• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%

Το εθνικό απολυτήριο καταργεί τις γενικές εξετάσεις

 • A-
 • A+

Για πολλοστή φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης επίκειται ακόμα μια αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας. Στο διάστημα των τελευταίων μηνών έχουν δημοσιευτεί συνεντεύξεις και άρθρα τόσο του υπουργού Παιδείας όσο και άλλων αρμοδίων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Από όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί μια καθαρή εικόνα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για ένα πρόβλημα που ταλανίζει τόσο την εκπαίδευση όσο και την κοινωνία επί δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράθεμα από άρθρο του υπουργού Παιδείας στην «Αυγή» της 30.4.17. για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου:

«Η μείωση των μαθημάτων με ταυτόχρονη εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη και την αύξηση των επιλεγόμενων μαθημάτων αποτελούν στοιχεία των αλλαγών που σχεδιάζονται. Απώτερος στόχος είναι να καταργηθούν σταδιακά οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και η εισαγωγή να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου».

Από παλαιότερες δηλώσεις και άρθρα τόσο του υπουργού όσο και άλλων αρμοδίων προκύπτει ότι για τους μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολικού έτους 2017/18, η τάξη αυτή θα έχει γενικό χαρακτήρα και οι τάξεις Β’ και Γ’ θα καταλήγουν στο εθνικό απολυτήριο.

Εχει μάλιστα αναφερθεί ότι ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου θα ενσωματώνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους βαθμούς των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που θα εξετάζονται πανελλαδικά και κατά ένα μικρό ποσοστό τους βαθμούς του σχολείου.

Για όσους, όμως, από τους αποφοίτους Λυκείου θελήσουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ θα υπάρχουν και γενικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα ανάλογα με το τμήμα των ανώτατων ιδρυμάτων στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν. Τι από όλα αυτά θα αποτελέσει την τελική πρόταση και το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας τον Ιούνιο είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο.

Επειδή είχα την τιμή να πρωτοπροτείνω σε ένα συνέδριο της ΟΛΜΕ το 1994 την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου ως τίτλου όχι μόνο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά και για προσλήψεις στο Δημόσιο και ανέλυσα την πρότασή μου αυτή σε ένα μεγάλο άρθρο μου στην «Ελευθεροτυπία» της 29.5.1994, θα ήθελα να κάνω στο σύντομο αυτό άρθρο τις παρακάτω παρατηρήσεις, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη στην τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

(α) Ενα πραγματικό εθνικό απολυτήριο (Ε.Α.) πρέπει να αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο ο οποίος θα αποτυπώνει την επίδοση του κατόχου του στο Λύκειο κατά τρόπο αντικειμενικό.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι βαθμοί που θα λαμβάνονται υπόψη για να εξαχθεί ο γενικός βαθμός του Ε.Α. θα είναι μόνο εκείνοι των μαθημάτων που θα προκύπτουν από τις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις ενός ή δύο μαθημάτων της Β’ Λυκείου και όλων των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, τα οποία δεν πρέπει να είναι πολλά. Αρκετά, όμως, ώστε να έχει ο απόφοιτος του Λυκείου τη γενική εκείνη παιδεία που θα του είναι χρήσιμη σε όλη του τη ζωή.

(β) Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί του σχολείου διότι θα προκύψουν προβλήματα που εμφανίστηκαν στο παρελθόν (πλήθος «αριστούχων»), με αποτέλεσμα ο συνυπολογισμός τους, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, στον γενικό βαθμό του Ε.Α. να αλλοιώνει την αντικειμενικότητά του και, επομένως, το κύρος του ως τίτλου εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ή πρόσληψης στο Δημόσιο. Αντικειμενικότητα η οποία θα στηρίζεται σε βαθμολόγηση των καλυμμένων γραπτών από εκπαιδευμένους βαθμολογητές.

(γ) Εάν καθιερωθεί αμέσως (και όχι σταδιακά) ένα Ε.Α. με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιπλέον πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα των κατόχων του που θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το Ε.Α. καθιερώνεται για να καταργηθούν οι γενικές εξετάσεις.

Στη Γαλλία, όπου υπάρχει διαβάθμιση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε ορισμένα από αυτά (ΕΝΑ, Grandes Ecoles και άλλα), εκτός από το Baccalaureate, οι υποψήφιοι δίνουν επιπλέον εξετάσεις. Στη χώρα μας όμως, δεν υπάρχουν (ευτυχώς) τέτοιες διαβαθμίσεις, εκτός από τη διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ (που υπάρχει και στη Γαλλία).

Η καθιέρωση, ωστόσο, ενός Ε.Α., όπως σκιαγραφήθηκε πιο πάνω, απαιτεί αφενός το αναγκαίο και ικανοποιητικά αμειβόμενο διδακτικό προσωπικό και αφετέρου Λύκεια κτιριακά επαρκή και με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Προϋποθέσεις που, δυστυχώς, δεν υπήρχαν στο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν στο «μνημονιακό» παρόν. Κατά συνέπεια, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του Ε.Α., πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την έστω και μερική στελέχωση και εξοπλισμό των Λυκείων.

Τέλος, προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά που ζουν και φοιτούν σε περιοχές της χώρας με χαμηλό εισόδημα και κοινωνικά προβλήματα πρέπει να υπηρετούν εκπαιδευτικοί με πείρα και το κράτος να τους παρέχει τα μέσα ώστε να προσφέρουν στα παιδιά αυτά τη βοήθεια που τους χρειάζεται ώστε να παίρνουν ένα Ε.Α. που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εισαχθούν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

* πρώην αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα «άλλο» σχολείο
Ο Σιμωνίδης έγραψε: Πόλις άνδρα διδάσκει. Το σύνολο της ζωής μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινωνία κάνει τον άνθρωπο αυτό που είναι, θα λέγαμε σε σύγχρονα συμφραζόμενα. Γι’ αυτό, οι προσπάθειες κατανόησης των...
Για ένα «άλλο» σχολείο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ζητάμε ποίηση, μα τους πουλάμε εκ-ποίηση…
Ας συνεχίσουμε εμείς οι «ώριμοι και σοφοί» ενήλικες να δείχνουμε με το δάχτυλο τους σημερινούς νέους και να αναρωτιόμαστε βαθυστόχαστα για το «πού πάει η χώρα». Καθρέφτη στο σπίτι μας έχουμε;
Τους ζητάμε ποίηση, μα τους πουλάμε εκ-ποίηση…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας μιλήσουμε για το «Νέο» Λύκειο
Είναι καλό να ανοίξει ο διάλογος για το εξεταστικό σύστημα που είναι έτοιμο προς ψήφιση, προκειμένου να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, και να μελετηθούν κάποια από τα δεδομένα που έχουμε στα...
Ας μιλήσουμε για το «Νέο» Λύκειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλήθειες και ψέματα για τις εξετάσεις στο Λύκειο
Τον ρόλο του μάντη των συμφορών έχουν αναλάβει εργολαβικά κάποιοι (φορείς, άτομα, ενώσεις) το τελευταίο διάστημα. Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ούτε το ψέμα ούτε τη διαστρέβλωση, για να πείσουν ότι οι...
Αλήθειες και ψέματα για τις εξετάσεις στο Λύκειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΕΘ μια πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη δομή της νέας Γ’ Λυκείου. Αναμφισβήτητα, το πλέον καινοτόμο στοιχείο της πρότασης είναι η δυνατότητα...
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας