• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 18.5°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 19.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  62%

Του Σαράτση και του Δελμούζου

 • A-
 • A+

Οι γαλλικές εκλογές αφήνουν μια γεύση πικρή, έτσι κι αλλιώς. Οι Γάλλοι αποφάσισαν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ακροδεξιά, ρατσιστική πρόταση (Λεπέν) και τον εκπρόσωπο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (Μακρόν). Δικαίωμά τους.

Ομως, το μέλλον που έρχεται μας ανησυχεί. Ενα μέλλον-προίκα στον νεοφιλελευθερισμό. Στην αγοραία αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους πολιτικούς-μπάμπουσκες που είναι δημιουργήματα των αφανών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών.

Σ’ αυτή την ομιχλώδη κατάσταση οι ειδήσεις από όσους δεν συμβιβάζονται μαλακώνουν την πίκρα. Μια τέτοια είδηση είναι η αλληλεγγύη στην υπόθεση της υποδοχής των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες.

Στην επικαιρότητα προβλήθηκαν οι ακραίες αντιδράσεις «ανησυχούντων» και ανενημέρωτων πολιτών, αλλά και ο «ακτιβισμός» ακροδεξιών κύκλων που πρόβαλαν την εθνική και πολιτισμική καθαρότητα ως ασπίδα για να αποκρούσουν τους «μιαρούς» ξένους.

Ομως, η ελπίδα είναι αυτοί που έδρασαν ανοίγοντας την αγκαλιά τους. Οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει, κατά καιρούς, στόχος απαξιωτικών σχολίων και στερεοτυπικών ταξινομήσεων. Αδικη και ισοπεδωτική η γενίκευση. Είναι οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, αυτοί που έδωσαν νόημα στην αλληλεγγύη. Στον ανθρωπισμό.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού σχολείου Βόλου. Εδωσαν τη μάχη με όλες τις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), διανοούμενους και εκπροσώπους της Μητρόπολης, ώστε να ανταποκριθούν στο βασικό τους έργο. Να είναι δάσκαλοι για όσους το ζητήσουν. Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Η πόλη του Βόλου είχε ανάγκη από μια προωθητική δύναμη. Για να απαλλαγεί από τις πολιτικές ρυτίδες που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Για να ξανασυναντηθεί με το παρελθόν της. Να μπει στα όνειρα του Σαράτση και του Δελμούζου, που εναντιώθηκαν στους ανέμους του καιρού τους.

Οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού σχολείου απέδειξαν πως τρέφονται από την εκπαιδευτική τους κληρονομιά. Ανοιξαν την εκπαιδευτική τους αγκαλιά συντονίζοντας τις καρδιές τους με τις αγωνίες των μαθητών τους.

Ανοιξαν κύκλους όπου βρήκαν ασφάλεια. Είναι αυτός ο μαγικός κύκλος προστασίας που δημιουργήθηκε από τη βούληση εκπαιδευτικών και φορέων της περιοχής. Από τη συνείδηση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου. Είναι η κόκκινη κλωστή που απέτρεψε όσους καλλιεργούσαν την καχυποψία και τον φόβο.

Οι εκπαιδευτικοί του Βόλου υπενθύμισαν τις δημοκρατικές παραδόσεις του τόπου τους. Οι επίγονοι του Σαράτση και του Δελμούζου αξιοποίησαν την εκπαιδευτική τους κληρονομιά και άνοιξαν κύκλους γνωριμίας για όλους τους μαθητές-προσφυγόπουλα. Δημιούργησαν κύκλους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνύπαρξης. Το σχολείο μπορεί να ανοίγει δρόμους.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φόβος για το(ν) άγνωστο παρατείνει το προσφυγικό δράμα
Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τότε οφείλουμε να προσφέρουμε τα ίδια δικαιώματα στους εν δυνάμει συμπολίτες μας.
Ο φόβος για το(ν) άγνωστο παρατείνει το προσφυγικό δράμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αριστεία» και εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού
Στη Γερμανία και τη Γαλλία υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις στα ΤΕΓ. Πρόκειται για ένα πεδίο επικοινωνιακών τρικ και φτηνής ρητορικής σχετικά με το ενδιαφέρον του υπουργείου.
«Αριστεία» και εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κοινωνική αποστολή του σχολείου σήμερα»
Την πρόσφατη κοινωνική και οικονομική κρίση θα μπορούσαμε να τη δούμε ως μια ευκαιρία για να μεταβούμε από ένα σχολείο εσωστρεφές, κλειστό και ανταγωνιστικό, προς ένα σχολείο ανοιχτό, ανθρώπινο και...
«Η κοινωνική αποστολή του σχολείου σήμερα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολείο χωρίς σύνορα
Τον Ιούλιο με τα σχολεία κλειστά, δάσκαλοι και μαθητές έχουν πάρει τον δρόμο για εξοχές και κατασκηνώσεις. Ερημες οι σχολικές αυλές και το βουητό του παιδόκοσμου ηχηρά απόν από το κέντρο. Ωστόσο, στις...
Σχολείο χωρίς σύνορα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απορίας άξιο
Κάθε φθινόπωρο, συστήνονται σε Γυμνάσια της επικράτειας τα λεγόμενα ΣΚΑΕ – σε απλά ελληνικά, τα κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Απορίας άξιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετισμοί
Ενα σωρό αξιόλογους ανθρώπους γνωρίσαμε κι εφέτος –μαθητές και γονείς, καθηγητές και βοηθητικό προσωπικό– κι αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή εμάς των γυρολόγων της δημόσιας Παιδείας, ακόμα κι αν με κάποιους...
Αποχαιρετισμοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας