• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.5°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  0 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  84%

Η δυνατότητα του «άλλου»

 • A-
 • A+

Αν η εποχή των θρησκευτικών πολέμων έληξε με τη συνειδητοποίηση ότι είναι πιο σύμφορο και πιο δίκαιο να έρθεις σε συνθηκολόγηση με τον «άλλο», αντί να τον κάψεις στην πυρά, ίσως, σήμερα, η εποχή των παγκόσμιων συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα μπορεί να κλείσει με ένα επιπλέον βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον «άλλο», ανακαλύπτουμε όχι μόνο ένα σύνορο, κάποιον ή κάτι ακαθόριστο στα μάτια μας, αμετάφραστο σ’ ένα πλαίσιο, συχνά αγχώδες, στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά ο «άλλος» γίνεται η μηχανή της ανάπτυξής μας, το ερέθισμα και η μονάδα μέτρησης μιας αδιάκοπης σύγκρισης, για να κατασκευάζουμε και να πραγματοποιούμε δυναμικές για τις οποίες δεν είμαστε πεπεισμένοι.

Αυτό ισχύει τόσο για τον μακρόκοσμο της βιόσφαιρας και της διεθνούς πολιτικής όσο και για τον μικρόκοσμο των συλλογικοτήτων, των ομάδων και των σχέσεων ανάμεσα στα άτομα.

Ισχύει όμως και για τον ιδιωτικό χώρο του καθενός από εμάς, όπου ο ρόλος του «άλλου» ασκείται από εικόνες, ιδέες, απόψεις, που μόνο για μια αναχρονιστική αντίληψη της ανθρώπινης συνθήκης μάς καθιστά περιττούς, ανίδεους ή, ακόμη χειρότερα, παραληρηματικούς. Η ανακάλυψη αυτού του νέου τύπου σχέσης με τον «άλλο» καθορίζει μια εναλλακτική στρατηγική.

Στρατηγική της ανακάλυψης. Το μέλλον είναι ένας άγνωστος πλανήτης όπου αυτό που αγνοούμε είναι απείρως μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζουμε: κάθε βήμα πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη πρέπει να οδηγείται από ένα πρωτότυπο κοκτέιλ σύνεσης και τόλμης, που παράγεται την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να βασιζόμαστε, μηχανικά, στα προηγούμενα βήματά μας.

Η εφαρμογή της οποιασδήποτε στρατηγικής συναντά εμπόδια που επιβάλλουν αλλαγή στην κατεύθυνση των βημάτων μας και καμιά φορά την πλήρη αναθεώρησή τους.

Στρατηγική της καινοτομίας. Η Ιστορία δεν είναι ένα μεγάλο παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα, που χαρακτηρίζεται από μια ορισμένη ποσότητα αγαθών, η διανομή των οποίων καθορίζεται από τη γνώση των νόμων της Ιστορίας.

Αντίθετα, η Ιστορία είναι ο τόπος όπου αυτές οι δυνατότητες δημιουργούνται ανάμεσα στους διάφορους παίκτες, είτε αυτοί είναι άτομα, συλλογικότητες, ιδέες ή τεχνολογικές φόρμες.

Αυτή η διαρκής δημιουργία καινοτομίας είναι ακριβώς τα μεγάλα αποθέματα δυναμικής που αποτελούν τη μηχανή ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Αλλά είναι αποθέματα που χρησιμοποιούνται με κόπο και που για να γίνουν γόνιμα είναι αναγκαίος ο σεβασμός και η αξιοποίηση της αυτονομίας όλων των ιστορικών παραγόντων, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν το δημιουργικό τους δυναμικό στο διεθνές περιβάλλον που οδηγεί στην απαραίτητη ανάγκη καινοτομίας.

*ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κύκλος!
Ο ετήσιος κύκλος γέννησης-θανάτου των θεών ήταν καθαρτήριος και σωτήριος. Ολα τα δεινά, όλες οι συμφορές, όλες οι κρίσεις ακυρώνονταν με τον μηδενισμό του ιστορικού χρόνου που έκλεινε με τον θάνατο του Θεού...
Ο κύκλος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
Γιατί η Ελλάδα χωρίς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν θα ήταν η ίδια. Γιατί η Ελλάδα χωρίς τη γιαγιά Στέλλα και κάθε γιαγιά, όπως η Στέλλα, θα ήταν πολύ φτωχότερη.
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παπούτσια
Γέμισε με παλιά παπούτσια το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στα γεγονότα του 1954. Εκατοντάδες ζευγάρια στους δρόμους. Παπούτσια που μαρτυρούσαν για τη φτώχεια όσων τα φορούσαν.
Τα παπούτσια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος της γενιάς μας
Πάντα θεωρούσα κοινοτοπίες τις ηθικολογίες περί νέας γενιάς χρεοκοπημένων αξιών, μειωμένης αγωνιστικότητας και ήσσονος πολιτιστικής αντίληψης.
Το χρέος της γενιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ηράκλειτος και η εναντιοδρομία
Ο νόμος της εναντιοδρομίας εξυπηρετεί την πορεία του ανθρώπου προς την αυτοπραγμάτωσή του και την εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής του.
Ο Ηράκλειτος και η εναντιοδρομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ανθρωπολογική μηχανή του Τζόρτζιο Αγκάμπεν
Τι είναι όμως η ανθρωπολογική –ή ανθρωπογενετική– μηχανή; Είναι ένας μηχανισμός –ή μία διάταξη– υλικών και συμβολικών σχέσεων που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τη συμβολή επιστημών και φιλοσοφίας, δεν...
Για την ανθρωπολογική μηχανή του Τζόρτζιο Αγκάμπεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας