• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 18.4°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 16.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  0 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 17.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  88%
ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Το παιχνίδι τώρα αρχίζει

 • A-
 • A+

Ακόμη μια φορά, με κομμένη την ανάσα, η υφήλιος καθηλώθηκε στην ώρα Παρισιού. Η προεκλογική περίοδος για την προεδρική εκλογή είχε τροφοδοτήσει όλους τους εφιάλτες για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. Υπήρχε το συναίσθημα ότι διακυβευόταν σε αυτήν το μέλλον αμφοτέρων.

Για την τελική έκβαση, περισσότερο ρόλο έπαιξε ο φόβος από την ενδεχόμενη κατίσχυση του αντιπάλου, παρά η θετική προσχώρηση σε κάποιες θέσεις, που πάντως σε κάθε περίπτωση παραμένουν δυσεύρετες.

Για το δράμα της εποχής που βιώνουν οι Γάλλοι πολίτες σε ανυπόφορο βαθμό, η επιλογή ήταν είτε «χειρουργική επέμβαση» με «άλμα στο άγνωστο» είτε αναζήτηση λύσεων εντός του ισχύοντος πλαισίου. Η τελική ετυμηγορία επιβεβαιώνει τον αποκλεισμό της περιπέτειας και του τυχοδιωκτισμού αφ’ ενός, χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή στον νικητή αφ’ ετέρου.

Εάν η βαθιά δυσαρέσκεια έναντι του ισχύοντος συστήματος οδήγησε κάποιους προς την Ακροδεξιά, ο φόβος από την ενδεχόμενη κατίσχυση της τελευταίας οδήγησε πολύ περισσότερους προς την πλευρά του τελικού νικητή.

Η ψήφος δεν ήταν «θετική» ούτε για τον έναν ούτε για την άλλη και δεν συνιστά «προσχώρηση» για κανέναν εξ αυτών.

Το τελικό αποτέλεσμα πιθανώς απογοητεύει όσους είχαν επενδύσει στην εμβληματική άνοδο της Ακροδεξιάς προκειμένου να πλήξουν έτσι το πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν «συστημικό» ρόλο στην υποψηφιότητα Λεπέν, αφού ο φόβος από την παρουσία της στον δεύτερο γύρο αποδείχθηκε ικανός για να ωθήσει πολλούς ψηφοφόρους στην αντίπαλη πλευρά.

Το μετεκλογικό πολιτικό πεδίο πολύ απέχει από το να είναι σταθεροποιημένο και ακόμη λιγότερο διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου. Αφού το αποτέλεσμα κρίθηκε από την αρνητική ψήφο, μοιραία αναδύεται ένα κρίσιμο μέγεθος πολιτών σε απόγνωση και περιπλάνηση αναζητώντας θετική έκφραση.

Οταν οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, έκαστος εισπράττει την απογοήτευση και τους φόβους που τροφοδοτεί ο αντίπαλος. Ομως στην κοινωνία υπάρχουν περισσότεροι των δύο «παικτών» ώστε τίποτα δεν μπορεί πλέον να προεξοφλείται: ούτε ότι ο προχθεσινός νικητής δεν θα συγκρουστεί με όσους τον στήριξαν ούτε ότι ολόκληρη η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αποβεί προς αποκλειστικό όφελος της προχθεσινής ηττημένης.

Μεταξύ των δύο, υπάρχει η κοινωνία, ο απλός κόσμος που απέδωσε προτεραιότητα στην εξασφάλιση του δημοκρατικού πλαισίου για την ανάπτυξη των μελλοντικών κοινωνικών αγώνων έναντι της απειλής που θα διακινούνταν σε αντίθετη περίπτωση. Δεν είναι υπερβολή η πρόβλεψη ότι με την επικράτηση Μακρόν, προαναγγέλλεται οξυμένη κοινωνική ένταση.

Ενώ η Ευρώπη και ο κόσμος «ανακουφίστηκαν», στην πραγματικότητα υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων σε αναθεώρηση των μέχρι χθες επιλογών τους.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, παρ’ όλο που δεν διακρίνεται για τη σαφήνεια των προθέσεών του, διαμηνύει ότι προτεραιότητά του θα είναι η «αναδιάρθρωση» όχι μόνον του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και ολόκληρου του χρέους στην ευρωζώνη, καθόσον αυτό επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο ίδιος έχει διευκρινίσει ότι η «αναδιάρθρωση» δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκην να συνοδεύεται από πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, αφού αυτές επιδεινώνουν το βάρος του χρέους, αντί να το ελαφρύνουν.

Ομως παράλληλα, ο ίδιος, ενώ δεν είναι υπέρμαχος της συρρίκνωσης των δημόσιων ελλειμμάτων, εμμονικά υποστηρίζει ως «κατεπείγουσα» την ανάγκη απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα την πρόσθετη πίεση στο εργασιακό κόστος για λόγους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο νέος πρόεδρος, ενώ δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον δημόσιο μοχλό ως εργαλείο «προσαρμογής» της οικονομίας, μεταφέρει το βάρος αυτής στον ιδιωτικό τομέα, ενθαρρύνοντας την εργοδοτική πλευρά σε επιθετική στάση κατά της εργασίας. Νέο πλαίσιο, όχι βέβαια με κοινωνική ειρήνη, αλλά με αναμενόμενη ένταση των κοινωνικών ανταγωνισμών.

Καθοριστική θα είναι η έκβαση των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο νέος πρόεδρος θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να υλοποιήσει τις προθέσεις του.

Το πιθανότερο είναι ότι εν αδυναμία θα προβεί σε σύσταση συμμαχιών, των οποίων όμως κατ’ ανάγκην θα παραμένει δέσμιος και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα οπωσδήποτε εύθραυστη.

Η παραδοσιακή ρεπουμπλικανική Δεξιά παραμένει κρεμασμένη από τις «μεταρρυθμίσεις» και τις ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και στον τομέα του κοινωνικού κράτους, της υγειονομικής ασφάλισης και περίθαλψης.

Ενώ βέβαια η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της, ακόμη και σε αυτήν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν παύει να αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω μετάθεση του κόστους «προσαρμογής» της χώρας στις πλάτες των εργαζομένων.

Ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος Τομάς Πικετί, σύμβουλος του σοσιαλιστή ηγέτη Μπενουά Αμόν, προειδοποιεί ότι η περαιτέρω όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στη Γαλλία, όπως βέβαια και στην ευρωζώνη, καθιστά το οικονομικό σύστημα περισσότερο δυσλειτουργικό, ότι η μείωση των ανισοτήτων, με εργαλείο τη φορολογική πολιτική, συνιστά μονόδρομο προς πραγματικό όφελος όλων των πλευρών.

Οσον αφορά τον Μελανσόν και τη δυναμική επανεμφάνιση της κοινωνικής Αριστεράς, οι προοπτικές της παραμένουν μετέωρες, στο μέτρο που ο ηγέτης απορρίπτει επί του παρόντος κάθε πρόταση συμμαχίας με άλλες δυνάμεις που προσφέρονται.

Ενόσω η γαλλική Αριστερά δεν εξασφαλίζει τις πολιτικές προϋποθέσεις για αξιόλογη παρουσία της στο επόμενο Κοινοβούλιο, θα μπορεί τουλάχιστον να αιτιάται τον αυτοκατακερματισμό της, αντί να καταφεύγει σε σενάρια «σκοτεινών κύκλων» εις βάρος της.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το πεδίο των κοινωνικών αγώνων στο οποίο κρίνονται οι βασικές επιλογές κάθε κοινωνίας.

Κάθε διαβεβαίωση του τύπου «ο Μακρόν σήμερα ανοίγει δρόμο για τη Λεπέν αύριο» δεν έχει νόημα παρά μόνο με την προϋπόθεση ότι η κοινωνία παραμένει αδρανής. Ομως πόσο ρεαλιστική μπορεί να θεωρείται η προϋπόθεση που προεξοφλεί την αδράνεια της κοινωνίας για την επόμενη πενταετία;

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρόν εκλέχθηκε (κατ’ ανάγκην), το πρόβλημα παραμένει ακέραιο
Κάποιοι έδειχναν να βολεύονται με τη δεύτερη θέση της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Τώρα φαίνονται ικανοποιημένοι επειδή πήρε μόνο το 33,9% των ψήφων στον δεύτερο γύρο ύστερα...
Ο Μακρόν εκλέχθηκε (κατ’ ανάγκην), το πρόβλημα παραμένει ακέραιο
ΕΥΡΩΠΗ
«Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη»
Αν και στο Μέτωπο της Αριστεράς δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία ανάμεσα στις τρεις επιλογές που πρότεινε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ενόψει του δεύτερου γύρου (αποχή, λευκό ή ψήφος στον Μακρόν), στα μέσα κοινωνικής...
«Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική αβεβαιότητα
Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ προβάλλει ως αντισυστημική αμφισβήτηση μιας πολιτικής ορθότητας και θέτει νέα δεδομένα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
Γαλλική αβεβαιότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε το στοίχημα με μια σαρωτική νίκη του κινήματός του Η Δημοκρατία Εμπρός, εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών πάνω από το 30% των ψήφων....
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε πολλές και μεγάλες υποσχέσεις και τώρα οφείλει να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική και κοινωνική κρίση, η Λεπέν αντιμετωπίζει την εσωκομματική (και......
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
ΕΥΡΩΠΗ
Από τις κάλπες στους δρόμους
Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε στην κάλπη δύο μέλη του Κ.Κ. Γαλλίας, σε ένα εκλογικό κέντρο στο 19ο διαμέρισμα. Αυτή τη φορά θα συναντήσουμε άδειους διαδρόμους και όχι τη διπλή σειρά της ουράς αναμονής που...
Από τις κάλπες στους δρόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας