Σε τεστ «ικανοτήτων» για τη δυνατότητα να εξελιχθούν οι, εν πολλοίς επιβαλλόμενες έξωθεν, αποκρατικοποιήσεις σε ευκαιρία ανάπτυξης εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου με μερίδιο 18%.
Μπορεί την ευθύνη για την αξιολόγηση των προσφορών να έχει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο το ζήτημα άπτεται και της κεντρικής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Αλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας.
Ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στη Βουλή την Πέμπτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πως δεν θα έπρεπε να πωληθεί η εταιρεία, υποχώρησε όμως στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι μια επιτυχημένη εταιρεία και γι’ αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή θέτει ζητήματα αξιοπιστίας και επάρκειας, καθώς ενδιαφέρονται τρεις κινεζικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι (Fosun, Gongbao, Wintime) και ένα σχήμα με συμμετοχή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών επενδυτών, η Exin Partners (Παύλος Κανελλόπουλος, John Calamos, John Koudounis, Matt Fairfield).
Με την αρωγή των Goldman Sachs και Morgan Stanley η διοίκηση της ΕΤΕ προσπαθεί να σταθμίσει σχετικές προσφορές που έχουν υποβάλει οι υποψήφιοι αλλά και την επενδυτική αξιοπιστία του καθενός.
Να σημειωθεί ότι η «σύγκρουση» μεταξύ των φημολογούμενων ως επικρατέστερων, της Fosun και της Exin Partners, κορυφώνεται ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Μάλιστα οι Κινέζοι της Fosun έχουν αποδυθεί σε επικοινωνιακή καταιγίδα με συνεχείς δηλώσεις και παρεμβάσεις, κάτι που προβληματίζει στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Οι αιτίες πολλές. Μία από αυτές είναι ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου Fosun έχει υποβαθμιστεί αρκετές φορές από το 2014.
Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό για το χρέος της Fosun μάλλον αδύναμο (Ba2 – Positive από τη Moody’s και ΒΒ – Negative από την S&P).
Παράλληλα η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει πτώση κατά 44% από τον Ιούνιο του 2015 (από 20,65 δολ. Χονγκ Κονγκ σε 11,48 δολ. Χονγκ Κονγκ), την ώρα που τον περασμένο Μάρτιο παραιτήθηκαν απροσδόκητα ο διευθύνων σύμβουλος και ο αντιπρόεδρος του ομίλου.
Φαίνεται ότι οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν τη χώρα ως «βάση» μαζί με την Πορτογαλία για τη διείσδυση στην Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από περίπου δύο χρόνια ο Φερνάντο Ούλριχ, πρόεδρος της πορτογαλικής τράπεζας BPI, είχε δηλώσει ότι η Πορτογαλία εξελίσσεται σε ένα είδος κινεζικού αεροπλανοφόρου στην Ευρώπη, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για να ανακόψει αυτήν την εξέλιξη.
Αυτό, καθώς η Fosun απέκτησε την πορτογαλική ασφαλιστική Companhia de Seguros Fidelidade Mundial S.A. και εν μέσω αναφορών διεθνών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων της μεταφέρθηκαν εκτός της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της πορτογαλικής ασφαλιστικής, μάλιστα, υπήρξαν φήμες στην αγορά για υπερπληρωμές περιουσιακών στοιχείων και ελλιπές due diligence.
Επίσης, στο μικροσκόπιο έχει μπει η πώληση της αμερικανικής ασφαλιστικής Ironshore Inc, που αγοράστηκε από τη Fosun έναντι 2 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και πωλήθηκε εσπευσμένα το πρώτο τρίμηνο του 2017 3 δισ. δολάρια, αλλά με καταγραφή τον πρώτο χρόνο της ιδιοκτησίας της σημαντικών απωλειών.
Τον Φεβρουάριο 2016, η Fosun διέκοψε τον σχεδιασμό της για εξαγορά σημαντικού ποσοστού της ισραηλινής ασφαλιστικής Phoenix Holdings, καθώς οι προϋποθέσεις για το deal, αξίας περίπου 400 εκατ. δολ. δεν πληρούνταν.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν τη διαδικασία αδειοδότησης της Fosun.
Επίσης τον Δεκέμβριο 2015 η Fosun ανακοίνωσε ότι αποσύρει την προσφορά της για την εξαγορά της εμπορικής τράπεζας BHF Kleinwort Benson.
Στο φόντο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν εύλογες τις ανησυχίες μήπως ο «κινεζικός δράκος» είναι η κινεζική Ενρον.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας