• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%

O Σάκης Καράγιωργας, λίγο μετά την αποφυλάκισή του, αγκαλιάζει τον γιο του

Σάκης Καράγιωργας: ο αγωνιστής με την αρετήν και την τόλμην

 • A-
 • A+

Αν ήταν να βάλω έναν τίτλο για τον Καράγιωργα, θα έβαζα τους στίχους του Κάλβου που του ταιριάζουν απόλυτα:

«Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται

ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Πολλές φορές, συζητώντας με νέους ανθρώπους, μαθητές-φοιτητές, βλέπω ότι έχουν την εντύπωση πως το μαζικό φοιτητικό κίνημα προέκυψε από το πουθενά, και μια ωραία μέρα του Νοέμβρη του ’73 μαζεύτηκαν οι φοιτητές και έγραψαν ιστορία που ονομάστηκε «έπος του Πολυτεχνείου».

Αυτό όμως δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν οι αντιστασιακές οργανώσεις, οι αγωνιστές που θυσίαζαν και τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία, αν μέσα στα Πανεπιστήμια δεν υπήρχαν φωτισμένοι δάσκαλοι και πρωτοπόροι διανοούμενοι όπως ο Σάκης Καράγιωργας, που δίδαξαν και στη θεωρία και στη πράξη την «αρετήν και τόλμην» για την ελευθερία.

Το μαζικό αντιδικτατορικό κίνημα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, παρά την αντίθετη εντύπωση που καλλιεργούν τα ΜΜΕ.

Προηγήθηκαν σκληροί και επώδυνοι αγώνες, μακρές κοινωνικές, πολιτικές, αλλά και συναισθηματικές διεργασίες.

Από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως την Ντόιτσε Βέλε, το BBC, το Παρίσι ή τη Φωνή της Αλήθειας, ακούγαμε τις οιμωγές κρατουμένων από τα βασανιστήρια, τις απολογίες τους που μας ακούγονταν ως θούριοι ελευθερίας-δημοκρατίας.

Ο Καράγιωργας ήταν ένας απ’ αυτούς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη διακριτή ηρωικότητά του ως στελέχους της παράνομης οργάνωσης «Δημοκρατική Αμυνα», στην αντοχή του στα βασανιστήρια, όντας βαριά τραυματισμένος με ανεπούλωτα τραύματα από τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του, αλλά και στο ότι ήταν ένας οργανικός διανοούμενος που μας έδινε το ερέθισμα να τον ανακαλύψουμε και να αναζητήσουμε τις ιδέες του μέσα από τα εγχειρίδιά του ως καθηγητή, μέχρι τη σύλληψή του, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ηταν έξω και πέρα από την κυριαρχία της φιλελεύθερης οικονομικής επιστήμης.

Στα Πανεπιστήμια στη δικτατορία απαγορεύονταν να συζητούνται άλλες σχολές οικονομικής σκέψης, ο Μαρξ ήταν ωσάν να μην έχει υπάρξει και αυτού που μας κέντριζαν οι ιδέες του ήταν του Καράγιωργα.

Αργότερα, μετά τη δικτατορία, εκδόθηκαν δύο έργα-σταθμοί για την επιστήμη, τα οποία και κυκλοφόρησαν εκτός συνόρων: οι «Οικονομικές λειτουργίες του κράτους» και «Οι διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα», δύο μνημειώδη έργα που δημιούργησαν μια νέα σχολή σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα.

Ο Καράγιωργας καθιερώθηκε ως ο πρωτοπόρος της αντισυμβατικής οικονομικής σκέψης και πολιτικής γιατί έξυνε την επιφάνεια των φαινομένων, αποκαλύπτοντας τις ταξικές σχέσεις και συγκρούσεις.

Η Νίκη, η σύντροφός του, που στάθηκε αγόγγυστα δίπλα του στη δίκη και στη φυλάκισή του, μου θύμισε πώς γελούσαμε τότε σ’ ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου όπου εγώ ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής και ο Σάκης με τη Νίκη είχαν έρθει εκεί για ιατρικούς λόγους.

Ηταν αρχές του 1976, τότε που μου έδωσε ο Καράγιωργας μια συστατική επιστολή για να γραφτώ σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Πολύ σύντομα, σε καμιά δεκαριά ημέρες, έλαβα απάντηση από την Οξφόρδη! Τρομοκρατήθηκα και φυσικά δεν απάντησα ποτέ.

Το ότι όμως κάλεσαν έναν άγνωστο, που δεν είχε ιδιαίτερες περγαμηνές, δείχνει πόσο μετρούσε το κύρος του Καράγιωργα στην επιστημονική κοινότητα του εξωτερικού.

Το 1986, έναν χρόνο μετά την απώλειά του, η Νίκη έβαλε στα σκαριά τη δημιουργία του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα, το οποίο για ενάμιση χρόνο φιλοξενήθηκε στον Σύλλογο Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος (Σίνα 16), όπου ήμουν πρόεδρος.

Το 1974 τον βρίσκει συναρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έναν χρόνο μετά διαγράφεται, και τον ακολουθούν άλλοι 1.000 που στη συνέχεια δημιουργούν τη Σοσιαλιστική Πορεία.

Λίγο αργότερα πρότεινε τη δημιουργία ενός «Μπλοκ εξουσίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».

Στο μεταξύ σημειώνονται συγκρούσεις στο ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ένα αριστερό-ριζοσπαστικό κόμμα ή θα γίνει συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Καράγιωργας τάχτηκε με την πρώτη άποψη και πρότεινε την ένταξη της Σοσιαλιστικής Πορείας στο ΚΚΕ Εσωτερικού, που όμως απορρίφτηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψή της.

Να αναφέρω ένα γεγονός που δεν το ξέρουν πολλοί: λίγο αργότερα εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, γεγονός που κρατήθηκε μυστικό για λόγους που σχετίζονταν με τις ιδιαιτερότητες της εποχής.

Θυμάμαι με πόση συντριβή πληροφορηθήκαμε τον θάνατό του. Μια συντριβή που γινόταν πιο δυσβάσταχτη και για πολιτικούς λόγους.

Η αγαπημένη του ανιψιά Ζωή Χαλιδιά μού θύμισε ότι ο τάφος του στο Α’ Νεκροταφείο είναι στην ίδια «γειτονιά» με τους τάφους του Κατράκη, του Πέτρουλα, του Τάσσου, του Λαμπράκη, του Μανδηλαρά, του Β. Λογοθετίδη, της Λαμπέτη, του Τσιτσάνη και της Βουγιουκλάκη.

Η απώλειά του, κατά τη γνώμη μου, καθυστέρησε τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, και ίσως σήμερα αυτός να ήταν ένας φάρος και πυξίδα καλύτερης πορείας.

*βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φόβος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μίσος για τη Μεταπολίτευση
Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της κατάρρευσης της στρατιωτικής δικτατορίας, ο υφυπουργός Παιδείας, διατύπωσε μια σειρά από επιχειρήματα για την κυβερνητική πολιτική που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τον...
Φόβος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μίσος για τη Μεταπολίτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακούσατε, κύριε Μητσοτάκη, για τον αντιδικτατορικό αγώνα;
Συγγνώμη που απευθύνομαι σε σας, κύριε πρωθυπουργέ, αλλά όταν μιλούσατε στη Βουλή για «εκτσογλανισμό», μήπως εννοούσατε τον υφυπουργό σας επί της Παιδείας και τα όσα μας είπε ότι οι αγωνιστές του...
Ακούσατε, κύριε Μητσοτάκη, για τον αντιδικτατορικό αγώνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
55 χρόνια μετά: Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας
Πρώτο μέλημα της δικτατορίας ήταν να επιβάλει «σιδερένιο» έλεγχο μέσω εγκάθετων διοικήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις διώξεις των «μιασμάτων», «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για...
55 χρόνια μετά: Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιώνια μνημοσύνη
Ηρθε στον νου μου με την αμαύρωση της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη, του Μυτιληνιού παλικαριού που σκοτώθηκε-δολοφονήθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από τον Ντερτιλή.
Αιώνια μνημοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαγορεύσεις, χθες και σήμερα
Στο 2020· που έφερε νέα απαγόρευση συναθροίσεων, όχι για διασάλευση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής γαλήνης, αλλά για προστασία της δημόσιας υγείας.
Απαγορεύσεις, χθες και σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το Πολυτεχνείο
Σήμερα πενθούμε γιατί η πύλη που έπεσε, που σήμαινε νεκρούς, γροθιά στον φασισμό, στο σύστημα των κακών, αναγέννηση της ελευθερίας, αντικαταστάθηκε από πολλές πόρτες, μία για τον καθένα.
Για το Πολυτεχνείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας