• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 3.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 5.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  6 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 1.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.1°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η θεωρία των αστερίσκων

 • A-
 • A+

Ακούστηκε κι αυτό. Οτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη της τωρινής κυβέρνησης είναι ηθικοί αυτουργοί της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Υπήρξαν και αρκετοί που δεν ήθελαν να αναφέρουν ονομαστικά κάποια πρόσωπα, αλλά «φωτογράφιζαν» τη ριζοσπαστική Αριστερά στο σύνολό της, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου: «όσοι έκαναν πολιτική καριέρα με τη ρητορική του μίσους», «εκείνοι που καλλιέργησαν τεχνηέντως κλίμα εθνικού διχασμού» κ.λπ., κ.λπ.

Δεδομένης της αυτονόητης καταδίκης της τρομοκρατικής ενέργειας, στην οποία προέβησαν πάραυτα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραπάνω χαρακτηρισμοί υπονοούν, εμμέσως πλην σαφέστατα, πως οι καταδικαστικές δηλώσεις αλλά και οι εκφράσεις συμπαράστασης προς το θύμα είναι υποκριτικές.

Επιπλέον, όμως, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι: «Δυστυχώς υπάρχουν δηλώσεις συστηματικά στελεχών κομματιού της Αριστεράς, κάποιοι είναι και νυν βουλευτές, οι οποίοι προσπαθούν ή βάζουν αστερίσκους στην καταδίκη της τρομοκρατίας». Υπονόησε δε πως η «κυβερνητική κάλυψη» των «στελεχών κομματιού της Αριστεράς» ισοδυναμεί με την παραδοχή πως οι εν λόγω «αστερίσκοι» τίθενται και από την ίδια την κυβέρνηση.

Είναι σαφές: Οσοδήποτε απερίφραστη και αν είναι η καταδίκη της τρομοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης της Αριστεράς, τούτη δεν αρκεί. Οι «αστερίσκοι» θα συνοδεύουν ες αεί τον λόγο σύσσωμης της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως ανεξίτηλα στίγματα, δηλωτικά των αμαρτωλών της γνωρισμάτων τα οποία εις μάτην πασχίζει να αποκρύψει.

Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις όταν μια πολιτική δύναμη ή, γενικότερα, ένα κοινωνικο-πολιτικό και επικοινωνιακό καθεστώς επιμένει κατά τρόπο εμμονικό σε ένα συγκεκριμένο προπαγανδιστικό τέχνασμα. Η πρώτη είναι ότι το τέχνασμα κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο, δηλαδή αποτελεσματικό. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον θα συμφωνούσαμε πως η ταύτιση της Αριστεράς που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν πείθει κανέναν – εκτός ίσως από εκείνους που διατυπώνουν τη «θεωρία των αστερίσκων» και άλλα συναφή.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στη δεύτερη πιθανή εξήγηση. Είναι μάλλον από τις περιπτώσεις εκείνες που η προπαγάνδα αποτελεί απλούστατα μια βαθύτατα ριζωμένη πεποίθηση εκείνων που την αρθρώνουν – και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το να την εκφέρουν, όσο και αν διαπιστώνουν πως η εκφορά της εκθέτει μάλλον τους ίδιους παρά εκείνους εναντίον των οποίων στρέφονται τα προπαγανδιστικά τους πυρά.

Στο πολιτικό ασυνείδητο των φανατισμένων υπερασπιστών του συστήματος, η ριζοσπαστική Αριστερά όντως διατηρεί τουλάχιστον υπόγειες διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, όπως και με κάθε είδους αντιδημοκρατικές ενέργειες γενικότερα.

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, σε κάποια παρέα μιας κοσμικής εκδήλωσης, είχα ακούσει κορυφαίο Ελληνα τραπεζίτη να λέει τα εξής (δεν θυμάμαι πώς είχε έρθει η κουβέντα και προφανώς ούτε την ακριβή διατύπωση): «Ολοι οι δικτάτορες προήλθαν από την Αριστερά».

Τόλμησα να ψελλίσω: «Ε, όχι και όλοι...». «Ολοι», μου απαντάει με ύφος που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Σκεφτόμουν σχετικά πρόσφατα ότι αυτό μάλλον είναι βαθύτατο νοητικό χαρακτηριστικό όσων είναι απολύτως ταυτισμένοι με τη μοίρα του καπιταλιστικού συστήματος. Οντως πιστεύουν ότι οποιαδήποτε εναντίωση στη δημοκρατία δεν μπορεί παρά να προέρχεται από την Αριστερά - έστω «σε τελευταία ανάλυση».

Γιατί; Διότι απλούστατα στο μυαλό τους έχουν ταυτίσει απόλυτα τη δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Αν ο νεοφιλελευθερισμός, ως η επικρατούσα ιδεολογία αυτού του συστήματος, ταυτίζει την έννοια της ελευθερίας με εκείνην της ελευθερίας του ανταγωνισμού, ο καπιταλισμός (και μαζί του ο νεοφιλελευθερισμός, εννοείται) ταυτίζει τη δημοκρατία με τον εαυτό του.

Στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, η αναπόφευκτη κοινωνικο-πολιτική πόλωση έχει πρώτη και κύρια συνέπεια ότι αποκαλύπτονται τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά των αντίπαλων ιδεολογιών. Εν προκειμένω, δεν έχουμε πλέον να κάνουμε απλώς με ιδεολογίες ως διαφορετικές ή και αντικρουόμενες αναπαραστάσεις του κοινωνικού κόσμου, αλλά με επιθετικούς λόγους που για την αντίπαλη πλευρά αποτελούν προπαγανδιστική παραποίηση της αλήθειας.

Ετσι λοιπόν, την εποχή ακριβώς που η Αριστερά βιώνει την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ως βαθύτατα αντιδημοκρατική, οι θιασώτες του τελευταίου εξαπολύουν κατηγορίες περί υπόρρητων διαπλοκών της Αριστεράς με την τρομοκρατία και υπονόμευσης της δημοκρατίας γενικότερα.

Κατηγορίες που το καπιταλιστικό καθεστώς πάντοτε πίστευε, αλλά που παλαιότερα δεν αισθανόταν επαρκώς απειλημένο ώστε να τις εκτοξεύει απροκάλυπτα.

Το ήσσονος σημασίας περιστατικό των εξωφρενικών δηλώσεων περί «αστερίσκων» του αριστερού λόγου αποκαλύπτει τελικά πως σήμερα το ίδιο το εννοιολογικό περιεχόμενο της δημοκρατίας καθίσταται κεντρικό διακύβευμα. Από τη μια, η δημοκρατία ως το νομικό πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς και από την άλλη, η δημοκρατία ως η θεσμική κατοχύρωση της ελευθερίας και της ισότητας.

* καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
Η Αριστερά παγκοσμίως, αλλά και στον τόπο μας, δεν το «βάζει κάτω». Ελπίζω, πιστεύω και διαβλέπω ότι τελικά το «πολιτικο-κοινωνικό κακό» της πανδημίας θα γίνει ο «δεύτερος ίππος» του καπιταλισμού και της...
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
Το καπιταλιστικό κράτος δεν έφυγε ποτέ. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μείωσε το κράτος -αυτό που έκανε ήταν να συρρικνώσει στον μέγιστο βαθμό το κοινωνικό κράτος.
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ άλλων, ο νεοφιλελευθερισμός;
O καπιταλισμός, ιδίως ως νεοφιλελευθερισμός, παύει να αποτελεί τον κύριο πόλο έναντι του οποίου αγωνίζεται και αποκτά τον λόγο ύπαρξής της η Αριστερά, και θεωρείται, στη χειρότερη περίπτωση, ως η φυσιολογική...
Μεταξύ άλλων, ο νεοφιλελευθερισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελευθερισμός, η γεροντική ασθένεια του καπιταλισμού
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει τις πρώτες ημέρες της, συγκροτήθηκε, ψήφισε τα πρώτα νομοσχέδιά της, ανακοίνωσε τις προθέσεις της για το μέλλον και έδωσε το στίγμα της. Μπορούμε πλέον να κάνουμε εμπεριστατωμένη...
Νεοφιλελευθερισμός, η γεροντική ασθένεια του καπιταλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελεύθερος εθνικισμός και Αριστερά
Ο απρόβλεπτος και αναθεωρητικός χαρακτήρας της πολιτικής Τραμπ, όπως και του Ερντογάν, της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, και αλλού αποτελούν ακραία σημάδια της μοιραίας μετάλλαξης του νεοφιλελεύθερου...
Νεοφιλελεύθερος εθνικισμός και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «λαϊκισμού»
Το γεγονός ότι η Αριστερά, ιδίως στην Ελλάδα, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια και διεθνώς, ανέκαθεν αναφερόταν στον λαϊκισμό κατά κανόνα με αρνητικό πρόσημο αποτελεί ένδειξη ενός φαινομένου ίσως πρωτοφανούς στην...
Περί «λαϊκισμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας