτων, άρα και το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης. Το είδος αυτό κυβέρνησης αποτελεί για κάποιους ευκαιρία για ευρύτερη...
Κυβερνήσεις συνεργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας